toc de queda catalunya barcelona de nit

El toc de queda a Catalunya continua en marxa i ho seguirà estant durant els primers mesos del 2021. En principi es preveia mantenir-lo fins al gener, però amb la situació epidemiològica actual, no s’ha posat sobre la taula eliminar el confinament nocturn.

L’hora del toc de queda a Catalunya s’estableix a les 22 h, de manera que la mesura prohibeix la mobilitat entre les 22 i les 6 h. D’aquesta manera, i per garantir que tothom és a casa a l’hora establerta, els establiments oberts al públic han de tancar a les 21 h. Durant Nadal sí que es van fer algunes excepcions en nits assenyalades, però no es plantegen ara, amb la tercera onada en auge.

Es descarta avançar el toc de queda a les 20 h

Algunes comunitats autònomes van proposar avançar el toc de queda a les 20 h durant la tercera onada, una proposta que es va debatre a la reunió del Consell Interterritorial i que Salvador Illa va descartar.

Mesura per reduir la mobilitat, des de la tardor

Aquesta és una de les solucions que ha plantejat el govern català per frenar la segona onada de la pandèmia pel coronavirus, que va registrar un augment de contagis notable a l’inici de la tardor. Després del decret d’estat d’alarma del Govern espanyol ara les comunitats autònomes decideixen sobre la mesura del toc de queda. Catalunya ha decidit allargar la restricció i el confinament nocturn.

Què és el toc de queda?

En resum, el toc de queda suposa que els ciutadans tenen restringida la llibertat de moviment i també implica la prohibició de romandre en llocs públics. En definitiva, obliga els habitants d’un territori a quedar-se a casa en un horari en concret, llevat d’algunes excepcions, com ara desplaçar-se per motius laborals o per una urgència mèdica o familiar. La figura legislativa que regula els tocs de queda està recollida en la Llei orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. La llei especifica que es podrà “limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les a l’acompliment de certs requisits”.

Ja hem viscut un toc de queda?

A tall d’anècdota i si mirem l’hemeroteca, cal recordar que l’única situació semblant és la que va decretar el militar colpista Milans del Bosch el 23 de febrer del 1981, arran de l’intent de cop d’estat de Tejero. Va ser un toc de queda decretat pels insurreccionals de València i que restringia la circulació dels valencians des de les 21 h del dia 23 de febrer fins a les 7 h del dia 24.

Cal aplicar primer l’estat d’alarma?

La resposta és que sí perquè, en tractar-se d’una limitació de drets fonamentals, cal aplicar prèviament aquest estat d’excepció. Per això, el Consell de Ministres ha hagut d’aprovar primer un altre decret d’estat d’alarma. En el cas de Catalunya, ara mateix ja hi ha noves mesures covid, amb limitacions a l’hostaleria i el comerç, tant d’aforament com d’horaris.

Toc de queda a França

El país pioner en l’aplicació del toc de queda va ser França, que el 17 d’octubre va decretar-lo per a nou ciutats franceses, entre les quals hi ha París, Tolosa, Grenoble, Rouen o Lió. El toc de queda francès és de 21 a 6 h, després que el tancament dels bars no hagi donat resultat per rebaixar el nombre de contagis.

toc queda frança