covid Catalunya última hora

Segueix minut a minut l’última hora de la covid a Catalunya i Barcelona, amb totes les noves restriccions i mesures covid de la cinquena onada. A més, aquí podràs veure les dades covid a Catalunya d’avui i l’evolució de la corba, així com el ritme de vacunació i els nous casos d’hospitalitzacions a les UCI.

Últimes notícies de la covid avui

Dades covid: nous casos, PCR i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova són 910.923 a Catalunya. Amb dades provisionals, Salut va notificar 2.288 positius del 20 al 26 de setembre, una reducció del 19,5 % respecte a la setmana anterior. Hi ha 486 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 170 pacients crítics. Des de l’inici de la pandèmia han mort 23.879 persones. Amb dades provisionals, del 20 al 26 de setembre es van notificar 30 decessos, 16 menys que la setmana anterior.

BALANÇ D’ESPANYA: 4.951.640 casos confirmats (PCR i TA) i 86.298 morts
BALANÇ DE CATALUNYA: 910.923 casos (PCR i TA) i    23.891  morts

Què vols saber?

14:30
   

El Gastronomic Forum Barcelona torna a l’octubre amb 300 empreses i 60 xefs amb 46 estrelles Michelin

El Gastronomic Forum Barcelona escalfa motors i serà la gran cita del sector del 18 al 20 d’octubre al Palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El saló reunirà més de 300 empreses i tindrà 100 ponents, entre els quals 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin. El Gastronomic Forum manté la seva aposta enguany per l’alimentació sostenible i vol contribuir a la reactivació econòmica del sector de la restauració. “El certamen serà clau per a la reactivació en l’etapa postcovid per l’impacte que generarà a les empreses del sector i perquè permetrà tornar a connectar negocis i operacions comercials suspeses durant aquest període”, ha apuntat el director del Gastronomic Forum Barcelona, Josep Alcaraz.

14:20
   

Quatre defuncions més l’última setmana a Barcelona

Des de mitjans d’agost, el balanç de mortalitat per covid està per sota de les 50 defuncions i fa 15 dies que els registres setmanals sumen menys de 15 persones. Tot i això, del 20 al 26 de setembre es van notificar 11 decessos, quatre més que la setmana anterior. Cal tenir en compte que aquestes xifres poden variar perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts per coronavirus.

 

14:09
   

80 positius de mitjana al dia a Barcelona, quatre cop menys que a l’agost

Cada dia de setembre s’han confirmat 80 positius a Barcelona. Es tracta de quatre vegades menys de casos comparats amb els contagis detectats cada dia d’agost, 335. Les xifres no tenen res a veure amb les del juliol, quan se’n van confirmar 1.520 cada dia i, a més, es van superar els 2.000 contagis en 10 ocasions.

14:02
   

Barcelona compleix les expectatives i tanca l’estiu amb 1,9 M de turistes

Barcelona ha tancat l’estiu del 2021 amb 1,9 M de turistes que hagin pernoctat a la ciutat. És pràcticament la xifra que Turisme de Barcelona havia augurat al maig. Això suposa que aquest estiu han arribat a la ciutat un 184 % més de turistes que en el mateix període del 2020 (primer any amb pandèmia), encara que són unes dades que queden un 60 % per sota que el nombre de visitants del 2019: de gener a agost van arribar a Barcelona 8,1 M de turistes.

Turisme aeroport

13:55
   

La positivitat baixa fins al 2 % a Barcelona

Amb dades pendents de consolidar, el 2 % de les proves diagnòstiques fetes del 20 al 26 de setembre van resultar positives. Fa un mes que aquest paràmetre se situa per sota del 5 % recomanat per l’OMS per tenir controlada la pandèmia. Durant el mes d’agost, la positivitat va ser del 8 % i al juliol, del 22 %.

