Catalunya prorroga uns dies més les restriccions i mesures covid, així com el confinament comarcal, fins al 26 d’abril. De moment, el Procicat ha descartat aixecar aquesta restricció de la mobilitat i aposta per mantenir el confinament comarcal set dies més del previst inicialment, malgrat es parlava d’un possible canvi al confinament per vegueries durant els darrers dies. Això sí, el Procicat està estudiant altres fórmules de confinament “a la carta”, és a dir, modificar les restriccions de mobilitat en funció de la situació epidemiològica de cada territori.

De confinament comarcal a confinament per vegueries?

Entre les opcions que estan en estudi hi ha el confinament per vegueries, després de les queixes i peticions d’ajuntaments i administracions, que apostaven per un canvi en el confinament.

Abans de Setmana Santa es va flexibilitzar la mobilitat i es va aixecar el confinament comarcal sempre que els desplaçaments fossin amb la mateixa bombolla de convivència. Després, però, es va decidir fer marxa enrere i tornar a confinar la població a la seva comarca.

Quan tornarà a revisar les mesures i restriccions el Procicat?

El Procicat es tornarà a reunir a mitjans de la setmana vinent, abans de Sant Jordi, per tal de seguir avançant en el pla de restriccions i per si fos necessari revisar alguna de les mesures actualment vigents abans de la Diada del 23 d’abril.

Sense calendari de pla de desescalada

Pel que fa al calendari, el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha explicat que tant el seu departament com el de Salut ja estan treballant un pla de desescalada, que ha afirmat que serà “lenta però segura“. Sàmper, però, ha remarcat que no hi ha un calendari d’aplicació previst i que no té per què començar a partir del dia 26 d’abril, quan s’acaba la nova pròrroga decretada. Començarà, només “si es donen els elements”.

Resum de restriccions i mesures vigents a Catalunya

A continuació trobaràs totes les mesures i restriccions vigents a Catalunya, amb els canvis i modificacions que s’allargaran, com a mínim, fins al 26 d’abril, passada la diada de Sant Jordi. Si el Procicat anunciés nous canvis abans d’aquesta data, els trobaràs també actualitzats aquí.

Més enllà del confinament, es manté l’obertura de centres comercials i comerços no essencials els caps de setmana i l’horari per a restaurants i bars continua sent de 7.30 a 17 h de forma ininterrompuda.

Restriccions per Sant Jordi a Barcelona

Aquest any, segons les mesures amb les quals treballa el Procicat, el Sant Jordi 2021 podrà començar dos dies abans: els dies 21 i 22 d’abril, a banda del 23 d’abril, les llibreries i floristeries podran col·locar parades de llibres i roses al carrer, davant del seu establiment. Hi haurà també petites fires a Barcelona amb diverses parades. Pel que fa a les signatures de llibres de Sant Jordi, es podran fer, però encara s’ha de concretar com. La previsió apunta que serien a l’exterior de les llibreries i els escriptors podrien fer rotació.

Confinament perimetral, amb l’excepció d’Andorra

El que es manté des de fa mesos és el tancament perimetral de Catalunya. L’excepció en són els desplaçaments a Andorra, que estan permesos per una normativa estatal, segons ha explicat Sàmper. Tot i això, el govern català demana la ciutadania que eviti anar-hi si no és necessari.

Horari de restaurants i bars, fins a les 17 h

Sense canvis en les restriccions als bars i restaurants. El Procicat permet un horari limitat per a bars i restaurants de Catalunya. Des de principis de març poden obrir de forma ininterropuda de 7.30 a 17 h. Els comensals han de portar la mascareta en tot moment i només se la poden treure en el moment de beure o menjar. De moment, els locals de restauració dels centres comercials es mantenen tancats, però sí que poden oferir el servei de compra d’aliments.

Per als sopars, només es pot oferir servei de recollida al local, entre les 19 i les 22 h, i a domicili, fins a les 23 h.

