como pedir hora vacuna covid cataluña

El ritme de vacunació de la covid va augmentant i cada dia es van obrint més possibilitats, punts de vacunació i horaris, al web de cita prèvia per a la vacuna de la covid a Catalunya que ha activat Salut. El departament ja ha anunciat la convocatòria d’una nova franja d’edat: les persones de 35 a 39 anys. Les persones nascudes entre els anys 1982 i 1986 ja poden demanar cita prèvia.

T’expliquem a continuació com demanar hora per a la vacuna de la covid al CatSalut, pas a pas, per a tots aquells que viuen a Catalunya. També hi trobaràs com rebràs tota la informació del Departament de Salut durant les properes setmanes.


Què vols saber sobre la vacunació a Catalunya?


Em puc vacunar?

Salut ha obert una nova franja d’edat que ja pot començar a vacunar-se. Des del 17 de juny, les persones nascudes entre el 1982 i el 1986 ja poden demanar cita o bé esperar rebre un missatge SMS en què se’ls redirigirà a l’aplicació des de la qual fer-ho.

Vacunació de 50 a 59 anys, des del maig

Des del 10 de maig ja s’administren les primeres dosis de la vacuna als qui tenen entre 50 i 59 anys, mentre encara continuen posant-se injeccions a persones més grans. Les persones de més de 80 anys s’estan vacunant des del febrer i les que tenen entre 70 i 79 anys o bé estan entre els 60 i els 69 anys, des del mes d’abril.

Vacunació de 45 a 49 anys, des del 2 de juny

Les persones d’entre 45 i 49 anys també poden demanar cita per a la vacuna de la covid. Tots els nascuts entre el 1972 i el 1976 poden accedir al web o bé esperar rebre un missatge SMS.

Vacunació de 40 a 44 anys, des del 10 de juny

Aquest grup de població ja pot començar a demanar cita des del 10 de juny amb l’aplicació de Salut per rebre la vacuna. Salut ha explicat que ja s’han començat a citar les persones de 40 a 44 anys.

Vacunació de 35 a 39 anys, des del 17 de juny

La convocatòria de la franja d’edat de les persones de 35 a 39 anys ja està en marxa. Tots els nascuts entre els anys 1982 i 1986 ja poden demanar cita prèvia i rebran l’SMS en els propers dies. S’havia anunciat que la vacunació dels menors de 40 anys s’iniciaria al juliol, però el bon ritme de vacunació ha permès avançar-ho un parell de setmanes.

Segons les previsions del govern català, si la Unió Europea compleix els compromisos de lliurament de vacunes, es podria arribar a tenir immunitzada el 70 % de la població catalana al juliol.

Vacunació dels estudiants d’Erasmus

Salut avança també amb la vacunació dels estudiants d’Erasmus catalans que participin en intercanvis d’estudis a l’estranger. Rebran el vaccí abans que comenci el període de vacunació de la seva franja d’edat, per evitar els problemes que puguin tenir si en els països d’acollida els demanen un certificat de vacunació contra la covid-19.

noia rebent una vacuna covid
Una noia posant-se la vacuna de la covid

Vacunació als adolescents de 12 a 15 anys

L’Agència Europea de Medicaments ha autoritzat la vacuna de Pfizer per a adolescents de 12 a 15 anys basant-se en un estudi de la mateixa marca entre 2.200 joves d’aquesta franja d’edat. Ara, la Comissió Europea en farà la confirmació i cada estat podrà decidir si posa la vacuna de Pfizer a adolescents, o no. Fins ara només es posava a adolescents en cas de risc molt alt o gran dependència. El pròxim vaccí que es podria administrar a aquesta franja d’edat és el de Moderna. El fabricant ja ha fet proves positives en aquest sentit.

Quina vacuna de la covid em posaran?

Vacuna segons l’edat que tinc

L’edat que tinguis és el factor principal que determinarà quina vacuna et posaran, tot i que en alguns casos també dependrà del col·lectiu del qual formis part.

  • Persones de més de 80 anys: Pfizer
  • Entre 70 i 79 anys: Pfizer i Janssen
  • Entre 60 i 69 anys: AstraZeneca
  • Entre 50 i 59 anys: Pfizer, Janssen i Moderna
  • Entre 40 i 49 anys: Pfizer, Janssen i Moderna
  • Entre 35 i 39 anys: Pfizer, Janssen i Moderna

La vacuna de Janssen només s’administrava a persones d’entre 70 i 79 anys, però ja té l’aval del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes per posar-la als que tenen menys de 60 anys i s’utilitzarà per acabar d’immunitzar les persones de més de 60 i col·lectius vulnerables com els de grans dependents de difícil accessibilitat.

D’altra banda, Sanitat també planteja vacunar els alumnes d’entre 12 i 16 anys abans de l’inici de curs.

Vacuna segons el col·lectiu

Pel que fa a col·lectius concrets, com el personal educatiu o els policies, la majoria han rebut la primera dosi d’AstraZeneca. D’aquests, els que tenen menys de 60 anys poden escollir si volen Pfizer com a segona dosi o repetir amb AstraZeneca, amb la signatura abans d’un consentiment informat.

