vacuna covid-19

Amb l’augment del ritme de vacunació a Catalunya, cada vegada són més les persones que poden demanar hora a Salut, i accedir a la cita prèvia per posar-se la vacuna de la covid, ja que es van obrint noves franges d’edat.

Des del 10 de juny les persones a partir de 40 anys ja poden demanar hora, i les de 30 a 39 hauran d’esperar encara uns dies, després que el Departament de Salut hagi anunciat per error que obria la convocatòria per reservar la cita.

Precisament l’edat que tinguis és el factor principal que determinarà quina vacuna et toca, tot i que en alguns casos també dependrà del col·lectiu del qual formis part o de si ets una persona de molt alt risc. Cada grup de població té assignat el vaccí d’una farmacèutica.

Tot i això, des d’aquesta setmana, el web per demanar cita incorpora una novetat que permet, de retruc, acabar triant quina vacuna reps. En el moment de reservar dia i hora, el web de Salut confirma quin vaccí se t’administrarà. Per tant, si no hi estàs d’acord, sempre pots cancel·lar la cita i demanar-la en un altre punt de vacunació, on punxin vacunes d’una altra farmacèutica.

Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen?

Sanitat i les comunitats autònomes han decidit a qui s’assigna cada tipus de vacuna. De moment, a Catalunya hi ha disponibles vacunes amb quatre segells diferents: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. T’expliquem en quins casos s’està administrant cadascuna.

Segons l’edat

  • Persones de més de 80 anys: Pfizer
  • Entre 70 i 79 anys: Pfizer i Janssen
  • Entre 60 i 69 anys: Astrazeneca
  • Entre 50 i 59 anys: Pfizer, Janssen i Moderna
  • Entre 40 i 49 anys: Pfizer, Janssen i Moderna

La vacuna de Janssen, que fins ara només s’administrava a persones d’entre 70 i 79 anys, s’estendrà a més col·lectius. Des de l’11 de maig té l’aval del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes per posar-la a menors de 60 anys i també s’utilitzarà per acabar d’immunitzar les persones majors de 60 i col·lectius vulnerables com els de grans dependents de difícil accessibilitat. La Comissió de Salut Pública ha aprovat punxar Janssen al grup de 40 a 49 anys.

Pel que fa a la franja de joves d’entre 12 i 15 anys, només poden ser vacunats amb Pfizer en cas de risc molt alt o gran dependència. L’Agència Europea de Medicaments, però, ja ha autoritzat el vaccí per a aquesta franja d’edat. En les pròximes setmanes es podria autoritzar l’ús del vaccí de Moderna també per a adolescents de 12 a 15 anys.

Vacunació a la Fira de Barcelona
Vacunació a la Fira de Barcelona

Segons el col·lectiu

La vacunació s’ha dividit en tres fases, segons grups de població. En la primera es van prioritzar les persones grans que viuen en residències i el personal sanitari de primera línia. En la segona hi van entrar altres col·lectius específics: població de més de 80 anys, persones de molt alt risc i treballadors essencials com farmacèutics, docents o fisioterapeutes.

A la majoria d’aquests col·lectius essencials (com professionals educatius, mossos i treballadors de presons) se’ls va administrar la primera dosi d’AstraZeneca. La vacunació amb aquest vaccí a les persones de menys de 60 anys va paralizar-se, després de detectar-se casos rars i poc comuns de trombosi. Des del 27 de maig, aquest grup de ciutadans reben la segona dosi de Pfizer. Ara bé, tenen l’opció d’escollir repetir amb AstraZeneca si abans signen un document de consentiment.

Sanitat recomana Pfizer per als essencials

En les primeres hores de represa de la immunització d’aquest col·lectiu, la gran majoria de persones han optat, de nou, per AstraZeneca. En qualsevol cas, el Ministeri de Sanitat ha fet un toc d’atenció a les comunitats autònomes i, malgrat que hi ha llibertat d’elecció, demana que es vacuni amb Pfizer.

Als professionals sanitaris de primera línia i a les persones de molt alt risc, en canvi, no se’ls va posar aquesta vacuna sinó la de Moderna. També reben aquest fàrmac els guàrdies civils i policies nacionals, que Salut està vacunant en compliment d’una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

I si ja he passat la covid?

En cas que hagis passat la covid, Salut preveu vacunar-te amb una sola dosi si tens menys de 65 anys. En canvi, si ets major de 65 anys o tens patologies prèvies, se’t posaran les dues dosis per evitar possibles complicacions associades, encara que ja hagis passat el coronavirus. La punxada es farà sis mesos després d’haver passat la malaltia.