Centres comercials i botigues poden obrir el cap de setmana

Els centres comercials, botigues i comerços no essencials poden obrir els dissabtes, una mesura que s’aplica des del dissabte 20 de març. També es permet l’obertura de les botigues fins als 800 metres quadrats i poden mantenir l’activitat les sales de joc.

centres comercials

Sis persones en les reunions i trobades

Pel que fa al nombre de persones permès a les reunions, es manté en sis persones. Malgrat això, la recomanació del govern és limitar al màxim la interacció amb les persones que no siguin de la mateixa bombolla de convivència. Si pot ser, reduir-ho només als contactes imprescindibles, com els companys de feina.

Més presencialitat per als univesitaris, amb un 30 % d’aforament

El govern promou més presencialitat a les universitats, amb una limitació del 30 % de l’aforament. El Procicat va aprovar inicialment el retorn a la presencialitat per als alumnes de primer curs i després es va acordar que cada universitats decidís quins cursos i classes tornen a fer-se de forma presencial.

Oberts gimnasos i piscines, on es manté l’aforament al 50 %

Des de principis de març estan oberts els vestidors de gimnasos i piscines per a aquelles persones que no poden dutxar-se a casa. Tot i així, es recomana dutxar-se a casa si és possible. L‘aforament de les piscines i gimnasos és del 50 % per a aquells que acreditin ventilació suficient. També s’han reprès parcialment algunes competicions que donen accés a campionats estatals i les competicions esportives sub16. Es permet públic en competicions amb seiens preassignats excepte les competicions estatals.

Piscina interior CN Catalunya

Extraescolars per a adolescents i colònies amb pernoctació a les escoles

Els infants i joves de més de 12 anys continuen podent fer extraescolars. S’ha recuperat el lleure per als àmbits de secundària, formació professional i batxillerat, així com de les competicions d’esport federat per a majors de 16 anys. També es permeten les sortides amb pernoctació sempre que sigui amb el mateix grup classe.

Activitats per a la gent gran a l’aire lliure

Pel que fa a la gent gran, els centres cívics mantenen les activitats a l’aire lliure per a majors de 60 anys. L’objectiu és que puguin fer activitats físiques o tallers de salut en grups d’un màxim de sis persones.

Pel que fa a les activitats culturals, es mantenen al 50 % sempre que no se superin les 1.000 persones.

Toc de queda a Catalunya, fins a les 22 h

Entre les mesures que continuen invariables destaca el toc de queda o confinament nocturn, que es manté entre les 22 i les 6 h i es preveu que segueixi vigent com a mínim fins al 9 de maig, que és quan podria aixecar-se l’estat d’alarma.

Excepcions a les restriccions de mobilitat

Sempre acompanyat del certificat autoresponsable de desplaçament.

 • Assistència a centres i serveis sanitaris i socials.
 • Compliment d’obligacions laborals.
 • Assistència a centres universitaris, docents i educatius.
 • Retorn al lloc de residència habitual o familiar per una necessitat justificada.
 • Assistència i atenció de persones grans, menors, dependents, amb alguna discapacitat o especialment vulnerables.
 • Desplaçament a entitats financeres i d’assistència per a gestions que no es puguin fer telemàticament.
 • Actuacions urgents davant d’organismes públics, judicials o notarials.
 • Renovació de permisos i documentació oficial.
 • Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.
 • Exercici del dret de manifestació i participació política.
 • Situacions de força major o de necessitat.
 • Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga degudament acreditada.

Certificat d’autoresponsabilitat

Protecció Civil demana que els ciutadans omplin un certificat d’autoresponsabilitat en el cas que vulguin realitzar un desplaçament de força major o algunes de les excepcions de mobilitat esmentades. Ja fa un any que la Generalitat va posar a disposició de la població un document que el ciutadà havia de signar per concretar quin tipus de desplaçament realitzava. Entre les causes de força major hi ha el desplaçament per anar a la feina, per motius mèdics o per cuidar una persona dependent.