Tot i aquest descens, cal tenir present que el nombre de PCR i tests d’antígens s’han reduït. En la primera setmana de setembre es van fer 27.000 PCR i tests d’antígens. Al maig, per exemple, abans de pujar la cinquena onada, eren unes 33.000 proves setmanals. Del 20 al 26 de setembre se’n van fer gairebé 24.000.

13:50
   

405 positius en una setmana a Barcelona, un 33 % menys que la setmana anterior

Amb dades provisionals, del 20 al 26 de setembre es van detectar 405 positius a Barcelona, una reducció del 33 % i 203 casos menys que la setmana anterior. Pot ser que aquest descens sigui més acusat que els anteriors pel festiu de la Mercè a Barcelona, ja que, en dies que no són feiners, s’acostumen a comunicar menys casos de covid-19.

13:35
   

170 malalts a les UCI, un indicador quasi calcat als números del 10 de juliol

Actualment hi ha 170 crítics a les UCI catalanes, tant públiques com privades. Tot i que es tracta de quatre persones ingressades més que les comunicades en el balanç anterior, la reducció setmanal és del 13 %. Aquest indicador gairebé calca els números del 10 de juliol, quan hi havia 173 crítics tot just en l’inici de la cinquena onada. En el pic, però, es van notificar gairebé 600 persones. El balanç es va reduir a la meitat en un mes.

13:27
   

Dos mesos i mig amb descens de contagis

Catalunya encadena 11 setmanes amb baixada de casos nous després del pic de la cinquena onada, quan es van registrar més de 50.000 casos. Les xifres de l’última setmana segueixen disminuint. Amb dades provisionals, Salut va notificar 2.288 positius del 20 al 26 de setembre, una reducció del 19,5 % respecte a la setmana anterior. Des que va començar el mes de setembre, els positius setmanals no han superat la xifra de 5.000.

13:14
   

El Procicat aprovarà la reunió de 10 persones en una taula en els interiors dels restaurants

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que el Procicat es reuneix aquest dimarts i preveu aprovar una ampliació dels aforaments de les competicions esportives. També es vol aprovar que hi pugui haver taules de 10 persones als interiors dels bars i restaurants. Ara només es poden reunir un màxim de sis persones en els interiors.

Foto: ACN

13:02
   

440 positius al dia de mitjana durant el setembre

Segons Salut, cada dia de setembre es comuniquen una mitjana de 440 positius de covid-19, mentre que a l’agost van ser 1.700. La xifra ha disminuït un 74 %. Comparat amb juliol, el descens és encara més accentuat, ja que cada dia es van detectar 6.000 casos nous.

12:52
   

Plaja afirma que no hi ha data d’obertura de l’oci nocturn 

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha desmentit que la Generalitat tingui fixada la data de reobertura de tot l’oci nocturn el 8 d’octubre. “Estem més a prop d’obrir l’oci nocturn” ha afirmat. Segons ha dit, Salut estudia que pugui produir-se en les properes setmanes i ha confirmat que es farà amb el certificat de la covid. Plaja diu que no hi ha data fixada perquè la mesura l’haurà d’autoritzar en última instància el TSJC.

oci nocturn

12:35
   

En marxa la roda de premsa del govern per explicar els acords presos i la reobertura de tot l’oci nocturn el 8 d’octubre

Comença la roda de premsa del govern per explicar els acords presos en la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. La Generalitat vol reobrir tot l’oci nocturn el 8 d’octubre amb el certificat de la covid per accedir-hi. Pots seguir la compareixença de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en aquesta pàgina.

consell executiu generalitat

12:30
   

El 2,1 % de les proves resulten positives

Amb dades pendents de consolidar, el 2,1 % de les proves diagnòstiques fetes del 20 al 26 de setembre van ser positives, mentre que a mitjans d’agost la positivitat mitjana va ser del 7 %. Des de fa cinc setmanes, aquest paràmetre ha deixat de superar el 5 % recomanat per l’OMS per tenir controlada la pandèmia.

