L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha confirmat que les trombosis cerebrals que han patit algunes de les persones que han estat vacunades amb AstraZeneca són un efecte secundari “molt rar” d’aquest vaccí. Ho ha explicat la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, i la presidenta del Comitè de Seguretat de l’EMA, Sabine Strauss, en roda de premsa aquest dimecres a la tarda.

L’EMA també ha donat xifres. Dels 34 milions de vacunats a la Unió Europea i el Regne Unit amb AstraZeneca, hi ha hagut 222 persones que han patit trombosis, 169 de les quals cerebrals. Aquest nombre de casos, han afegit, fan que el considerin un efecte secundari molt poc freqüent.

Per això, el regulador europeu ha conclòs que els beneficis de posar aquesta vacuna continuen superant els riscos i, per tant, no recomana que s’aturi la vacunació amb AstraZeneca. També han explicat que, de moment, no poden concretar factors de risc concrets que afavoreixin l’aparició d’aquestes trombosis com l’edat o el sexe. Malgrat és cert, han dit, que la majoria han estat dones menors de 65 anys, les diverses estratègies dels països que estan posant aquesta vacuna no permeten concloure que siguin factors de risc.

El cap de l’estratègia de vacunació de l’EMA, Marco Cavaleri, ja va avançar aquest dimarts part del contingut de la nova informació que podria aportar l’organisme, ja que va confirmat que hi ha una connexió entre la vacuna d’Oxford i les trombosis cerebrals que estan experimentant alguns dels pacients, principalment dones menors de 50 anys amb dèficit de plaquetes. “Podem dir-ho, hi ha clarament una associació amb la vacuna“, ha assegurat Cavaleri en una entrevista al diari italià ‘Il Messagero’, tot i que ha puntualitzat que “encara no sabem què provoca aquesta reacció“.

La setmana passada, la directora executiva de l’Agència Europea de Medicaments, Emer Cooke, va afirmar que no s’havia demostrat “una relació causal amb la vacuna”, tot i que va admetre que era “possible“, per la qual cosa ja va apuntar que es durien a terme anàlisis noves. Fins ara, s’han detectat 44 casos de trombosi venosa cerebral entre els 9,2 milions de persones vacunades amb AstraZeneca al conjunt del continent europeu, si bé hi ha una trentena de possibles casos nous encara no confirmats a Alemanya. En total, s’han produït 14 morts que estan sent investigades, encara que no totes pel mateix tipus de trombosi.

L’OMS matisa la posició de l’EMA

(ACN) L’Organització Mundial de la Salut ha assegurat que la relació causal entre la vacuna d’AstraZeneca i les trombosis és “plausible però no està confirmada”. Així s’ha expressat en un comunicat després de revisar la informació aportada per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) i el regulador britànic.

Si bé l’EMA considera que els casos estan “fortament associats” al vaccí britànic i els catalogarà com a “efectes secundaris infreqüents”, l’OMS ha matisat poc després que el vincle no és segur. L’organització ha demanat que es facin estudis “especialitzats” per entendre el “nexe potencial” entre el vaccí i les trombosis amb baixos nivells de plaquetes.”Els casos que s’estan avaluant són molt rars, amb un nombre baix entre els gairebé 200 milions d’individus que han rebut la vacuna AstraZeneca a tot el món”, ha afegit l’OMS en un comunicat.