Aquest dissabte al matí ha començat la vacunació dels professionals sanitaris de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona amb la vacuna de Moderna.De fet, només els hospitals vacunaran amb aquestes dosis i, les primeres, s’administren exclusivament entre els professionals sanitaris de quatre hospitals de Catalunya: l’Hospital Comarcal d’Amposta (Montsià), el de Sant Joan de Déu (Baix Llobregat), la Fundació Althaia de Manresa (Bages) i l’Hospital de Mataró (Maresme).

Segons fonts del centre sanitari, aquest dissabte s’administraran 250 dosis i al llarg dels propers dies es preveu que es puguin vacunar 2.000 sanitaris que treballen a primera línia, el total de vacunes que tenen ara disponibles a l’hospital. Faltaran només 200 professionals, que la rebran a finals de gener, quan arribin les segones dosis.

Precisament, en aquest primer procés de vacunació s’ha prioritzat un col·lectiu: els professionals que treballen a les UCI pediàtriques i els que són a primera línia. Les primeres persones que han rebut la vacuna han estat una doctora i una infermera de l’àrea d’urgències. A Sant Joan de Déu les vacunes han arribat un xic més tard que a la resta de centres hospitalaris del país. La raó és que el fet de ser un centre pediàtric tenen menys pressió assistencial que la resta.

No es poden traslladar un cop s’han descongelat

Dimecres van arribar a Catalunya les primeres 5.800 dosis de la vacuna de Moderna, que formen part del primer lliurament de 37.500 dosis que ha arribat a l’estat. Aquest vaccí, que s’administra en dues dosis –amb una diferència de 28 dies entre si– té alguns avantatges de conservació, com ara que aguanta fins a 30 dies descongelat. En canvi, també té alguns problemes logístics, com que no es pot traslladar d’un lloc a l’altre un cop descongelat.

Per tant, tot i que arriba en vials de 10 dosis congelades –no ultracongelades com les de Pfizer, les úniques que han estat posant fins ara– han d’anar sempre a centres que disposin de congeladors a -20 graus centígrads per reduir al mínim el moviment dels vials.