El govern ha presentat aquest dimarts l’estratègia de vacunació massiva de la covid a Catalunya. Això, després que Sanitat hagi anunciat que amplia el topall d’edat de la vacuna d’AstraZeneca fins als 65 anys. Justament aquest dimecres es reprèn l’administració del vaccí d’Oxford, que ha estat aturat uns dies per analitzar alguns casos de trombosi.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha detallat que el pla de vacunació massiva de Catalunya preveu avançar a un ritme de 500.000 vacunes per setmana, mentre que en la campanya de la grip és de 200.000. Per fer-ho possible, s’habilitaran 500 espais de vacunació, entre els quals hi haurà sis grans equipaments. A Barcelona, un d’aquests grans espais serà la Fira de Barcelona i els tècnics estudien incorporar també el Camp Nou més endavant. Ara bé, la gran majoria de punts de vacunació seran els CAP i annexos.

Tot i que Salut preveu començar la vacunació massiva a l’abril, aleshores encara no s’haurà acabat de vacunar les persones més grans de 80 anys. De fet, d’aquesta franja, actualment ha rebut el vaccí un 70 % de la gent amb dependència i un 30 % de la resta de majors de 80 anys. Segons Vergés, la previsió és que la vacunació d’aquest grup es completarà a mitjans de maig i aleshores es podria començar amb el grup de 70 a 79 anys.

Avís per missatge o trucada per anar-se a vacunar

Els ciutadans rebran un missatge SMS al telèfon mòbil o també una trucada que els avisarà que poden demanar cita per vacunar-se. El Servei Català de la Salut estrenarà una nova plataforma de citació, on els ciutadans podran accedir quan rebin el missatge o la trucada. Un cop rebuda la primera dosi, es publicarà a l’aplicació mòbil de La Meva Salut la data de la segona dosi.

Salut treballa amb una planificació de més de 25 setmanes de campanya de vacunació. Un temps en què els espais de vacunació estaran en marxa per aconseguir arribar al 70 % de població vacunada al setembre.

Població de més edat i amb problemes crònics, els primers en vacunar-se

Sobre l’estratègia de vacunació a la població general, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va avançar fa uns dies que preveien començar-la a partir de l’abril, si arriben les dosis compromeses. Primer es vacunaria la població de més edat i amb problemes de salut crònics.

Salut es queixa que arriben poques dosis

La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha criticat que aquesta setmana Catalunya només ha rebut 16.000 dosis d’aquest vaccí de les 60.000 previstes. Vergés ha explicat que previsiblement n’arribaran 18.000 abans de divendres, però igualment no s’arribarà a les dosis esperades. Critica que això dificulta molt la planificació de la vacunació.