noves mesures covid Catalunya terrassa bar

Consulta totes les mesures i restriccions a Catalunya actualitzades després del decret del nou estat d’alarma a Espanya i del toc de queda, aquí:

La situació epidemiològica de Catalunya ha obligat al govern català a prendre mesures per frenar els contagis de coronavirus. El Procicat ha anunciat noves restriccions relacionades amb la mobilitat. Les noves mesures se sumen a les restriccions que la Generalitat ja va anunciar el 16 d’octubre. Aleshores, per exemple, es va aprovar el tancament de bars i restaurants durant 15 dies, la reducció dels aforaments a comerços i el tancament de parcs i jardins al vespre.

Toc de queda immediat

El toc de queda s’aplica immediatament a Catalunya aquest diumenge, després que el Consell de Ministres hagi aprovat l’estat d’alarma. Les restriccions de mobilitat seran des de les 22 h fins a les 6 h. El sotsdirector de Planificació de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha comunicat que els establiments hauran de tancar una hora abans que comenci el cobrefoc, és a dir, a les 21 h. D’aquesta mesura només se salva la cultura, que podrà tancar a les 22 h.

El confinament nocturn ja s’havia debatut dies abans en el Consell Interterritorial, però van decidir ajornar-ne l’aplicació al conjunt d’Espanya. Ara, el Govern espanyol ha decretat el toc de queda per a tot el país -excepte les illes Canàries-. Tant a Catalunya com a la resta de comunitats autònomes durarà, com a mínim, fins al 9 de novembre. A partir d’aleshores, les comunitats autònomes podran aixecar o mantenir la mesura segons com evolucioni la situació epidemiològica.

Certificat d’autoresponsabilitat

El sotsdirector de Protecció Civil ha anunciat que els ciutadans hauran d’omplir un certificat d’autoresponsabilitat en el cas que vulguin realitzar un desplaçament de força major. Durant el primer estat d’alarma, al mes de març, la Generalitat ja va posar a disposició de la població un document que el ciutadà havia de signar per concretar quin tipus de desplaçament realitzava.

Entre les causes de força major hi ha el desplaçament per anar a la feina, per motius mèdics o per cuidar una persona dependent, entre d’altres.

Mesures a comerços i activitats culturals

Les mesures per la segona onada del coronavirus no impacten només en la restauració: hi ha altres sectors econòmics afectats. A continuació, et concretem totes les restriccions.

 • Tots els comerços tancats a les 21 h.
 • Els establiments culturals podran tancar a les 22 h.
 • Tancats bars i restaurants a tota hora excepte que els que ofereixin menjar a domicili, que podran funcionar fins a les 22 h.
 • Tancats els serveis que impliquin contacte físic i no siguin mèdics, excepte perruqueries.
 • Tancades les sales de jocs i els bingos.
 • Suspesos els congressos, convencions i fires.
 • Restriccions del 30 % a l’aforament als comerços i control d’aforament en els més petits.
 • Limitació de l’aforament al 50 % a les activitats culturals.
 • Limitació al 30 % de l’aforament als mercats ambulants.
 • Es demana la virtualitat a totes les universitats.
 • Parcs i jardins, tancats a les 20 h.
 • Es suspèn l’actitvitat presencial als centres cívics.
 • Les zones comunes als centres comercials estan tancades.
 • L’assistència a concerts i espectacles sempre s’haurà de fer amb reserva prèvia i seient preassignat.

Mesures a gimnasos i activitats esportives

Les restriccions aplicades fora de l’estat d’alarma es revisaran aquesta mateixa setmana. La patronal de l’oci nocturn FECASARM ja ha anunciat que impugnarà la resolució del tancament de bars i restaurants. És una limitació a l’activitat de la restauració que el Gremi de Restauració ha qualificat d’inadmissible.