toc de queda catalunya barcelona de nit

Continua el toc de queda a Catalunya per municipis. El confinament nocturn està en vigor i la Generalitat ja ha rebut l’aval del TSJC per una nova pròrroga de la mesura per a 163 municipis fins al 6 d’agost. De fet, el govern català ja va alertar que aquesta restricció es podria prorrogar diverses setmanes.

El toc de queda està en vigor d’1 a 6 h per a poblacions de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior a 400 contagis per cada 100.000 habitants en els darrers set dies.

Nova llista: 163 municipis afectats

La mesura afecta a un total de 163 municipis, entre les quals hi ha Barcelona, després de l’últim aval del TSJC (alguns entren i d’altres en surten). D’entrada, la Generalitat ja va afirmar que el toc de queda hauria d’estar en vigor, almenys, tres setmanes, perquè sigui una mesura efectiva. Cada set dies entren i surten municipis del toc de queda en funció de la situació epidemiològica de cada territori. D’aquesta manera, el toc de queda s’afegeix a la prohibició de mantenir oberta qualsevol activitat a partir de les 0.30 h.

Torna el confinament nocturn dos mesos després

El confinament nocturn es va aixecar el diumenge 9 de maig a les 0 h. Des de llavors hi havia llibertat de moviments nocturns arreu del territori català i en la primera nit sense restriccions va haver-hi grans aglomeracions de gent fent festa en alguns carrers de Barcelona, com si fos una nit de Cap d’Any. 

Qui decideix aplicar el toc de queda a Catalunya?

El primer toc de queda es va acabar coincidint amb la fi de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol. Aquesta és una de les mesures que es van utilitzar per reduir els contagis de covid-19 i es va mantenir des de l’inici de la pandèmia.

Els governs autonòmics poden dictar restriccions i mesures que limitin drets fonamentals com el toc de queda o el confinament perimetral de determinades zones, però necessiten un aval judicial. Per resoldre les possibles controvèrsies jurídiques que hi pugui haver, el Consell de Ministres va donar llum verda a un decret que permet que els governs de les comunitats autònomes acudeixin al Tribunal Suprem en cas que els tribunals superiors tombin les restriccions que afectin drets fonamentals.

Què és el toc de queda?

El toc de queda suposa que els ciutadans tenen restringida la llibertat de moviment i també implica la prohibició de romandre en llocs públics. En definitiva, obliga els habitants d’un territori a quedar-se a casa en un horari en concret, llevat d’algunes excepcions, com ara desplaçar-se per motius laborals o per una urgència mèdica o familiar.

La figura legislativa que regula els tocs de queda està recollida a la Llei orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. La llei especifica que es podrà “limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les a l’acompliment de certs requisits”.

El primer toc de queda, el 1981

Com a anècdota i si mirem l’hemeroteca, cal recordar que l’única situació semblant és la que va decretar el militar colpista Milans del Bosch el 23 de febrer del 1981, arran de l’intent de cop d’estat de Tejero. Va ser un toc de queda decretat pels insurreccionals de València que restringia la circulació dels valencians des de les 21 h del dia 23 de febrer fins a les 7 h del dia 24.

Toc de queda a França, el país capdavanter a aplicar la mesura

El país capdavanter en l’aplicació del toc de queda va ser França, que el 17 d’octubre del 2020 va decretar-lo per a nou ciutats franceses, entre les quals hi havia París, Tolosa, Grenoble, Rouen o Lió.

toc queda frança