La vacunació a Catalunya per frenar la covid està en marxa des del 27 de desembre, quan es va punxar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra centenars de dosis diàriament. Amb dades fins al 22 de juny, el nombre de persones vacunades com a mínim amb la primera dosi és de 3.855.750. Això suposa el 49,9 % de la població de Catalunya, i 2.217.383 n’han rebut una segona. Si hi afegim els vaccins monodosi, en total, 2.451.747 persones ja han rebut la pauta completa, el 31,7 % dels catalans.

Quantes persones vacunades hi ha a Catalunya?

Per franges d’edat, la població més gran, on es concentra més el risc, és la que té percentatges més elevats de vacunació, tant amb primera dosi com amb pauta completa. A partir dels 70 anys, més del 90 % de la població de cada franja ha rebut la pauta completa del vaccí.

A banda de les persones d’edat més avançada, també destaca la immunitat entre els ciutadans dels 55 als 59 anys, ja que el 67 % tenen la pauta completa. La xifra contrasta amb la situació de les persones que tenen entre 60 i 69 anys, que només en un 26,2 % tenen la pauta completa. Els catalans de 45 a 49 ja han arribat al 70,1 % de vacunats, com a mínim amb una dosi.

Els percentatges del gràfic estan calculats tenint en compte la població “diana” que hi ha a cada franja d’edat. Aquesta xifra es correspon amb les persones que consten assegurades al sistema sanitari del Departament de Salut.

El pla de vacunació a Barcelona

A Barcelona, la vacunació va començar el diumenge 27 de desembrela residència El Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre’n una dosi.

De moment, amb dades fins al 22 de juny, s’han vacunat com a mínim amb una dosi 837.935 persones, un 50,6 % de la població. El cens de Barcelona és d’1.658.953 persones. A més, un de cada tres barcelonins tenen la pauta completa.

Dels registres diaris, destaca el 22 de juny, amb una xifra rècord de vacunació. En un sol dia es van administrar 25.095 dosis de la vacuna. D’aquestes, un 48,6 % van ser primeres dosis i el 51,4 % restant, segones dosis.

  • La primera etapa va començar el 27 de desembre i va durar 12 setmanes, fins al març. Es van vacunar a tot l’estat 2,8 milions de persones.
  • La segona etapa va ser a partir de la segona setmana de febrer. Es va prioritzar l’administració de dosis a la població de risc, les persones majors de 80 anys, els treballadors essencials i, també, els farmacèutics i els fisioterapeutes. Salut també va incloure en aquesta etapa els docents.
  • La tercera etapa, programada inicialment per a l’estiu, es va avançar a l’abril, quan el Departament de Salut tenia previst administrar fins a 500.000 dosis setmanals. La vacunació massiva va començar per la població de més edat i amb problemes de salut crònics. Aquest calendari, però, està condicionat a l’arribada de les vacunes pactades.

La immunitat de grup, al juliol?

La immunitat de grup estava prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. El govern de la Generalitat va avançar aquesta data al juliol. El 70 % és el percentatge a partir del qual els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada per evitar que el virus s’estengui com fins ara. A més de les persones que es vacunaran, cal comptar les persones que ja han passat la covid-19, que, segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III, a la província de Barcelona són el 12,4 %.

Aquests objectius només es podran assolir si es confirma l’augment del ritme de vacunació. Si agafem el nombre de vacunats amb primera dosi de l’última setmana confirmada a Catalunya (385.716 persones, del 13 al 19 de juny) la xifra del 70 % s’aconseguiria a finals de juliol del 2021. Cal tenir en compte que aquest càlcul es fa sobre persones vacunades amb primera dosi.

La vacunació, per grups d’edat

Els grups d’edat més vacunats són les persones d’entre 70 i 79 anys (amb les vacunes Pfizer i Janssen) i el grup d’entre 60 i 69 anys (amb AstraZeneca). Aquest grup pot començar a demanar cita per a la segona dosi des del 14 de juny i si han complert 10 setmanes des de la primera dosi.

Des del dilluns 10 de maig també es vacuna la població d’entre 50 i 59 anys, un grup que ja pot demanar hora per rebre el vaccí. Les persones d’entre 50 i 59 anys també poden rebre Janssen, fins ara reservada a les persones més grans.

La franja de 40 a 49 anys havia de començar a vacunar-se a partir del 15 de juny, però finalment es va avançar i ja ho estan fent (també s’ha aprovat injectar-los Janssen). De fet, els de 45 a 49 anys es poden vacunar des del 7 de juny. I per a la franja de 40 a 44 anys ja es pot demanar hora des del dijous 10 de juny. Des del 17 de juny, les persones d’entre 35 i 39 anys ja es poden vacunar i, a partir del 28 de juny, s’obrirà la franja dels 30 als 34 anys.

La vacunació als joves d’entre 12 i 15 anys es podria fer entre finals d’agost i principis de setembre. Els departaments de Salut i Educació estan buscant una estratègia conjunta que podria permetre la vacunació als centres de secundària.