12:20
   

15 dies amb menys de 50 morts setmanals

La darrera setmana de juliol es van comunicar 232 defuncions per covid-19. Aquest va ser el pic de mortalitat de la cinquena onada. Actualment, fa quatre setmanes que aquest balanç està per sota de les 100 persones i dues que és inferior a la cinquantena. Amb dades provisionals, del 20 al 26 de setembre es van notificar 30 decessos, 16 menys que la setmana anterior.

12:11
   

La pandèmia de la covid-19 ha provocat pèrdues en l’esperança de vida

La pandèmia ha provocat pèrdues de l’esperança de vida com no s’havien vist mai des de la Segona Guerra Mundial. Ho diu un estudi de la Universitat d’Oxford que publicar ‘International Journal of Epidemiology’.

gent mascareta carrer

11:58
   

El govern compareix: pendents de la reobertura de l’oci nocturn a Catalunya | DIRECTE

Amb la millora de la pandèmia, el govern català preveu reobrir totalment l’oci nocturn a Catalunya en els propers dies. Els departaments d’Interior i Salut estan acabant de tancar-ne els detalls, però, segons diverses fonts consultades per betevé, l’accés es controlarà amb el passaport de la covid, fet pel qual caldrà tenir l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El govern compareix aquest dimarts després de la reunió del Consell Executiu. La roda de premsa la podràs seguir aquí en directe a partir de les 12.30 h.

entrada d'un local d'oci nocturn

11:48
   

464 hospitalitzats per covid

Les hospitalitzacions per covid segueixen la tendència més optimista de l’estiu amb 464 ingressats i fa quatre dies que el balanç és inferior a les 500 persones. L’última vegada que el nombre d’hospitalitzats va ser similar era 30 de juny. L’1 d’agost es va registrar la dada més alta de la cinquena onada amb 2.299 hospitalitzats.

coronavirus catalunya setmanal

11:30
   

La xifra d’hipoteques a Catalunya baixa lleugerament un 0,9 % mensual al juliol fins a les 5.837

La xifra d’hipoteques a Catalunya va baixar un 0,9 % al juliol respecte al juny, segons les dades publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En concret, es van constituir 5.837 hipoteques sobre habitatges, una xifra que suposa un augment del 31,1 % respecte al mateix mes del 2020, en plena segona onada de la pandèmia. En total, es van prestar 956,4 milions d’euros, una davallada de l’1,3 % respecte al juny i un augment del 29,2 % en comparació al mateix mes de l’any 2020. A Espanya, es van constituir 35.329 hipoteques, un 36,8 % més que al juliol del 2020 i un 6,9 % per sota del juny d’aquest any, amb un import mitjà de 136.527 euros. L’import és un 3,8 % més que el 2020 i un 2,8 % menys que al juny.

PISOS anuncis

11:18
   

La pandèmia fa caure fins a un 50 % el diagnòstic de patologies freqüents a l’atenció primària, segons un estudi

Un estudi del grup Recerca transversal en atenció primària de l’DIBAPS ha conclòs que el diagnòstic de patologies freqüents per part de l’atenció primària va caure fins a un 50 % per la pandèmia. Els investigadors van analitzar la diferència en els casos detectats d’una trentena de patologies durant el 2020 respecte a la mitja del període 2017-2019. Ho van fer en els tres centres que gestiona el Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPBSE), amb una població assignada de més de 15 anys de prop de 85.000 persones. Les conclusions apunten a una reducció “dràstica” de la detecció de la hipertensió, la hipercolesterolèmia, la diabetis, l’osteoporosi o la malaltia pulmonar obstructiva. En canvi, la de l’ansietat va créixer.

