demanar hora vacuna covid

Tota la població ja pot demanar cita per a la vacuna de la covid a Catalunya. Salut ha obert la convocatòria a vacunar-se per als adolescents de 12 a 15 anys, des del 4 d’agost. L’objectiu del govern era vacunar aquesta franja abans de l‘inici del curs escolar 2021-22.

Salut també impulsa la possibilitat de vacunar-se sense cita prèvia a Catalunya en diversos punts habilitats per aconseguir el màxim de població vacunada abans del setembre.

Ja fa dies també que es va obrir la vacunació a la franja dels joves d’entre 16 i 29 anys. D’aquesta manera, totes les persones a partir dels 12 anys ja poden demanar cita a través del web si encara no han rebut cap dosi del vaccí. Aquí trobaràs tota la informació actualitzada per demanar-la.

Amb l’augment del ritme de vacunació, cada dia s’obren més possibilitats, punts de vacunació i horaris al web de cita prèvia per a la vacuna de la covid a Catalunya que té activat Salut.

A continuació t’expliquem com demanar hora per a la vacuna de la covid al CatSalut, pas a pas, per a tots aquells que viuen a Catalunya. També hi trobaràs com rebràs tota la informació del Departament de Salut durant les properes setmanes.


Què vols saber sobre la vacunació a Catalunya?


Em puc vacunar?

Vacunació dels adolescents de 12 a 15 anys

Els adolescents de 12 a 15 anys ja poden vacunar-se de la covid des del 4 d’agost. És la darrera franja d’edat oberta i es demana a les famílies que col·laborin i sol·licitin cita per als seus fills. Poden fer-ho, com en el cas dels adults, a través de la web de cita prèvia. Els nascuts entre el 2006 i el 2009 poden demanar hora, però cal haver complert els 12 anys per fer-ho. Els menors han d’anar acompanyat dels pares o un tutor per posar-se la vacuna.

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha autoritzat la vacuna de Pfizer per a adolescents de 12 a 15 anys i també la vacuna de Moderna.

Vacunació dels joves de 16 a 29 anys

Les persones majors de 16 anys i fins als 29 també poden demanar hora i cita per vacunar-se de la covid a Catalunya. Aquesta franja es va obrir just després de l’allau de contagis en el grup d’edat dels joves.

noia rebent una vacuna covid
Una noia posant-se la vacuna de la covid

Vacunació de 30 a 34 anys, des del 28 de juny

Les persones nascudes entre el 1987 i el 1991, és a dir, les persones de 30 a 34 anys, poden demanar cita al web de CatSalut des del dilluns 28 de juny.

Vacunació de 35 a 39 anys, des del 17 de juny

La convocatòria de la franja d’edat de les persones de 35 a 39 anys ja fa setmanes que està en marxa. Tots els nascuts entre els anys 1982 i 1986 poden demanar cita. S’havia anunciat que la vacunació dels menors de 40 anys s’iniciaria al juliol, però el bon ritme de vacunació ha permès avançar-ho un parell de setmanes.

vacuna joves

Vacunació de 40 a 44 anys, des del 10 de juny

Aquest grup de població ja pot començar a demanar cita des del 10 de juny amb l’aplicació de Salut per rebre la vacuna.

Vacunació de 45 a 49 anys, des del 2 de juny

Les persones d’entre 45 i 49 anys també poden demanar cita per a la vacuna de la covid. Tots els nascuts entre el 1972 i el 1976 poden accedir al web.

Vacunació de 50 a 59 anys, des del maig

Des del 10 de maig ja s’administren les primeres dosis de la vacuna als qui tenen entre 50 i 59 anys, mentre encara continuen posant injeccions a persones més grans. Les persones de més de 80 anys s’estan vacunant des del febrer i les que tenen entre 70 i 79 anys, o bé estan entre els 60 i els 69 anys, des del mes d’abril.

Segons les previsions del govern català, si la Unió Europea compleix els compromisos de lliurament de vacunes, es podria arribar a tenir immunitzada el 70 % de la població catalana al juliol.

Vacunació dels estudiants d’Erasmus

Salut avança també amb la vacunació dels estudiants d’Erasmus catalans que participin en intercanvis d’estudis a l’estranger. Rebran el vaccí abans que comenci el període de vacunació de la seva franja d’edat per evitar els problemes que puguin tenir si en els països d’acollida els demanen un certificat de vacunació contra la covid-19.

Quina vacuna de la covid em posaran?

Vacuna segons l’edat que tinc

L’edat que tinguis és el factor principal que determinarà quina vacuna et posaran, tot i que en alguns casos també dependrà del col·lectiu del qual formis part.

  • Persones de més de 80 anys: Pfizer
  • Entre 70 i 79 anys: Pfizer i Janssen
  • Entre 60 i 69 anys: AstraZeneca
  • Entre 50 i 59 anys: Pfizer, Janssen i Moderna
  • Entre 40 i 49 anys: Pfizer, Janssen i Moderna
  • Entre 35 i 39 anys: Pfizer i Moderna
  • Entre 30 i 34 anys: Pfizer i Moderna
  • Entre 16 i 29 anys: Pfizer i Moderna (Moderna s’administra a partir dels 18 anys)
  • Entre 12 i 15 anys: Pfizer i Moderna

La vacuna de Janssen només s’administrava a persones d’entre 70 i 79 anys, té l’aval del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes per posar-la als que tenen menys de 60 anys i s’utilitzarà per acabar d’immunitzar les persones de més de 60 i col·lectius vulnerables com els de grans dependents de difícil accessibilitat. D’altra banda, Sanitat també planteja vacunar els alumnes d’entre 12 i 16 anys abans de l’inici de curs. Catalunya ja ho ha posat en marxa.

