Passaport verd Covid UE

La Unió Europea està treballant per crear un passaport covid o passaport verd sanitari que permeti una mobilitat segura entre tots els països de la UE i l’estranger, tant per treballar com per fer turisme, amb la vista posada en l’estiu 2021. És el projecte perquè cada ciutadà europeu pugui tenir aquest certificat de vacunació de la covid ja està en marxa.

A continuació t’expliquem tot el que cal saber sobre aquest passaport verd digital (Digital Green Pass). Actualitzarem tota la informació quan hi hagi novetats.

Què vols saber?

Què és el passaport verd digital (Digital Green Pass)?

Brussel·les ja ha presentat una proposta sobre el també anomenat passaport de vacunació que permetrà la mobilitat entre els països de la Unió Europea. El Certificat Verd Digital (Digital Green Pass, en anglès) constarà d’un codi QR gratuït que informarà sobre si la persona titular ha estat vacunada contra la covid-19, té anticossos per haver passat el virus o ha donat recentment negatiu en una prova diagnòstica.

En tot cas, la UE i els 27 estats membres treballen per assegurar el respecte a la protecció de dades, la seguretat i la privacitat.

Quan tindrem el passaport sanitari?

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha explicat que treballa perquè l’anomenat passaport digital verd ja estigui en funcionament l’estiu del 2021, moment en què s’espera reactivar la mobilitat segura a la UE.

A Espanya, el Ministeri de Sanitat ja ha dit que vol que estigui llest al mes de juny.

aeroport de Barcelona el Prat

Què inclourà el passaport covid?

Per obtenir el passaport covid, caldrà complir uns requisits. Per exemple, tenir un certificat de vacunació, una PCR negativa o un test d’anticossos. Per obtenir aquesta informació, aquest document inclourà un codi QR. Serà gratuït.

aeroport de barcelona

El passaport verd serà obligatori per viatjar a la Unió Europea?

Des de la CE asseguren que el passaport de vacunació no implicarà “una restricció de moviment”, sinó que pretén facilitar els viatges segurs. Tot i això, la CE també reconeix que quedarà en mans dels estats membres de la Unió Europea decidir concretament quin ús donaran al passaport sanitari.

Passaport digital i en paper

El passaport tindrà tant una versió digital com en paper, per garantir que la gent sense telèfon mòbil pugui justificar també el seu estatus sanitari en relació amb la covid-19.

En tot cas, el passaport sanitari necessitarà una preparació dels sistemes informàtics i, per aquest motiu, Brussel·les apressa els governs europeus a “treballar ràpidament” per garantir la connexió amb la resta de països de la UE.