Aquest diumenge ha arrencat la campanya de vacunació de la covid-19 a Catalunya. Les primeres dosis s’han administrat a usuaris i personal de la residència Feixa Llarga, de L’Hospitalet de Llobregat, però durant tot el dia s’ha iniciat el procés a vuit centres més de les diverses regions sanitàries de Catalunya.

Al matí han arribat a Catalunya 1.595 dosis de la vacuna de Pfizer i Biontech, procedents de Guadalajara on van arribar aquest dissabte al matí. Aquí s’emmagatzemen als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits.

Però dilluns ja se n’esperen 60.000 més, que es distribuiran a residències d’arreu del territori. I així serà cada setmana: Arribaran 60.000 dosis cada dilluns. Segons el govern català, aquesta quantitat permetrà vacunar els usuaris de totes les residències i els seus treballadors d’aquí al mes de març. A partir de llavors, se seguirà amb altres sectors de la població, començant pels majors de 80 anys.

“Fa molt temps que dic que em volia vacunar”

Josefa Pérez, una dona de 89 anys, ha estat la primera persona a vacunar-se contra la covid-19 a Catalunya. Poc després de les dotze del migdia ha rebut la primera dosi del vaccí a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet. Assegura que tenia molt clar que es posaria la vacuna: “Fa molt temps que dic que em volia vacunar, vulguin o no vulguin, vull la vacuna.”

La següent persona que ha rebut la vacuna ha estat la Conxita Barbeta, de 52 anys, directora de la residència. La infermera encarregada d’aplicar-los la vacuna ha estat Idoia Crespo, una de les professionals que s’ha presentat voluntària per recórrer els centres assistencials en aquest primera fase del procés.

A Barcelona la vacunació arrenca a un centre del Raval

A Barcelona el primer centre a rebre la vacuna ha estat la residència Mil·lenari del carrer Nou de la Rambla. Allà s’ha administrat, cap a les tres de la tarda, la primera dosi del vaccí a la una de les residents, la Rosa Dalmau.

Les primeres vacunades de l’estat, a Guadalajara

La primera persona a rebre la vacuna contra la Covid-19 a Espanya ha estat l’Araceli Rosario, una dona de 96 anys internada des del 2013 a la residència Los Olmos de Guadalajara. L’han vacunat a les 9 h del matí i, minuts més tard, ha rebut la injecció Mónica Tapias, tècnica de cures auxiliar d’infermeria, que és treballadora de la mateixa residència. D’aquí a 21 dies se’ls administrarà la segona dosi de la vacuna.

La immunitat de grup, a finals d’estiu

El govern de l’Estat espera que, a Espanya, s’assoleixi la immunitat de grup a finals d’estiu, quan calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. És el percentatge a partir del qual els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada com per evitar que el virus circuli de manera significativa. A més de les persones que es vacunaran, cal comptar les persones que ja han passat el virus que, segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III, a la província de Barcelona són el 12,4 %.