toc de queda catalunya barcelona de nit

El toc de queda a Catalunya es va aixecar el diumenge 9 de maig a les 00 h. Des de llavors, torna a haver-hi llibertat de moviments nocturns arreu del territori català i en la primera nit sense restriccions va haver-hi grans aglomeracions de gent fent festa a alguns carrers de Barcelona, com si fos una Nit de Cap d’Any. El govern apel·la a la responsabilitat de la ciutadania a l’hora de sortir de nit.

El toc de queda es va acabar coincidint amb la fi de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol. Aquesta és una de les mesures que s’han utilitzat per reduir els contagis de covid-19 i s’ha mantingut inamovible des de l’inici de la pandèmia.

Fi de l’estat d’alarma, fi del toc de queda

La decisió de posar punt final al toc de queda va arribar després de diverses especulacions sobre quin seria el futur de la mesura. El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, va dir que una de les possibilitats que estudiava el govern era endarrerir el toc de queda a Catalunya fins a les 23 o les 0 h, però finalment es va optar per aixecar el toc de queda a Catalunya.

Pot tornar el toc de queda a Catalunya?

Els governs autonòmics poden dictar restriccions i mesures que restringeixin drets fonamentals com el toc de queda o el confinament perimetral de determinades zones però necessiten un aval judicial. Per resoldre les possibles controversies jurídiques que hi pugui haver, el Consell de Ministres va donar llum verda a un decret que permet que els governs de les comunitats autònomes acudeixin al Tribunal Suprem en cas que els tribunals superiors tombin les restriccions que afectin drets fonamentals. D’aquesta manera, la instància superior posarà fi a la disparitat de criteris, crearà jurisprudència i unificarà doctrina per a tot l’estat.

A Catalunya, el TSJC ja s’ha pronunciat a favor d’algunes restriccions marcades per la Generalitat, com la limitació de les reunions a sis persones i les limitacions d’aforament. Però altres comunitats, com les Illes Balears o el País Valencià, han decidit mantenir el toc de queda.

Horari del toc de queda a Catalunya (fins al 9 de maig)

L’hora del toc de queda a Catalunya s’havia establert a les 22 h i la mesura prohibia la mobilitat entre les 22 i les 6 h. D’aquesta manera, i per garantir que tothom era a casa a l’hora, els establiments oberts al públic havien de tancar a les 21 h. Durant Nadal sí que es van fer algunes excepcions en nits assenyalades. Ara, aquest horari del confinament nocturn ha desaparegut i tothom pot tornar a casa o ser al carrer durant la nit i matinada.

Què és el toc de queda?

El toc de queda suposa que els ciutadans tenen restringida la llibertat de moviment i també implica la prohibició de romandre en llocs públics. En definitiva, obliga els habitants d’un territori a quedar-se a casa en un horari en concret, llevat d’algunes excepcions, com ara desplaçar-se per motius laborals o per una urgència mèdica o familiar.

La figura legislativa que regula els tocs de queda està recollida a la Llei orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. La llei especifica que es podrà “limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les a l’acompliment de certs requisits”.

Ja hem viscut un toc de queda?

Com a anècdota i si mirem l’hemeroteca, cal recordar que l’única situació semblant és la que va decretar el militar colpista Milans del Bosch el 23 de febrer del 1981, arran de l’intent de cop d’Estat de Tejero. Va ser un toc de queda decretat pels insurreccionals de València que restringia la circulació dels valencians des de les 21 h del dia 23 de febrer fins a les 7 h del dia 24.

Toc de queda a França, el país capdavanter a aplicar la mesura

El país capdavanter en l’aplicació del toc de queda va ser França, que el 17 d’octubre va decretar-lo per a nou ciutats franceses, entre les quals hi havia París, Tolosa, Grenoble, Rouen o Lió. El toc de queda francès és de 21 a 6 h, després que el tancament dels bars no hagi donat resultat per rebaixar el nombre de contagis.

toc queda frança