Les persones menors de 60 anys del col·lectiu de treballadors essencials que van vacunar-se amb AstraZeneca en primera dosi han començat a rebre la segona injecció aquest dijous a Barcelona. I, de moment, la majoria prefereix completar la pauta amb la mateixa marca. Per tant, tot i que la recomanació del Ministeri de Sanitat és fer-ho amb Pfizer, la majoria opta per repetir amb AstraZeneca.

Els punts de vacunació per aquest col·lectiu a la ciutat són el Centre Comercial la Maquinista, que ja està operatiu aquest dijous, i la Fira de Barcelona, on es començarà a vacunar aquest col·lectiu divendres. Aquest dijous, les persones amb qui ha pogut parlar betevé han assegurat que han triat repetir la segona dosi d’AstraZeneca perquè és el que “aconsella l’Autoritat Europea del Medicament”, l’EMA.

El consentiment informat signat

El Ministeri de Sanitat, tot i recomanar completar la pauta amb Pfizer, ja va dir que els ciutadans afectats podrien escollir entre posar-se la segona dosi amb Pfizer o repetir amb AstraZeneca. En aquest darrer cas, cal un consentiment informat signat. En teoria l’han de dur de casa, però en el cas que no sigui així, al punt de vacunació els proporcionen una còpia del document perquè el firmin “in situ”.

240.000 menors de 60 anys pendents de la segona dosi

En aquest primer dia a la Maquinista s’ha citat una setantena de persones per rebre la segona dosi del vaccí, perquè simultàniament s’està vacunant també amb Pfizer altres persones que han de rebre la primera dosi. A partir de divendres, quan es comenci a inocular les segones dosis a aquesta col·lectiu de treballadors essencials a la Fira de Montjuïc, es preveu que s’incrementi el ritme.

Segons ha informat el Departament de Salut, a Catalunya hi ha unes 240.000 persones menors de 60 anys que han rebut una dosi de la vacuna d’AstraZeneca i estan pendents de rebre’n la segona dosi.

El serial de la segona dosi

La segona dosi d’aquest col·lectiu ha estat objecte de debat i polèmica. Després que es detectessin casos rars de trombosi a causa del vaccí, el Ministeri de Sanitat va cancel·lar la immunització amb AstraZeneca per als menors de 60 anys, però molts ja havien rebut la primera dosi del vaccí. Finalment, l’executiu espanyol va decidir que els afectats podien escollir entre Pfizer i AstraZeneca.