La farmacèutica Pfizer assegura que la vacuna contra el coronavirus, que està desenvolupant amb el grup BioNTech, té una eficàcia del 90 % en assajos clínics a gran escala, segons les anàlisis provisionals. Els assajos s’han fet en persones “sense evidències d’infecció” de la malaltia. Pfizer assegura que és un “primer pas, però crític” per avançar en la investigació d’una vacuna “segura i eficaç”.

Les proves en humans continuen el seu curs, però de moment els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la covid-19 en la majoria dels casos set dies després de la segona dosi, segons han anunciat aquest dilluns les dues companyies. En l’estudi hi han participat 43.538 persones, sense que s’hagin observat “preocupacions de seguretat serioses”, afirmen.

Pfizer i BioNTech remarquen que continuen recopilant dades d’eficàcia i seguretat, i esperen demostrar la seguretat de la vacuna durant la tercera setmana de novembre. Si constaten que no té riscos per a la salut, demanaran l’autorització dels reguladors per comercialitzar la vacuna de manera urgent.

L’Ibex-35 tanca amb el major increment de l’última dècada

L’Ibex 35 ha tancat aquest dilluns amb una històrica pujada del 8,57% impulsat per l’eufòria dels avenços en la vacuna per la covid-19, després de l’anunci de Pfizer i Biontech d’una eficàcia del 90%. Es tracta del major increment al parquet espanyol en una dècada. La pujada també ha estat afavorida per la confirmació de la victòria de Joe Biden als EUA. Concretament, el selectiu espanyol s’ha situat en els 7.459 punts (589 punts més), amb un rebot espectacular de les empreses turístiques i les entitats bancàries.