toc de queda catalunya barcelona de nit

El toc de queda a Catalunya continua en marxa i ho seguirà fent fins al gener de 2021. El confinament nocturn es mantindrà fins a la darrera fase del pla de desescalada presentat per la Generalitat. La mesura prohibeix la mobilitat entre les 22 h i les 06 h. D’aquesta manera, i per garantir que tothom és a casa a l’hora establerta, els establiments oberts al públic han de tancar a les 21 h.

Toc de queda fins el 2021, amb Nadal i nit de Cap d’Any a casa

Salut prepara un pla de desescalada en quatre fases, que s’aplicaran de 15 dies en 15 dies. Tot i així, el toc de queda és una restricció que estaria vigent fins a la darrera fase del pla, de manera que la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any s’haurien de passar a casa.

Mesura per reduir la mobilitat, des de la tardor

Aquesta és una de les solucions que ha plantejat el govern català per frenar la segona onada de la pandèmia pel coronavirus, que va registrar un augment de contagis notable a l’inici de la tardor. Després del decret d’estat d’alarma del Govern espanyol ara les comunitats autònomes decideixen sobre la mesura del toc de queda. Catalunya ha decidit allargar la restricció i el confinament nocturn.

Què és el toc de queda?

En síntesi, el toc de queda suposa que els ciutadans tenen restringida la llibertat de moviment i també implica la prohibició de romandre en llocs públics. En definitiva, obliga els habitants d’un territori a quedar-se a casa en un horari en concret, llevat d’algunes excepcions, com ara desplaçar-se per motius laborals o per una urgència mèdica o familiar. La figura legislativa que regula els tocs de queda està recollida a la Llei orgànica 4/1981 de l’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. La llei especifica que es podrà “limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les a l’acompliment de certs requisits”.

Ja hem viscut un toc de queda?

A tall d’anècdota i si tirem d’hemeroteca, cal recordar que l’única situació semblant és la que va decretar el militar colpista, Milans del Bosch, el 23 de febrer del 1981, arran de l’intent de cop d’estat de Tejero. Va ser un toc de queda decretat pels insurreccionistes de València i que restringia la circulació dels valencians des de les 21 h del dia 23 de febrer fins a les 7 h del matí del dia 24.

Cal aplicar primer l’estat d’alarma?

La resposta és sí perquè, en tractar-se d’una limitació de drets fonamentals, cal aplicar prèviament aquest estat d’excepció. Per això, el Consell de Ministres ha hagut d’aprovar primer un nou decret d’estat d’alarma. En el cas de Catalunya, ara mateix ja hi ha noves mesures covid fins a finals de mes, amb el tancament de bars i restaurants, la limitació de l’aforament de botigues i la limitació de l’activitat dels comerços que obren les 24 h, que han de tancar a les 22 h de la nit.

Toc de queda a França

El país pioner en l’aplicació del toc de queda ha estat França, que el 17 d’octubre va decretar-lo per a nou ciutats franceses, entre les quals hi ha París, Tolosa, Grenoble, Rouen o Lió. El toc de queda francès és de 21 a 6 h de la matinada, després que el tancament dels bars no hagi donat resultat per rebaixar el nombre de contagis que ja s’apropa als 30.000 diaris a tot França.

toc queda frança

Més tocs de queda a Bèlgica, Eslovènia, Itàlia

En el cas de Bèlgica, la població de tot el país ha de quedar-se a casa des de les 0 h de la nit fins a les 5 h de la matinada. A banda del toc de queda, Bèlgica també ha tancat cafeteries, bars i restaurants durant un mes i redueix els contactes fora de casa a una persona. Un altre país que també ha adoptat un toc de queda és Eslovènia, que ha imposat el mateix horari de restricció de la mobilitat que França, de 21 a 6 h.

Els darrers a afegir-se a la fórmula del toc de queda ha estat Itàlia, en concret les regions de la Campània i la Lombardia. En el cas de la Lombardia, amb capital a Milà, entra en vigor aquest mateix dijous i s’aplicarà des de les 23 h fins a les 5 h de la matinada. La regió de la Campània, amb capital a Nàpols, ha sol·licitat al Govern italià l’aplicació del toc de queda a partir d’aquest divendres amb el mateix horari i només es podrà sortir dels domicilis per raons de salut, per una emergència o motius laborals.