toc queda Catalunya

El toc de queda a Catalunya ja és història. El confinament nocturn ha estat vigent en alguns municipis amb més incidència acumulada de la covid durant tot Nadal per tal de frenar els contagis de l’òmicron en la sisena onada. Des de la mitjanit del 20 de gener, Catalunya ha deixat d’aplicar el toc de queda entre la 1 i les 6 h per la millora de les dades i el ritme de vacunació amb la tercera dosi. Per tant, el 21 de gener ha desaparegut el toc de queda a Catalunya.

A més, la Generalitat ha anunciat l’eliminació de les restriccions i mesures covid a Catalunya, exceptuant el tancament de l’oci nocturn, i ja ha assegurat que aquestes mesures es revisaran setmana a setmana i no cada dues com fins ara.

El govern català ha aplicat el toc de queda des de la nit del 23 de desembre i fins al 20 de gener, ja que hi va haver una pròrroga de la mesura. La Generalitat ha mantingut la fórmula que ja va utilitzar fa mesos amb el confinament, aplicant el toc de queda per municipis. El confinament nocturn afecta aquells municipis que tenen més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies.

132 municipis amb toc de queda

Quan es va implantar el toc de queda a Catalunya, 117 municipis complien els requisits de la incidència acumulada de casos i superaven el llindar dels 10.000 habitants i nou municipis més eren considerats illa, ja que estaven envoltats per d’altres amb toc de queda. Aquesta llista, però, es va ampliar el 7 de gener amb sis municipis més. Per tant, fins la mitjanit del 20 de gener el toc de queda s’ha aplicat a 132 municipis de Catalunya.

El confinament nocturn a Catalunya es va implantar, doncs, poques hores abans de Nadal i després de quatre mesos sense aplicar-se. El toc de queda a Catalunya s’ha aplicat entre la una i les sis de la matinada, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avalés la mesura.

Qui decideix aplicar el toc de queda a Catalunya?

El primer toc de queda es va acabar coincidint amb la fi de l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol. Aquesta és una de les mesures que es van utilitzar per reduir els contagis de la covid-19 i es va mantenir des de l’inici de la pandèmia.

Els governs autonòmics poden dictar restriccions i mesures que limitin drets fonamentals com el toc de queda o el confinament perimetral de determinades zones, però necessiten un aval judicial.

Per resoldre les possibles controvèrsies jurídiques que hi pugui haver, el Consell de Ministres va donar llum verda a un decret que permet que els governs de les comunitats autònomes acudeixin al Tribunal Suprem en cas que els tribunals superiors tombin les restriccions que afectin drets fonamentals.

Què és el toc de queda?

El toc de queda suposa que els ciutadans tenen restringida la llibertat de moviment i també implica la prohibició de romandre en llocs públics. En definitiva, obliga els habitants d’un territori a quedar-se a casa en un horari en concret, llevat d’algunes excepcions, com ara desplaçar-se per motius laborals o per una urgència mèdica o familiar.

La figura legislativa que regula els tocs de queda està recollida a la Llei orgànica 4/1981, d’1 de juny, dels estats d’alarma, excepció i setge. La llei especifica que es podrà “limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats, o condicionar-les a l’acompliment de certs requisits”.

El primer toc de queda, el 1981

Com a anècdota i si mirem l’hemeroteca, cal recordar que l’única situació semblant és la que va decretar el militar colpista Milans del Bosch el 23 de febrer del 1981, arran de l’intent de cop d’estat de Tejero. Va ser un toc de queda decretat pels insurreccionals de València que restringia la circulació dels valencians des de les 21 h del dia 23 de febrer fins a les 7 h del dia 24.

Toc de queda a França, el país capdavanter a aplicar la mesura

El país capdavanter en l’aplicació del toc de queda va ser França, que el 17 d’octubre del 2020 va decretar-lo per a nou ciutats franceses, entre les quals hi havia París, Tolosa, Grenoble, Rouen o Lió.

toc queda frança