El govern ha eliminat la majoria de les mesures de la covid i restriccions a Catalunya. L’última ha estat la fi de la mascareta en interiors obligatòria des del 20 d’abril i l’eliminació de les quarantenes per a les persones asimptomàtiques o amb simptomatologia lleu des del 28 de març.
Anteriorment, Salut també havia suprimit de les quarantenes a les escoles, el 23 de febrer, i havia aprovat la reobertura de l’oci nocturn, l’11 de febrer. El gruix de les restriccions i mesures vigents des dels dies previs a Nadal es van allargar fins al 28 de gener, uns dies després que també s’aixequés el toc de queda a Catalunya. Tot això, segons el govern català, gràcies a la millora de les dades i la vacunació de la tercera dosi.
Les mesures s’havien activat de nou per l’increment de casos arran de la sisena onada de covid i la variant òmicron, molt més transmissible que les anteriors.
A continuació, detallem l’última hora de les restriccions a Catalunya i les noves mesures vigents. Si ho prefereixes, també pots consultar directament la informació que t’interessa, a través de l’índex.
- Última hora del Procicat a Catalunya: resum de mesures i restriccions
- Mascareta en interiors obligatòria
- Reobertura de l’oci nocturn
- Quarantenes obligatòries
- Escoles i universitats
- Bars i restaurants
- Gimnasos i equipaments esportius
- Cultura
- Centres comercials i botigues
- Toc de queda a Catalunya
- Parcs d’atraccions i activitats lúdiques
Última hora del Procicat a Catalunya: resum de mesures i restriccions
Davant la millora de la situació epidemiològica, el Govern espanyol ha anunciat la fi de la mascareta en interiors obligatòria a partir del 20 d’abril. Anteriorment l’executiu també havia eliminat les quarantes obligatòries i havia suprimit la mascareta en exteriors des del 10 de febrer. El govern de Catalunya també ha suprimit de les quarantenes a les escoles catalanes. Aquesta mesura se suma a la retirada de la mascareta al pati des del 10 de febrer i l’autorització de la reobertura de l’oci nocturn a Catalunya des de l’11 de febrer.
A finals de gener la Generalitat ja va eliminar la gran majoria de restriccions i mesures per la covid vigents des de Nadal per la millora de les dades epidemiològiques. Es va eliminar el límit de reunir-se amb un màxim de 10 persones i es va recuperar el 100 % de l’aforament a l’interior de la restauració, gimnasos, els comerços i els equipaments culturals.
Es va suprimir també l’obligació de presentar el certificat de la covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos i residències. El govern va justificar la mesura per l’”escapament immunitari” de la variant òmicron. Ja es va posar fi al toc de queda a Catalunya el 20 de gener. La mesura establia el confinament nocturn d’1 a 6 h. Era un confinament nocturn per municipis que va acabar afectant 132 municipis de Catalunya, només aquells que tenien més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies.
La mascareta en interiors obligatòria desapareix
La mascareta en interiors a Espanya deixa de ser obligatòria el 20 d’abril, després que ho hagi aprovat el Consell de Ministres. No obstant, aquest element de protecció serà encara obligatori en determinats espais com ara residències, hospitals o transport públic.
Espanya va eliminar la mascareta en exteriors obligatòria des del dijous 10 de febrer. Així ho va anunciar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, tres dies després de prorrogar la mesura al Congrés dels Diputats. Catalunya també va decidir que l’ús de la mascareta a les escoles deixés de ser obligatori a l’hora del pati des del 10 de febrer.
Reobertura de l’oci nocturn a Catalunya
La reobertura de l’oci nocturn a Catalunya va ser l’11 de febrer. Va ser un dels últims anuncis del govern català, que va decidir eliminar aquesta restricció al sector, l’última gran mesura que quedava pendent d’eliminar. Els bars musicals i les discoteques van reobrir després d’estar tancats durant tot Nadal i Cap d’Any, concretament des del 24 de desembre. El sector havia demanat reobrir de nou a mitjans de gener, quan es va posar fi al toc de queda i, per tant, ja no hi havia confinament nocturn enlloc ni limitacions d’horaris.
