El pla de vacunació a Catalunya per frenar la covid, que està en marxa des del 27 de desembre, quan es va administrar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra vaccins diàriament, començant pels grups de risc, mentre el nombre de contagis continua augmentant.

La vacunació a Catalunya

Està previst que arribin a Catalunya unes 900.000 vacunes (que permetran vacunar 450.000 persones, ja que són amb doble dosi). De moment, i segons dades del Ministeri de Sanitat, amb data de 27 de gener n’han lliurat a Catalunya 286.050. I, també, segons aquestes dades (s’actualitzen el dia abans a les 19 h) se n’han administrat un 70,5 %, és a dir, 201.650 vacunes (18.426 persones amb les dues dosis). Unes xifres que no coincideixen amb les del Departament de Salut, que amb data de 28 de gener parla de 207.260 vacunacions (comptant també les segones dosis, és a dir, 184.075 primeres vacunes i 23.185 segones dosis). Això suposa que s’ha vacunat el 2,38 % de la població de Catalunya.

La vacunació a Barcelona

A Barcelona, la vacunació va començar el diumenge 27 de desembrela residència Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre’n una dosi. De moment, s’han vacunat 41.099 persones, un 2,48 % de la població. El cens de Barcelona és d’1.655.292 persones.

El Govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de dosis. De moment, en una primera fase, de 12 setmanes, està previst vacunar personal sanitari i residents de residències de gent gran.

Entre l’abril i el juny està prevista la segona etapa de vacunació. És en aquella data quan el Govern espanyol espera tenir més dosis de vacunes. I, finalment, durant l’estiu, s’hauria de poder atendre la resta de grups.

La immunitat de grup, a finals d’estiu

La immunitat de grup està prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. És el percentatge a partir del qual els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada com per evitar que el virus s’estengui com fins ara. A més de les persones que es vacunaran, cal comptar les persones que ja han passat la covid-19 que, segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III, a la província de Barcelona són el 12,4 %.

Aquest objectiu, però, s’assolirà si augmenta el ritme de vacunació que hi ha ara com ara. Amb les xifres actuals, per exemple, la vacunació a la comarca del Barcelonès s’acabaria el desembre del 2022.