El govern català manté les noves restriccions a Catalunya i mesures covid que s’han posat en marxa aquest juliol per frenar els contagis de la cinquena onada de la covid. El govern també ha anunciat que són unes restriccions que es mantindran tot l’estiu i l’única mesura que es revisarà cada setmana serà el toc de queda.

El govern de la Generalitat ha demanat una altra pròrroga del toc de queda per municipis, ara de dues setmanes, fins al 20 d’agost. A la llista, que encara està pendent de l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, hi ha 176 municipis, però fins al 6 d’agost són 163.

Ara, el govern català ha rebaixat el llindar que estableix els municipis que entren i que queden fora d’aquest confinament nocturn, de 400 a 250 casos per cada 100.000 habitants pel que fa a la incidència acumulada.

restriccions catalunya mesures covid
Foto: Xavi Calvo

A continuació, detallem l’última hora a Catalunya sobre totes les restriccions i mesures aprovades pel Procicat que estan en vigor. Si ho prefereixes, també pots consultar directament la informació que t’interessa, a través de l’índex.

Última hora del Procicat a Catalunya: resum de mesures i restriccions

Les restriccions i mesures vigents que duraran tot l’estiu a Catalunya són la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones i la restricció de l’horari de totes les activitats fins a les 0.30 h. A més, els assistents a esdeveniments d’oci o culturals han d’estar asseguts i han de mantenir la distància interpersonal de dos metres i mig.

El toc de queda està vigent des del 16 de juliol d’1 a 6 h i ara s’ha prorrogat amb una llista de 163 municipis de Catalunya, entre els quals hi ha Barcelona, fins al 6 d’agost. Afecta els municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior a 400 contagis per cada 100.000 habitants.

Està pendent l’aval del TSJC per aplicar el toc de queda a una llista de 176 municipis amb una incidència acumulada superior a 250 casos per 100.000 habitants (es rebaixa de 400 a 250 aquesta xifra) per a dues setmanes, fins al 20 d’agost.

Toc de queda als municipis amb més incidència de la covid

El govern recupera el confinament nocturn a Catalunya d’1 a 6 h, però per municipis. Els municipis confinats o afectats són aquells amb més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior a 400 contagis per cada 100.000 habitants en els darrers set dies, com ara Barcelona.

Reunions d’un màxim de 10 persones

Les trobades socials estan limitades a un màxim de 10 persones per mirar de mitigar l’increment de contagis de les darreres setmanes. Amb aquesta mesura, que segons ha anunciat el govern es mantindrà vigent tot l’estiu, es vol ajudar a contenir l’explosió de casos de covid, sobretot entre la població més jove.

Barcelona, primera nit de toc de queda

Bars i restaurants

El Procicat limita l’horari de la restauració fins a dos quarts d’una de la matinada. Es mantenen l’aforament al 50 % a dins dels locals i el consum a la barra, dret, amb una distància de seguretat d’1,5 metres entre clients.

Des del 21 de juny, la normativa permet que en una taula exterior de bars i restaurants s’hi puguin reunir un màxim de 10 persones. A l’interior, segueix sent d’un màxim de sis persones.

Tancament de l’oci nocturn a Catalunya

El Procicat va aprovar, de nou, el tancament de l’oci nocturn a Catalunya, si no tenen un espai a l’aire lliure, una mesura que s’aplica des del 9 de juliol i que s’allargarà 15 dies. Els locals que obrin només podran rebre clients que presentin la pauta completa de vacunació, un test d’antígens o una PCR negativa. L’horari també canvia: hauran de tancar a les 0.30 h. Salut ja ha anunciat que quan es torni a obrir l’oci nocturn s’exigirà el certificat de vacunació o un test d’antígens per entrar-hi.

Les discoteques i els bars musicals van tornar a obrir el 21 de juny, just abans de Sant Joan. El protocol acordat establia que els usuaris podien ballar a les pistes de ball sense necessitat de guardar distàncies de seguretat. Ara bé, calia anar sempre amb la mascareta posada i només es podia consumir a la barra, no a la pista.