Quarantenes obligatòries: desapareixen el 28 de març
Des del 28 de març, les quarantenes han deixat de ser obligatòries pels casos lleus o asimptomàtics. Des del mateix dia, les proves diagnòstiques només s’adreçen a grups de risc com ara els majors de 60 anys, persones immunodeprimides, embarassades, treballadors sanitaris i sociosanitaris i persones procedents d’algun país amb variants de risc. En els casos de les persones considerades de risc, les autoritats recomanen una quarantena durant cinc dies.
Escoles i universitats
La sisena onada no ha afectat la presencialitat d’escoles, instituts ni universitats. Des del 28 de març els alumnes positius per covid no han de fer quarantena. El 23 de febrer, Salut també havia eliminat les quarantenes preventives a les escoles catalanes i només havien d’aïllar-se els positius, tot i que les famílies no havien de comunicar al centre el motiu de l’absència. Salut també va eliminar els tests d’antígens gratuïts que oferia per als companys de classe d’un alumne positiu.
En el cas de les acadèmies, autoescoles i altres centres d’ensenyament no reglat es recomanen les classes telemàtiques. Les pràctiques poden impartir-se de forma presencial sempre que es mantinguin les mesures de prevenció de la covid, és a dir, la distància interpersonal, l’obligatorietat de la mascareta, la ventilació o la higiene de mans.
Bars i restaurants recuperen el 100 % de l’aforament i sense certificat de la covid
Bars i restaurants van recuperar el 100 % de l’aforament a l’interior, des del 28 de gener. El govern recomana no reunir-s’hi més de 10 persones, però deixa de ser una obligació. La mesura va desaparèixer després d’aplicar-se per Nadal amb l’objectiu de frenar els contagis de covid registrats en les últimes setmanes a Catalunya. Es va eliminar també l’obligació dels restauradors d’exigir el certificat de la covid als clients, tal com estaven fent des del 3 de desembre. Ja no tenen un horari de tancament.
Torna el 100 % d’aforament a gimnasos i equipaments esportius
L’aforament dels gimnasos i els equipaments esportius torna a ser del 100 % des del 28 de gener. Des del mateix dia, les instal·lacions esportives i gimnasos també van deixar de tenir l’obligació de demanar el passaport de la covid als usuaris.
100 % d’aforament a cultura
El sector cultural també ha recuperat l’aforament al 100 %, tant a l’interior com a l’aire lliure. Ja no hi ha límit horari per als teatres, cinemes, sales de concerts, auditoris o circs, que havien de finalitzar l’activitat a les 0.30 h, amb 30 minuts addicionals per desallotjar la sala.
Teatres, cinemes, auditoris i circs van recuperar límits a l’aforament durant l’octubre de l’any passat, igual que el conjunt d’activitats culturals, arxius, biblioteques, museus, sales d’exposició i galeries d’art. Des del 28 de gener, aquests espais ja no han de sol·licitar el passaport de la covid si hi ha espai de restauració.
Centres comercials, botigues i comerços, al 100 %
Els centres comercials de Catalunya, botigues i comerços poden obrir sense límits d’aforament. La mesura havia entrat en vigor abans de Nadal i ha incidit directament en la temporada de rebaixes. Ara recuperen la possibilitat d’obrir sense limitacions.
Toc de queda a Catalunya: es va aixecar el 20 de gener
El toc de queda a Catalunya es va aplicar la nit del dijous 23 al divendres 24 de desembre i fins a la mitjanit del 20 de gener. Durant aquestes setmanes, es va limitar la mobilitat nocturna entre la una de la matinada i les sis del matí. La mesura, inicialment, havia de tenir una vigència de 14 dies, és a dir, fins al 7 de gener, però es va prorrogar 14 dies més, fins al 20 de gener.
El toc de queda a Catalunya va afectar els municipis amb més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Aquests requisits els complien 123 municipis, més un total de nou municipis illa que estaven envoltats per altres municipis amb la petició de toc de queda. Per tant, el govern va aplicar el toc de queda a 132 municipis de Catalunya.
Parcs d’atraccions i activitats lúdiques
L’aforament dels parcs d’atraccions també desapareix i torna al 100 %. Les activitats lúdiques en espais interiors també recuperen la normalitat sense les mesures anticovid.