passaport covid catalunya

El passaport covid a Catalunya ja és una realitat i comença a utilitzar-se per a algunes activitats. El primer sector que l’utilitza és l’oci nocturn. Amb aquest certificat de vacunació de la covid, es pot entrar a les discoteques de Catalunya, bars musicals i la resta de locals d’oci nocturn. Cal descarregar-se el certificat covid a La Meva Salut per presentar-lo als locals.

Aquest certificat covid que té un QR permet mostrar-lo a l’entrada dels locals. Discoteques i bars poden verificar la pauta completa de vacunació amb la web que ha activat la Generalitat verificacovid.gencat.cat.

Què vols saber?

On utilitzar el certificat covid a Catalunya?

El certificat covid s’utilitza ja als locals d’oci nocturn, bars musicals i discoteques. Serveix per entrar en aquests espais interiors i també s’utilitzarà en concerts i festivals de música que es facin en espais tancats i a peu dret. El govern català, però, no té previst fer obligatori el passaport covid a activitats que ja estan obertes i funcionant com ara la restauració, els cinemes o els teatres. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també va assegurar que preveuen exigir el passaport covid a les discoteques “només unes setmanes”.

El passaport covid també es podria utilitzar “en l’hipotètic cas que les dades epidemiològiques empitjoressin”. El certificat de vacunació acredita tenir la pauta completa i permetria, segons el govern, mantenir les activitats econòmiques obertes.

passaport covid
Imatge del certificat covid descarregat al mòbil. Foto: ACN

Com obtenir el passaport covid?

El passaport covid és emès pel Departament de Salut i acredita tenir la pauta completa. Es pot obtenir a través de l’aplicació La Meva Salut i funciona com a acreditació digital per circular dins de la UE i ara també serveix per participar en l’oci nocturn.

captura passaport covid la Meva Salut
El certificat covid a Catalunya s’aconsegueix a través de La Meva Salut

Descarregar el certificat covid de vacunació

El certificat covid de vacunació es pot descarregar a través de La Meva Salut des d’abans de l’estiu, tant en versió digital com en PDF, i també està disponible per a altres aplicacions mòbils i formats.

A través de La Meva Salut, tant les persones vacunades a Catalunya com a l’estranger es poden descarregar les acreditacions que demostren que ja es té administrada la vacuna de la covid, que s’ha fet una PCR negativa en els dies previs o que ja s’ha passat la malaltia. En aquest tercer supòsit cal tenir una prova diagnòstica PCR negativa, perquè un negatiu amb un test ràpid antigènic no té validesa per obtenir aquest certificat.

Aquesta informació estarà recollida en un codi QR que només poden consultar els organismes autoritzats i que no queda recollida en cap base de dades. Sanitat també emet el certificat de forma telemàtica. Els ciutadans l’han de sol·licitar electrònicament al web del ministeri.

Com funcionarà l’aplicació del passaport covid?

Qui vulgui accedir a bars musicals i discoteques ha de presentar el codi QR del certificat de vacunació que es pot obtenir a La Meva Salut i el DNI. I, un cop passat el codi, l’aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s’ha de comprovar amb el DNI. El semàfor verd s’obté si es té la pauta completa de vacunació o una PCR negativa, o si s’ha passat la covid en els darrers sis mesos. L’usuari pot aportar el QR en paper o a través del telèfon mòbil.

Aquesta aplicació, però, encara s’està desenvolupant des de la Generalitat.

Què cal per sol·licitar el certificat de vacunació?

Per obtenir el certificat de vacunació, cal complir un d’aquests requisits:

  • Tenir un certificat de vacunació. Haurà de constar que has rebut la pauta completa o una dosi en cas d’haver passat la malaltia.
  • Disposar d’una prova diagnòstica negativa recent. En el cas de la PCR haurà de ser de les 72 hores prèvies i els tests d’antígens, de les últimes 24 hores.
  • Haver passat la covid-19 i, per tant, tenir-ne anticossos. Han de passar com a mínim 11 dies des del positiu i té una validesa de fins a 180 dies, és a dir, sis mesos. En aquest cas, cal tenir una prova diagnòstica PCR positiva. Un positiu amb un test ràpid antigènic no té validesa per obtenir el certificat, i per tant, caldrà esperar sis mesos des del diagnòstic positiu per rebre una dosi de la vacuna i obtenir el document.

Aquests certificats tenen un format comú, de manera que cada estat membre pot expedir-los i són vàlids a la resta de països. Per obtenir la informació, el passaport digital inclou un codi QR, amb el qual les aerolínies o la policia poden comprovar la informació sobre el titular amb una aplicació mòbil de verificació.

aeroport de barcelona

El passaport covid és obligatori per viatjar a la Unió Europea?

La CE diu que el certificat covid digital de la UE no implica “una restricció de moviment”, sinó que pretén facilitar els viatges segurs. Per tant, en cas de no tenir-lo, no es pot impedir la llibertat de moviment, però sí que es poden imposar mesures addicionals als afectats, com poden ser quarantenes. Entre els qui disposin del certificat, els estats membres han acordat no imposar restriccions addicionals “tret que sigui necessari i proporcionat per salvaguardar la salut pública”.

El passaport covid és gratis?

El passaport covid és gratuït per a tots els ciutadans. Tot i això, els qui no estiguin vacunats ni hagin passat la covid-19 han de pagar les proves PCR. L’acord dels països europeus no preveu que estiguin finançades, sinó només que han de ser “assequibles i accessibles”. En el cas de persones que s’han de desplaçar sovint per la UE, però, la Comissió Europea destinarà 100 milions d’euros a cofinançar els tests.

Quines vacunes accepta el certificat?

En el cas de les persones vacunades, no tots els vaccins estaran acceptats. Només donaran accés al certificat covid digital de la UE els que estiguin autoritzats a la Unió Europea per l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Per tant, de moment només estan acceptades les vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Es deixa en mans de cada país decidir si també s’accepten certificats d’altres vacunes autoritzades a escala nacional o per a les que inclou la llista d’emergència de l’OMS.