Mòdul annex CAP

11:04
   

Baixen a 220 els grups escolars confinats (-18) i hi ha 6.486 persones en quarantena (-441)

Els grups escolars confinats per covid-19 han baixat a 220, 18 menys que aquest dilluns. Representen el 0,31 % dels aproximadament 72.000 totals. Hi ha 6.486 persones confinades (-441): 6.203 alumnes (-435), 269 docents i personal d’administració i serveis (-7) i 14 de personal extern (+1). S’han registrat 877 positius els darrers 10 dies, i ja se n’acumulen 4.818 en total (+111), tots alumnes, docents o PAS. Hi ha 149 centres amb algun grup confinat, el 2,92 % dels 5.105 del sistema.

nen de primària no identificables amb mascareta

10:48
   

La Casa Batlló incrementa un 30 % les visites del juliol i l’agost comparat amb les del 2020

La Casa Batlló va tancar els mesos de juliol i agost d’aquest any amb la visita de 85.434 persones, un 30 % més que el 2020. Si es compara el mes d’agost del 2021 amb el del 2019, l’entitat ha rebut el 41 % del total de públic. Del total de visites entre el juliol i l’agost, un 60 % van ser de residents espanyols i un 40 %, de públic internacional, amb França, Itàlia, els EUA, Alemanya i el Regne Unit com a principals països que l’han visitat.

10:31
   

Catalunya vol reobrir l’oci nocturn en els interior el 8 d’octubre amb certificat de la covid

Catalunya vol reobrir l’oci nocturn també interiors el 8 d’octubre. Segons fonts consultades per betevé, els departaments d’Interior i Salut encara estan acabant de consensuar com es faria efectiva aquesta reobertura que, d’entrada, inclouria la implantació del passaport de la covid. Per això, la Generalitat preveu sol·licitar autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La setmana passada ja es va fer pública la reobertura de l’oci nocturn en exteriors fins a les 3 h a partir del 23 de setembre. S’espera que en doni més detalls la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, després de la reunió del Consell Executiu.

discoteca

10:20
   

Quina vacuna em toca segons l’edat que tinc?

Amb l’augment del ritme de vacunació a Catalunya, cada vegada són més les persones que poden demanar hora a Salut, i accedir a la cita prèvia per posar-se la vacuna de la covid, ja que es van obrint noves franges d’edat. Salut ja va obrir a l’estiu la vacunació als joves a partir dels 12 anys. T’expliquem quina vacuna et toca en funció de l’edat que tens.

punt de vacunació Fira de Barcelona

10:04
   

Salut crea el Comitè Científic Assessor de la Covid-19, presidit per Magda Campins

Salut ha constituït el Comitè Científic Assessor de la Covid-19. És un òrgan assessor que actuarà amb independència de criteri amb funcions d’assessorament tècnic per a l’abordatge d’estratègies de control de la pandèmia. Emetrà recomanacions i propostes sobre com fer front a les problemàtiques que planteja aquesta pandèmia. Estarà format per un mínim de 20 i un màxim de 35 professionals de prestigi en els camps de la sanitat, la medicina, les ciències de la salut, les ciències socials, jurídiques i econòmiques. La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, serà la presidenta de l’ens. Tots els integrats seran nomenats per un període de tres anys.

09:47
   

Es mantenen les desigualtats

Actualment, els barris amb una incidència de covid més alta quadrupliquen la taxa de les zones amb els registres més baixos com Sants, Vilapicina i la Torre Llobeta o el Baix Guinardó, amb menys de 60 positius per cada 100.000 habitants. Tot i això, la situació general és optimista perquè els registres continuen assolint mínims històrics. En 25 barris es van detectar menys de 10 casos en xifres absolutes la primera quinzena de setembre.

Dels 10 barris amb la incidència més alta, en vermell més fosc al mapa, tres pertanyen a Sant Martí; tres, a Horta-Guinardó, la Trinitat Vella, a Sant Andreu; el Coll, a Gràcia; la Maternitat i Sant Ramon, a les Corts, i les Roquetes, a Nou Barris. Precisament, aquest districte en diversos moments de la pandèmia ha arribat a tenir set o vuit barris entre els 10 més contagiats.