Des del 27 de maig s’estan posant les segones dosis a aquests col·lectius i la majoria escull repetir amb AstraZeneca. Per això, el Ministeri de Sanitat ha fet un toc d’atenció a les comunitats perquè recomanin la segona dosi amb Pfizer. Diu que s’ha produït un “gravíssim problema de comunicació”, perquè s’ha donat a entendre que era una qüestió d’elecció o preferència i no és així.

D’altra banda, als professionals sanitaris de primera línia i a les persones de molt alt risc se’ls va posar la vacuna de Moderna en la primera injecció.

Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí
Vacunació contra la covid a professionals de l’Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí

Segona dosi amb AstraZeneca

Des del 27 de maig, ja es posa la segona dosi de la vacuna als menors de 60 que van rebre la primera d’AstraZeneca abans que la vacunació amb aquesta marca quedés aturada per a aquesta edat.

Per obtenir la segona dosi d’AstraZeneca per a aquells que tenen la primera dosi d’aquesta vacuna, caldrà signar un consentiment informat per rebutjar la vacuna Pfizer i accedir a la segona dosi d’AstraZeneca (per als menors de 60 anys). Les persones d’entre 60 i 69 anys podran demanar hora per posar-se la segona dosi d’aquest vaccí a partir del 14 de juny.

Com m’avisaran per posar-me la vacuna?

El Servei Català de la Salut t’enviarà un SMS o et trucarà per telèfon, com s’està fent fins ara amb els grups de vacunació a qui ja s’estan administrant les dosis. El dia i l’hora es concertaran a través de la plataforma web vacunacovidsalut.cat, que habilita el departament.

Tot i això, també hi ha l’opció de demanar cita per vacunar-se contra la covid directament per internet, sense esperar que Salut es posi en contacte amb tu si et trobes dins d’un dels col·lectius que ja estan cridats a vacunar-se. El darrer grup que ja pot demanar hora és el de la població d’entre 35 i 39 anys. Ara bé, és possible que segons a quina franja d’edat del teu col·lectiu et trobis, hagis d’esperar encara uns dies per poder concertar una cita per vacunar-te, ja que es van obrint places a mesura que arriben les vacunes i es prioritzen les persones de més edat.

Si és així, quan entris al web amb les teves dades, veuràs un missatge que et confirmarà que encara has d’esperar uns dies i que tornis a intentar-ho més endavant.

Cues vacunacions UB
Cues per a la vacunació amb més franges d’edat obertes per rebre el vaccí

Què necessito per demanar hora a Salut?

Per demanar cita a Salut només necessites tenir a mà el mòbil, una adreça de correu i la targeta sanitària del CatSalut, en què trobaràs el teu CIP, tot i que també pots utilitzar el DNI o passaport si no disposes de la targeta sanitària del sistema de salut de Catalunya.

Què és el CIP?

El CIP és el codi d’identificació personal que trobaràs a la teva targeta sanitària individual.

Número CIP de la targeta sanitària del CatSalut

Puc triar on posar-me la vacuna? Quants punts de vacunació hi ha?

A l’hora de demanar la cita, pots triar un dels punts habilitats per a la vacunació. Només cal reservar dia i hora al centre que més et convingui. Si no t’encaixen el punt de vacunació, el dia o l’hora proposats inicialment, el Departament de Salut recomana tornar a provar de demanar cita passats uns dies, ja que les cites s’actualitzen cada setmana segons les vacunes i dosis disponibles.

Quina documentació he de portar?

Per vacunar-se caldrà dur la targeta sanitària individual amb el CIP (o DNI en cas que no disposis de TSI). També caldrà tenir a mà l’SMS de convocatòria o el missatge de confirmació de la cita enviat pel CatSalut.

A més, si has estat cridat a vacunar-te perquè ets professional essencial, hauràs de dur una declaració responsable per a professionals i un document que acrediti la teva tasca, com pot ser el carnet de col·legiat, un contracte de treball o la darrera nòmina.

Quan em toca la segona dosi de la vacuna de la covid?

Un cop rebuda la primera dosi, es publicarà a l’aplicació mòbil La Meva Salut la data de la segona. També podràs consultar la informació sobre la vacuna que t’han administrat.

I si ja he passat la covid?

En cas que hagis passat la covid, Salut preveu vacunar-te amb una sola dosi si tens menys de 65 anys. En canvi, si en tens més o tens patologies prèvies, se’t posaran les dues dosis per evitar possibles complicacions associades, encara que ja hagis passat el coronavirus. La punxada es farà sis mesos després d’haver passat la malaltia.

S’allarguen els terminis per a la segona dosi

En cas que tinguis menys de 60 anys i hagis rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, has de saber que s’ha acordat injectar la segona dosi amb Pfizer. A Catalunya hi ha unes 200.000 persones en aquesta situació, la majoria professionals essencials. Si alguna d’aquestes persones es nega a rebre Pfizer, pot decidir rebre igualment AstraZeneca.