caixes vacuna janssen

“Ens han comunicat que arribarà la meitat del que ens havien dit”. El Departament de Salut preveia que aquesta setmana Catalunya rebés gairebé 40.000 dosis de la vacuna de Janssen per agilitzar encara més el procés de vacunació, però la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha puntualitzat que finalment n’arribaran 20.700, previsiblement aquest mateix dimecres. Tot i això, aquestes dosis permetran avançar en la immunització de la població, després que aquest dilluns arribés a Catalunya una xifra rècord de 327.900 dosis de Pfizer, AstraZeneca i Moderna.

De les 327.900 dosis que va rebre Catalunya aquest dilluns, 280.000 eren de Pfizer, que s’estan administrant a persones d’entre 70 i 79 anys. A això cal sumar-hi les 17.000 dosis d’AstraZeneca, que s’administraran a persones d’entre 60 i 69 anys, i les 30.000 de Moderna, destinades sobretot a persones de molt risc als hospitals per les seves característiques de conservació. Amb les 20.700 dosis noves de Janssen previstes per a aquest dimecres, Catalunya n’haurà rebut en total aquesta setmana 348.600.

El repartiment de dosis de Janssen a les comunitats autònomes va aturar-se de ple per la investigació de l’EMA sobre quatre casos de trombosi greus. Després que l’organisme avalés el vaccí, la farmacèutica va reengegar-ne la producció i el repartiment. L’estudi de l’Agència Europea de Medicaments va fer retardar l’arribada de més vacunes a Espanya.

Els majors de 80 anys, vacunats de ple aviat

Ara per ara, el 61,2 % de la població de més de 80 anys ja ha rebut les dues dosis de la vacuna contra la covid-19. En la compareixença per fer seguiment del procés de vacunació, la doctora Carmen Cabezas ha celebrat l’agilitat amb què s’està immunitzant aquest grup poblacional i confia que tot aquest col·lectiu pugui rebre la segona dosi abans que acabi la setmana. Pel que fa a les persones d’entre 70 i 79 anys, més de la meitat ja han rebut almenys una dosi.

Paral·lelament, l’executiu de la Generalitat en funcions ha demanat al Govern espanyol fer un estudi que els permeti ampliar l’interval entre vacunes per poder administrar més primeres dosis a la població i, així, reduir les hospitalitzacions fins a un 31 % i les morts, un 32 %.

A més, Salut calcula que al voltant d’un 28 % de la població catalana té “algun grau de protecció” contra la covid-19, sumant la gent que ha rebut com a mínim una dosi i aquella que ja té anticossos perquè ha passat la malaltia.