⚠️ Les dades de vacunació d’avui reflecteixen la situació fins dimarts a la una del migdia. Les dosis administrades després d’aquesta hora s’actualitzaran a la publicació de dijous a les 10 del matí.

El pla de vacunació de la covid a Catalunya per frenar la pandèmia està en marxa des del 27 de desembre, quan es va administrar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra vaccins diàriament, començant pels grups de risc, a mesura que en van rebent.

Quantes persones vacunades hi ha a Catalunya?

Segons dades del Departament de Salut, amb data del 14 d’abril, el nombre de persones vacunades és d 1.345.962. Això suposa el 17,43 % de la població de Catalunya, i 464.320 n’han rebut una segona dosi. Per tant, el nombre de vacunes administrades, sumant la primera i la segona dosi, és d’1.810.282.

El pla de vacunació a Barcelona

A Barcelona, la vacunació va començar el diumenge 27 de desembrela residència El Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre’n una dosi. De moment, amb data del 14 d’abril, s’han vacunat 302.5744 persones, un 18,28 % de la població. El cens de Barcelona és d’1.655.292 de persones.

  • La primera etapa va començar el 27 de desembre i ha durat 12 setmanes, fins al març. S’han vacunat a tot l’estat 2,8 milions de persones.
  • La segona etapa és a partir de la segona setmana de febrer. Es prioritza l’administració de dosis a la població de risc, les persones majors de 80 anys, els treballadors essencials i, també, els farmacèutics i els fisioterapeutes. Salut també ha inclòs en aquesta etapa els docents.
  • La tercera etapa, programada inicialment per a l’estiu, s’ha avançat a l’abril, quan el Departament de Salut té previst administrar fins a 500.000 dosis setmanals. La vacunació massiva començarà per la població de més edat i amb problemes de salut crònics. Aquest calendari, però, està condicionat a l’arribada de les vacunes pactades.

La immunitat de grup, a finals d’estiu

La immunitat de grup està prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. És el percentatge a partir del qual els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada per evitar que el virus s’estengui com fins ara. A més de les persones que es vacunaran, cal comptar les persones que ja han passat la covid-19 que, segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III, a la província de Barcelona són el 12,4 %.

Aquest objectiu es podrà assolir si es confirma l’augment del ritme de vacunació que hi ha ara. Si agafem el nombre de vacunats de l’última setmana confirmats a Catalunya (287.665 immunitzats amb la primera dosi del 4 al 10 d’abril), la xifra del 70 % s’aconseguiria a principis d’agost del 2021 (un mes abans d’acabar l’estiu).