Vacuna segons el col·lectiu

Pel que fa a col·lectius concrets, com el personal educatiu o els policies, la majoria han rebut la primera dosi d’AstraZeneca. D’aquests, els que tenen menys de 60 anys ja s’estan vacunant de la segona dosi i poden escollir si volen Pfizer o repetir amb AstraZeneca, amb la signatura d’un consentiment informat.

Des del 27 de maig s’estan posant les segones dosis a aquests col·lectius i la majoria escull repetir amb AstraZeneca. Per això, el Ministeri de Sanitat ha fet un toc d’atenció a les comunitats perquè recomanin la segona dosi amb Pfizer. Diu que s’ha produït un “gravíssim problema de comunicació”, perquè s’ha donat a entendre que era una qüestió d’elecció o preferència i no és així.

D’altra banda, als professionals sanitaris de primera línia i a les persones de molt alt risc se’ls va posar la vacuna de Moderna en la primera injecció.

Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí
Vacunació contra la covid a professionals de l’Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí

Segona dosi amb AstraZeneca

Des del 27 de maig, ja es posa la segona dosi de la vacuna als menors de 60 que van rebre la primera d’AstraZeneca abans que la vacunació amb aquesta marca quedés aturada per a aquesta edat.

Per obtenir la segona dosi d’AstraZeneca per a aquells que tenen la primera dosi d’aquesta vacuna caldrà signar un consentiment informat per rebutjar la vacuna Pfizer i accedir a la segona dosi d’AstraZeneca (per als menors de 60 anys). Les persones d’entre 60 i 69 anys podran demanar hora per posar-se la segona dosi d’aquest vaccí des del 14 de juny.

Com m’avisaran per posar-me la vacuna?

El Servei Català de la Salut t’enviarà un SMS o et trucarà per telèfon, com s’està fent fins ara amb els grups de vacunació a qui ja administren les dosis. El dia i l’hora es concertaran a través de la plataforma web vacunacovidsalut.cat, que habilita el Departament.

Tot i això, també hi ha l’opció de demanar cita per vacunar-se contra la covid directament per internet, sense esperar que Salut es posi en contacte amb tu si et trobes dins d’un dels col·lectius que ja estan cridats a vacunar-se. El darrer grup que ja pot demanar hora és el de la població d’entre 16 i 29 anys.

Cues vacunacions UB
Cues per a la vacunació amb més franges d’edat obertes per rebre el vaccí

Què necessito per demanar hora a Salut?

Per demanar cita a Salut només necessites tenir a mà el mòbil, una adreça de correu i la targeta sanitària del CatSalut, en què trobaràs el teu CIP, tot i que també pots utilitzar el DNI o passaport si no disposes de la targeta sanitària del sistema de salut de Catalunya.

Què és el CIP?

El CIP és el codi d’identificació personal que trobaràs a la teva targeta sanitària individual.

Número CIP de la targeta sanitària del CatSalut

Puc triar on posar-me la vacuna? Quants punts de vacunació hi ha?

A l’hora de demanar la cita pots triar un dels punts habilitats per a la vacunació. Només cal reservar dia i hora al centre que més et convingui. Si no t’encaixen el punt de vacunació, el dia o l’hora proposats inicialment, el Departament de Salut recomana tornar a provar de demanar cita passats uns dies, ja que les cites s’actualitzen cada setmana segons les vacunes i dosis disponibles.

Des del 7 de juliol, Salut també ha posat en marxa punts mòbils de vacunació sense cita per tal que la població que encara està pendent de vaccinar-se hi tingui un accés més fàcil. S’adreça a persones que no han rebut cap dosi i que no han passat la covid-19 en els últims sis mesos. En el cas de Barcelona, està destinada a ciutadans majors de 40 anys i a col·lectius amb difícil accés a la vacuna.

Quina documentació he de portar?

Per vacunar-se caldrà dur la targeta sanitària individual amb el CIP (o DNI en cas que no disposis de TSI). També caldrà tenir a mà l’SMS de convocatòria o el missatge de confirmació de la cita enviat pel CatSalut.

A més, si has estat cridat a vacunar-te perquè ets professional essencial, hauràs de dur una declaració responsable per a professionals i un document que acrediti la teva tasca, com pot ser el carnet de col·legiat, un contracte de treball o la darrera nòmina.

Quan em toca la segona dosi de la vacuna de la covid?

Un cop rebuda la primera dosi es publicarà a l’aplicació mòbil La Meva Salut la data de la segona. També podràs consultar la informació sobre la vacuna que t’han administrat.

Si ja tens la pauta completa de vacunació contra la covid-19 i ets contacte estret d’un positiu estaràs exempt de fer quarantena, segons ha aprovat la Comissió de Salut Pública. En aquests casos, t’hauràs de fer una PCR a l’inici i una altra al cap de set dies del contacte amb el cas confirmat.

I si ja he passat la covid?

En cas que hagis passat la covid, Salut preveu vacunar-te amb una sola dosi si tens menys de 65 anys. En canvi, si en tens més o tens patologies prèvies, se’t posaran les dues dosis per evitar possibles complicacions associades, encara que ja hagis passat el coronavirus. La punxada inicialment es feia sis mesos després d’haver passat la malaltia però ara Salut ja ha autoritzat administrar-la quan hagin passat tan sols dos mesos des del contagi.