Les mesures anticovid a Catalunya i restriccions de mobilitat anunciades després de Nadal estaran vigents fins al 7 de febrer, després que el govern català hagi decidit prorrogar-les dues setmanes més per intentar frenar els contagis.

Les restriccions després de Nadal van començar a aplicar-se el 7 de gener i havien de finalitzar el 17 de gener. Ara, però, s’allarguen, com a mínim, fins al 7 de febrer. Entre les principals restriccions hi ha la de la mobilitat, ja que es troba vigent el confinament municipal cada dia de la setmana.

Què es pot fer?

Resumim a continuació totes les restriccions i mesures a Catalunya per tal de saber què es pot fer i què no.

Confinament municipal

Des del 7 de gener i fins al 7 de febrer es mantindrà el confinament municipal durant tota la setmana. Es tracta d’un enduriment respecte a les festes de Nadal a causa de l’empitjorament de les dades de la covid dels darrers dies.

La Generalitat insta a facilitar el teletreball en totes aquelles empreses que ho puguin fer, per fer baixar la mobilitat i també la interacció a bars i restaurants.

Centres comercials tancats

L’únic comerç que podrà obrir serà aquell amb menys de 400 metres quadrats i l’essencial. Els centres comercials de Catalunya tornen a estar tancats i els caps de setmana està prohibida tota l’activitat comercial no essencial.

Restaurants i bars mantenen l’horari d’esmorzar i dinar

La restauració i la cultura mantenen les mateixes restriccions que fins ara (amb dues franges horàries d’obertura). Des del dilluns 21 de desembre tenen horaris restringits. Només poden obrir per servir esmorzars o dinars. En concret, poden obrir entre les 7.30 i les 9.30 h i entre les 13 i les 15.30 h. Els comensals han de portar la mascareta en tot moment, només se la poden treure en el moment de beure o menjar.

A més, per als sopars només es pot oferir servei de recollida al local, entre les 19 i les 22 h, i a domicili, fins a les 23 h. També es prohibeix l’obertura dels bars i restaurants dels centres comercials.

Esport, només a l’aire lliure

Les activitats esportives queden suspeses a excepció d’aquelles que es facin a l’aire lliure. Pel que fa a les activitats culturals, es mantenen al 50 % sempre que no se superin les 1.000 persones.

Reunions de sis persones

Pel que fa al nombre de persones permès a les reunions familiars, es manté. Són sis persones, malgrat que per Nadal es va fer una excepció els dies destacats i es van permetre trobades de fins a 10 persones amb només dues bombolles de convivència.

Escola sí, però sense activitats extraescolars

La tornada a l’escola s’ha fet tal com estava previst, l’11 de gener. Tot i això, les activitats extraescolars es mantenen suspenes, a excepció d’aquelles que s’organitzin amb el mateix grup de convivència de l’escola. Les activitats de lleure queden suspeses i les esportives només es permeten si es fan a l’aire lliure.

Toc de queda fins a les 22 h

Hi ha altres mesures que es mantindran fins al final de la desescalada: el toc de queda o confinament nocturn. El toc de queda, entre les 22 i les 6 h, es preveu que segueixi vigent fins a la darrera fase, tot i que en dates assenyalades de Nadal se n’ha retardat l’horari.

Excepcions a les restriccions de mobilitat

Sempre acompanyat del certificat autoresponsable de desplaçament.

 • Assistència a centres i serveis sanitaris i socials.
 • Compliment d’obligacions laborals.
 • Assistència a centres universitaris, docents i educatius.
 • Retorn al lloc de residència habitual o familiar per una necessitat justificada.
 • Assistència i atenció de persones grans, menors, dependents, amb alguna discapacitat o especialment vulnerables.
 • Desplaçament a entitats financeres i d’assistència per a gestions que no es puguin fer telemàticament.
 • Actuacions urgents davant d’organismes públics, judicials o notarials.
 • Renovació de permisos i documentació oficial.
 • Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.
 • Exercici del dret de manifestació i participació política.
 • Situacions de força major o de necessitat.
 • Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga degudament acreditada.

Certificat d’autoresponsabilitat

Protecció Civil demana que els ciutadans omplin un certificat d’autoresponsabilitat en el cas que vulguin realitzar un desplaçament de força major o algunes de les excepcions de mobilitat esmentades. Durant el primer estat d’alarma, el mes de març, la Generalitat ja va posar a disposició de la població un document que el ciutadà havia de signar per concretar quin tipus de desplaçament realitzava. Entre les causes de força major hi ha el desplaçament per anar a la feina, per motius mèdics o per cuidar una persona dependent.