Esport i cultura, fins a les 0.30 h

A banda dels horaris en la restauració, la Generalitat també ha restringit l’activitat de la cultura i l’esport fins a les 0.30 h. En canvi, s’ha mantingut l’aforament de les activitats que se celebren a l’aire lliure o en espais molt grans, amb aforaments de fins a 15.000 persones.

En aquests casos, la Generalitat els permet tenir fins al 20 % de l’aforament (fins ara només podien acollir 3.000 persones) si hi ha espais sectoritzats, controls d’entrada i de sortida i zones de restauració independents, amb un màxim de 3.000 persones en seients assignats. Tanmateix, se’ls demana aplicar “mesures de circulació” per evitar aglomeracions.

La mascareta no és obligatòria als exteriors, tot i que Catalunya ho ha demanat

La restricció més important eliminada és l’ús obligatori de la mascareta a l’exterior. Des del 26 de juny ja no és obligatori dur-la al carrer sempre que es pugui mantenir la distància d’1,5 metres amb la resta de persones no convivents.

Centres comercials oberts i botigues sense límit de superfície

Els centres comercials de Catalunya, botigues i comerços poden obrir sense límit de superfície ni de metres quadrats i fins a les 22 h. A més, s’han recuperat les zones recreatives i de descans i l’aforament al 70 %. Aquesta mesura també afecta els mercats no sedentaris i les fires de mercat.

centre comercial barcelona fase 2

Festes majors i revetlles amb ball

El Procicat permet l’organització de festes majors a Catalunya i revetlles, és a dir, activitats que fins ara estaven suspeses pel risc d’aglomeracions. Així doncs, a totes les festes populars es podran tornar a fer activitats sempre que “s’ajustin als àmbits previstos, i hauran de fer-se en les condicions previstes”. Des del 21 de juny, aquestes festes majors també poden habilitar un espai de ball, com ara un envelat, per poder-hi ballar.

Gimnasos i piscines

L’aforament de les piscines i gimnasos és del 70 %. Estan oberts els vestidors de gimnasos i piscines per a aquelles persones que no poden dutxar-se a casa. Tot i això, es recomana dutxar-se a casa si és possible.

S’han reprès algunes competicions que donen accés a campionats estatals i les competicions esportives sub-16. Es permet públic en competicions amb seients assignats, excepte en les competicions estatals.

Piscina interior CN Catalunya

Parcs i fires d’atraccions

Els parcs, les fires d’atraccions i les activitats lúdiques també es beneficien de l’ampliació d’aforament i poden tenir ocupat un 50 % de la capacitat. Les activitats relacionades amb el joc també tenen permès un 70 % amb un màxim de 500 persones.

Universitats i instituts, amb més presencialitat

El curs escolar 2020-21 ha acabat amb classes presencials a les escoles i instituts i a les universitats s’ha mantingut un aforament del 50 %. Per al curs universitari 2021-22, el govern ja ha afirmat que l’objectiu és començar el curs amb un 70 % de la presencialitat. El govern, però, manté en estudi com ha de ser la tornada a l’escola al setembre.

número desempat 2021 eso

Activitats per a la gent gran a l’aire lliure

Pel que fa a la gent gran, els centres cívics mantenen les activitats a l’aire lliure per a més grans de 60 anys. L’objectiu és que puguin fer activitats físiques o tallers de salut en grups d’un màxim de sis persones. Els equipaments cívics podran ampliar l’aforament fins al 70 % sempre que disposin d’un bon sistema de ventilació.

Congressos i convencions

Els congressos i les convencions tenen un aforament limitat màxim del 50 al 70 %.

Confinament a Catalunya. Pot tornar?

Una altra restricció a la mobilitat que va eliminar-se el 9 de maig, amb la fi de l’estat d’alarma, és el confinament a Catalunya. Des d’aleshores es pot entrar i sortir del municipi, la comarca, la regió sanitària i també Catalunya, ja que no hi ha confinament perimetral de la comunitat. Es pot sortir lliurement, sense limitació de la mobilitat, sempre que el govern català no decideixi tornar a recuperar aquesta mesura per tal de limitar els desplaçaments si les dades de la covid a Catalunya tornen a empitjorar.