La vacunació a Catalunya per frenar la covid està en marxa des del 27 de desembre, quan es va punxar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra milers de dosis diàriament, tot i que el ritme de vacunació a l’agost es va reduir a la meitat. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès que al setembre no s’ha produït la recuperació esperada. De fet, hi ha prop de 70.000 vaccins que han caducat.

Tot i això, fins al 21 de setembre, el nombre de vacunats a Catalunya amb la primera dosi és de 5.860.429 persones, el 75 % de la població. Pel que fa a la pauta completa, més de 5,6 milions ja l’han rebut, el 72,4 %. A Barcelona, el 73 % dels ciutadans estan immunitzats totalment. Aquesta setmana els barcelonins de 12 a 14 anys amb la vacunació acabada han superat l’equador del 50 %.

Quantes persones vacunades hi ha a Catalunya?

Per franges d’edat, el 53,5 % dels catalans de 12 a 14 anys han rebut la pauta completa, gairebé 140.000 infants. A més, aquesta setmana el percentatge ja ha assolit el 70 % en els catalans de 15 a 19 anys. Durant tot l’estiu, aquest col·lectiu va superar de llarg el ritme d’immunització de les franges joves següents. Però actualment aquestes franges han accelerat el procés de vacunació.

Probablement això s’explica perquè són ciutadans que es van contagiar amb el virus en la cinquena onada i, per tant, havien d’esperar-se fins al setembre per vacunar-se. El grup amb més percentatge d’immunitzats dels 20 als 35 anys és la franja dels 20 als 24, amb un 67 % de població amb pauta completa.

La població més gran és la que té percentatges més elevats de vacunació perquè van iniciar abans el procés. A partir dels 70 anys, més del 92 % de la població de cada franja ha rebut la pauta completa del vaccí. A partir dels 40 anys, gairebé el 80 % dels catalans de cada grup d’edat també han completat la immunització.

Els percentatges del gràfic estan calculats tenint en compte la població diana que hi ha a cada franja d’edat. Aquesta xifra es correspon amb les persones que consten assegurades al sistema sanitari del Departament de Salut.

El pla de vacunació a Barcelona

A Barcelona, la vacunació va començar el diumenge 27 de desembrela residència El Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre’n una dosi.

De moment, amb dades fins al 21 de setembre, s’han vacunat amb la primera dosi 1.269.957 persones, el 75,7 % de la població. A més, el 72,9 % té la pauta completa, és a dir, 1.222.302 barcelonins. Dels registres diaris destaca el 2 de juliol, amb una xifra rècord de vacunació. En un sol dia es van administrar gairebé 29.000 dosis.

La meitat dels menors de 12 a 14 anys han rebut la pauta completa

Aquesta setmana a Barcelona, els menors de 12 a 14 anys han superat el llindar del 50 % de ciutadans amb la pauta completa, més de 21.300 infants. Els joves de 15 a 19 anys s’apropen al 70 % de vacunació finalitzada, seguits dels de 20 a 24 anys. Part de la cinquena onada a Barcelona es va produir perquè els joves encara no estaven vaccinats i aquesta situació va canviar totalment a finals d’agost.

La immunitat de grup, fita impossible?

Inicialment, es va xifrar la immunitat de grup en el 70 % de la població vacunada contra la covid-19. El Govern espanyol preveia arribar-hi a finals de l’estiu mentre que el govern de la Generalitat calculava que, a tot estirar, a principis de setembre s’assoliria aquesta xifra. Però el cert és que la situació actual fa difícil aconseguir-la. Els científics ja assumeixen que amb la variant delta no s’arribarà a la immunitat de grup i assenyalen que haurem de conviure amb el virus, com passa amb la grip.