Catalunya començarà a vacunar els adolescents d’entre 12 i 15 anys a partir d’aquest dimecres, quan ja podran demanar hora. Ho ha anunciat el president del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, en la roda de premsa dels acords de govern en què també s’ha anunciat la petició d’una pròrroga del toc de queda per a dues setmanes als municipis.

Aragonès també ha fet una crida a les famílies d’aquests adolescents perquè demanin cita aquesta mateixa setmana. Considera que és important que els més joves s’immunitzin per “facilitar el bon funcionament” dels centres de secundària, batxillerat i FP de cara al curs vinent. “Hem de començar el curs amb la major immunitat als centres educatius”, ha manifestat. En total, la nova franja d’edat aplega unes 300.000 persones.

L’obertura d’aquesta franja arriba després que a finals de juny comencés la immunització de totes aquelles persones que tenen entre 16 i 29 anys. Aleshores Salut va informar que els nascuts els anys 2005 i 2004 no necessitaven cap autorització legal per vacunar-se encara que fossin menors d’edat. En aquest cas, però, els nascuts els anys 2006, 2007 i 2008 sí que la necessiten. I, de fet, la cita l’han de demanar els pares o tutors legals.

El Departament de Salut fa setmanes que treballa amb la vacunació als adolescents d’entre 12 i 15 anys, ja que es vol tenir enllestida per a la tornada a l’escola el curs escolar 2021-22. Tot i així, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, també havia apuntat que era molt probable que aquests joves es vacunessin als instituts.

Quina vacuna rebran els adolescents de 12 a 15 anys?

Com en la franja dels adults més joves, la vacuna de la covid per als adolescents serà Pfizer o Moderna. A finals de maig, l’EMA va autoritzar vacunar amb Pfizer els adolescents de 12 a 15 anys i Sanitat ja ha anunciat aquest juliol que també adoptarà la vacuna de Moderna per als majors de 12 anys.