restriccions catalunya mesures covid

Les mesures covid i restriccions a Catalunya són cada vegada més flexibles amb la millora de les dades i la frenada de l’onada de contagis, així com també l’avanç de la vacunació, amb cada vegada més persones amb pauta completa de la vacuna de la covid. El Procicat i el govern català han anat anunciant una flexibilització progressiva de les mesures, la darrera de les quals ha estat recuperar més aforament per a l’oci nocturn, a l’esport i als restaurants i botigues.

A banda, bars i restaurants ja no tenen límits horaris. No obstant això, es manté l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en els espais tancats.

A continuació, detallem l’última hora a Catalunya sobre totes les restriccions i mesures aprovades pel Procicat que estan en vigor. Si ho prefereixes, també pots consultar directament la informació que t’interessa, a través de l’índex.

Última hora del Procicat a Catalunya: resum de mesures i restriccions

Les últimes novetats del Procicat són l’ampliació de l’aforament a l’oci nocturn fins al 80 %, del 100 % per als esdeveniments esportius en interiors, com pavellons i equipaments, i també dels gimnasos, que tornaran al 100 %. Tot això serà a partir del 22 d’octubre si el Tribunal Superior de Justícia ho avala durant aquesta setmana.

Des del 15 d’octubre, ha desaparegut la limitació d’aforaments a restauració, cultura, esport exterior, universitats i fires i congressos.

Reobertura de l’oci nocturn, ara al 80 %

La reobertura de l’oci nocturn a Catalunya és una realitat des de fa dies. Des del 8 d’octubre locals d’oci nocturn, bars musicals i discoteques han obert portes, també als interiors i les pistes de ball. Per accedir als locals és necessari presentar el passaport de la covid, és a dir, tenir la pauta de vacunació completa o una prova negativa de la covid.

A dins dels establiments l’aforament màxim és del 70 %, es pot ballar i la mascareta és obligatòria en moments en què no s’estigui consumint. L’horari de les discoteques a Catalunya és fins a les 5 h entre setmana i les 6 h els caps de setmana i vigílies de festius. Els bars musicals tindran obert fins a les 2.30 h entre setmana i les 3 h els caps de setmana i vigílies de festius. Ara bé, segons l’última proposta del govern català, està previst que l’aforament s’ampliï fins al 80 %, si el TSJC ho valida, a partir del 22 d’octubre.

oci nocturn

Els festivals de música i concerts en espais tancats, com l’oci nocturn

Els festivals de música a peu dret i a l’interior es regeixen per les mateixes condicions que l’oci nocturn, és a dir, funcionen al 70 % de l’aforament, amb l’exigència del passaport de la covid i l’obligatorietat en l’ús de la mascareta si no s’està consumint. Queda pendent també de l’ampliació de l’aforament al 80 % per al 22 d’octubre.

Bars i restaurants, al 100 % i sense límit horari

Bars i restaurants ja funcionen al 100 % i sense limitacions d’horari des del 15 d’octubre, és a dir, poden tancar més enllà de la una de la matinada. Tampoc no cal que el màxim sigui 10 comensals per taula, ni mantenir la distància de seguretat entre taules.

Els bars i restaurants poden tancar portes a les 2.30 h de diumenge a dijous; i les nits de divendres, dissabte i vigília de festius, ho podran fer a les 3 h.

Les terrasses de Barcelona mantenen l’horari (que ja és l’anterior a la pandèmia): de diumenge a dijous, a mitjanit, i divendres, dissabte i vigílies de festius, a la 1 h. En altres municipis l’horari de les terrasses pot ser diferent.

Sense límit de persones a les reunions

Les trobades socials deixen de tenir prohibicions per a més de 10 persones, després que les xifres de la covid-19 a Catalunya han millorat després del pic de contagis de la cinquena onada.

Barcelona, primera nit de toc de queda

La cultura, també al 100 % de públic

El sector cultural va ser el primer a saber que recuperaria aviat l’aforament prepandèmia. Així, teatres, cinemes, auditoris i circs poden vendre entrades per a totes les butaques a les funcions des del 15 d’octubre.

També s’ha ampliat l’aforament al 100 % al conjunt d’activitats culturals, arxius, biblioteques, museus, sales d’exposició i galeries d’art.

Fins ara, en la cultura l’aforament en interiors era del 70 %, amb un nombre màxim de 1.000 persones per sala i sessió o actuació, però en espais físics tancats amb condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades, se’n podien aplegar 3.000. Pel que fa als exteriors, l’aforament també estava limitat al 70 %, però es podien aplegar fins a 4.000 persones.

Esdeveniments esportius, al 100 % de l’aforament

Els esdeveniments esportius a l’exterior ja tenen el 100 % de l’aforament i per als interiors s’espera que es pugui recuperar també el total de l’aforament el 22 d’octubre. De moment, però encara es manté la restricció del 80 % als espais tancats.

La mascareta a Catalunya no és obligatòria als exteriors

Des del 26 de juny no és obligatori dur mascareta als espais exteriors, sempre que es pugui mantenir la distància d’1,5 metres amb la resta de persones no convivents.

Centres comercials oberts i botigues sense límit de superfície

Els centres comercials de Catalunya, botigues i comerços poden obrir amb un aforament del 100% des del 15 d’octubre. Fins ara el percentatge era del 70 %. Aquesta mesura també afecta els mercats no sedentaris i les fires de mercat.

centre comercial barcelona fase 2

Gimnasos i piscines

L’aforament de les piscines i gimnasos passarà es troba al 80 % des del 15 d’octubre. El Procicat ha anunciat que demanarà al TSJC ampliar-lo al 100 % a partir del 22 d’octubre.

S’han reprès algunes competicions que donen accés a campionats estatals i les competicions esportives sub-16. Es permet públic en competicions amb seients assignats, excepte en les competicions estatals.

Piscina interior CN Catalunya

Parcs i fires d’atraccions

Els parcs, les fires d’atraccions i les activitats lúdiques també es beneficien de l’ampliació d’aforament, i a partir del 15 d’octubre poden tenir ocupat un 100 % de la capacitat. Les activitats relacionades amb el joc també eliminen les restriccions d’aforament.

Universitats i instituts, amb més presencialitat

El curs escolar ha començat el 13 de setembre amb el 100 % de presencialitat. En canvi, el curs universitari 2021-22 ha arrencat amb un 70 % de la presencialitat, però el 15 d’octubre les aules universitàries podran omplir-se sense restriccions d’aforament.

número desempat 2021 eso

Activitats per a la gent gran a l’aire lliure

Pel que fa a la gent gran, els centres cívics també podran ampliar l’aforament des del 70 actual fins al 100 % a partir del 15 d’octubre.

Congressos i convencions

Els congressos i les convencions també tenen un aforament limitat com a màxim al 70 %, que passarà a ser del 100 %.