vacuna Pfizer

(Agències) Nou capítol en el serial del debat sobre la vacunació amb AstraZeneca. Aquest dijous, jornada en què ha començat a injectar-se la segona dosi a les persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi del vaccí d’Oxford, el Ministeri de Sanitat ha fet un toc d’atenció a les comunitats autonòmes. L’executiu espanyol demana que no recomanin la segona dosi d’AstraZeneca i que s’opti per Pfizer, “el vaccí acordat”. Sanitat reacciona així davant del fet que la majoria de persones d’aquest col·lectiu està triant repetir amb el vaccí anglosuec.

La raó que esgrimeix Sanitat per completar la pauta amb Pfizer és evitar els poc freqüents, però greus, casos de trombosi associats a aquest fàrmac. Segons el ministeri, a Espanya han mort quatre persones per aquesta causa.

“Un gravíssim problema de comunicació”

El Ministeri de Sanitat assegura que s’ha produït un “gravíssim problema de comunicació” al voltant de la segona dosi d’AstraZeneca perquè s’ha donat a entendre que era una qüestió d’elecció o preferència per als menors de 60 anys. Fonts del ministeri neguen que sigui així i remarquen que “cal donar un missatge únic” perquè si no “es genera una incertesa que posa en risc la campanya”.

Per això, remarquen que la Comissió de Salut Pública va decidir que les persones que han rebut la primera injecció del vaccí anglosuec han de rebre el de Pfizer. Segons les mateixes fonts, l’endemà, el Consell Interterritorial va obrir la porta perquè només aquelles persones que ho rebutgin puguin rebre l’AstraZeneca amb un consentiment signat.

Segons Sanitat, a Espanya hi ha 20 casos confirmats o en sospita, això representa el 0,5 % per cada 100.000 dosis administrades. Fins ara, s’han produït quatre morts i hi ha un cinquè cas en estudi.