oci nocturn

La patronal de l’oci nocturn, FECASARM, ha reclamat a les conselleries d’Interior i Salut un retorn a les condicions que hi havia entre el 8 i el 15 de juliol, i retardar el toc de queda de les 0.30 h actuals fins a les 3 h per tal de permetre als locals la reobertura dels espais a l’aire lliure. “Mentre els nostres empresaris s’arruïnen cada nit una mica més, les festes il·legals i els botellots van a més”, denuncia Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM. Tot i això, la Generalitat ha apostat de moment per prorrogar el toc de queda nocturn fins al 26 d’agost.

Defensen que una ampliació dels seus horaris evitaria les festes il·legals i botellades que tenen lloc arreu i que, diuen, “no compten amb cap mesura de seguretat ni de control i, al mateix temps, no generen llocs de treball, no paguen impostos i només produeixen soroll, brutícia i desordres públics”. Novament, insisteixen en què els espais d’oci nocturn són més segurs que les festes il·legals.

Proposen un triple sistema de seguretat per accedir als locals

Des de FECASARM es proposa una reobertura progressiva i segura de tots els espais interiors dels establiments d’oci nocturn a partir de la implementació d’un “triple sistema de seguretat” per accedir als locals: haver passat un test previ, tenir la pauta completa de la vacunació o haver passat la covid-19 en els darrers sis mesos. Les dades estarien controlades per una app amb codi QR que “respecta el dret fonamental a la intimitat de l’usuari i les seves dades personals a fi i efecte d’evitar el que ha succeït a comunitats com Andalusia, Galícia o Canàries amb el certificat de la covid en què els seus respectius TSJ han tumbat”. D’aquesta manera creuen que també es pot fomentar la vacunació entre els joves o, com a mínim, la detecció d’asimptomàtics.

A més, posen sobre la taula la possibilitat d’instal·lar a l’interior dels locals aparells de desinfecció d’aire i superfícies per ionització per plasma fred que, asseguren, “garanteixen l’eliminació d’un 99,9 % de la covid en espais tancats”.

Situació crítica del sector

La patronal de l’oci nocturn assegura que després de tants mesos de restriccions, la situació econòmica de les empreses és crítica. “Milers d’empreses del sector es veuran abocades a presentar concurs de creditors abans del 31 de desembre del 2021, ja que s’hauran vist incapaces de remuntar la delicada situació econòmica que porten arrossegant des de fa 17 mesos”, afirma Eduardo Abenójar, president de l’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS) i de l’Associació Provincial de Restauració i Oci Nocturn de Tarragona (APRONT).