Tot i que només fa tres setmanes que s’ha iniciat la campanya de la vacunació de la covid-19, Salut ja ha començat a observar efectes sobre la immunitat en la població que ha rebut la primera dosi.

Hi ha 41.729 persones que fa més de 12 dies que han rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer. D’aquestes, un 1,3 % s’han contagiat de la covid-19 en els primers 12 dies (544 persones), mentre que, passat aquest període de temps, només s’han contagiat el 0,2 % (90 casos). Això, segons Salut, permet concloure que la vacuna comença a tenir efectes sobre la població poc després de rebre la primera dosi. “Quan passen 12 dies d’estar vacunat, la possibilitat de tenir la malaltia es redueix sis vegades“, explica Clara Cabezas, sots-directora general de Promoció de la Salut.

“Hem posat totes les dosis que hem rebut”

Durant les primeres tres setmanes de vacunació, Salut ha administrat 161.481 dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que s’han posat totes les dosis que s’han rebut. Tot i això, hi ha 20.000 dosis de reserva estratègica que serviran per compensar la disminució a la meitat de les dosis de Pfizer durant la setmana vinent, i poder mantenir així el calendari previst.

De les vacunes que ja s’han administrat, el 52 % s’han posat a les residències, un 30 % als residents i el 22 % al personal que hi treballa. L’altre 48 % de les dosis les han rebudes els professionals sanitaris. D’altra banda, el 75 % dels residents de les anomenades residències verdes (les que no tenen cap cas de covid) ja han rebut la vacuna. Salut, a més, ha canviat el protocol i també començarà a administrar les vacunes a les residències vermelles i taronges (amb casos positius).

Pel que fa a l’administració de les segones dosis, des de Salut recorden que es pot posar entre 21 i 42 dies després de la primera.