Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí
Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí

La vacunació amb AstraZeneca es reprendrà dimecres amb una novetat: es podrà administrar el vaccí a les persones de fins a 65 anys, i no només de fins a 55 com s’havia fet inicialment. La campanya amb la vacuna britànica es reactivarà després d’haver-se aturat durant una setmana mentre l’Agència Europea de Medicaments (EMA) valorava la desena de casos de trombosi rara que havien sorgit entre els 17 milions de vacunats contra la covid-19. Espanya i altres països van decidir aturar temporalment l’administració d’AstraZeneca però, després que l’EMA va assegurar que el vaccí d’Oxford és eficaç i segur i que no es pot establir una relació directa entre aquesta vacuna i els casos de trombosi, s’ha decidit reprendre-la.

Per tant, a partir de dimecres els col·lectius essencials (policies, professorat, etc.) de fins a 65 anys tornaran a rebre missatges per concretar la cita de la seva vacunació.

Puc negar-me a la vacunació?

Com passa amb la resta de vacunes, els ciutadans no estan obligats a rebre el vaccí contra el coronavirus. Tant el Govern espanyol com el Departament de Salut de la Generalitat ho aclareixen en les seves pàgines web, en què recorden que les vacunes no són obligatòries però sí “indispensables per crear immunitat de ramat o de grup” i com a mesura de salut pública per controlar la pandèmia.

Si m’hi nego, perdo l’opció a vacunar-me més endavant?

No. La persona que es negui a vacunar-se en un primer moment podrà demanar cita al seu centre d’atenció primària (CAP) al més aviat possible i, segons Salut, rebrà el vaccí en cas que hi hagi dosis disponibles sense haver-se d’esperar a la vacunació massiva. Precisament, aquest dimecres a la tarda la Generalitat detallarà l’estratègia de vacunació massiva a Catalunya.

Puc escollir quina vacuna posar-me?

Actualment, no. Segons Salut, les vacunes que s’administren depenen de molts factors, fins i tot, de la disponibilitat dels diferents tipus de vaccins en el moment de la vacunació i de quines són més efectives en determinades poblacions.