09:30
   

La covid baixa a tots els barris sense excepció

Si analitzem com ha variat la incidència de covid que hi havia a l’agost amb la del setembre, a tots els barris hi ha disminuït la taxa. Per això, al mapa no hi ha cap zona en color vermell i la llegenda comença a partir del 0. Els indrets on els registres han baixat més són els que tenen tons blavosos més foscos com la Font de la Guatlla, la Trinitat Nova, la Vall d’Hebron i Ciutat Meridiana.

09:10
   

Vacunació sense cita i amb cita prèvia

Segueix la vacunació sense cita en diversos municipis de Catalunya per tal que la població que encara està pendent d’immunitzar-se hi tingui un accés més fàcil. A banda, també es pot demanar cita prèvia a través del web de Salut. Pots consultar els espais sense cita en aquesta llista actualitzada.

 

08:51
   

El descens de la cinquena onada alleuja la pressió a les UCI, amb el 8 % d’ocupació

La cinquena onada continua en descens i la incidència de coronavirus ha baixat durant el cap de setmana fins als 65,4 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies, una reducció de contagis que alleuja la pressió a les UCI, amb el 8,8 % de llits ocupats.

08:34
   

Experts adverteixen d’una possible desatenció de problemes mentals en adults degut al col·lapse de l’atenció primària

El director de l’Institut de Psiquiatria i Salut Mental de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón, Celso Arango, ha advertit d’una possible desatenció dels problemes de salut mental en els adults degut al col·lapse de l’atenció primària (AP), que està centrada principalment en l’atenció de la covid-19.
“Estem molt preocupats per com el col·lapse a l’atenció primària pot incidir que no estem arribant on hauríem d’arribar. Hi hauria d’haver més demanda d’atenció en trastorns mentals en adults. És per què no s’estan detectant a l’atenció primària perquè està centrada en la covid-19? És una de les nostres grans preocupacions, com l’AP pot tornar a la situació que tenia abans de la pandèmia”, ha reflexionat durant la presentació del llibre blanc ‘Presente y futuro de la salud mental en España’, del qual és coordinador.

cues atenció primària

08:22
   

Barcelona comença a guanyar la partida a la covid: nou barris de la ciutat, sense contagis en una setmana

Les dades de la covid-19 a Barcelona estan sota mínims. Fa dos mesos i mig que els positius baixen i en l’última setmana només s’han confirmat 365 casos a la ciutat. Segons els registres de l’Agència de Salut Pública, nou barris es van declarar lliures de coronavirus del 20 al 26 de setembre. En 11 territoris només es va detectar un positiu. La Nova Esquerra de l’Eixample és el barri amb més casos confirmats en xifres absolutes: 19.

FB club escacs 2 2021

08:08
   

Principi d’acord entre Govern, patronal i sindicats per prorrogar els ERTO fins al 28 de febrer

Principi d’acord entre el Govern espanyol, les patronals i els sindicats per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 28 de febrer. El pacte, que ara hauran de ratificar algunes de les organitzacions en els seus òrgans interns, inclou mantenir els ERTO actuals en les mateixes condicions durant un mes, segons informen fonts sindicals i del Ministeri de Treball. El canvi arriba a partir de novembre, quan les empreses hauran d’oferir formació als treballadors per tenir-los en ERTO, com havia demanat el Ministeri d’Inclusió. El preacord manté el 70 % de la prestació i amplia un any el comptador a zero de l’atur, fins a l’1 de gener del 2023. D’acord amb CCOO i amb el Ministeri de Treball, també es mantenen les condicions d’accés a la prestació, encara que no es tinguin el temps mínim cotitzat, l’obligació de mantenir l’ocupació, la prohibició d’hores extra i fer contractes o subcontractes nous o la de repartir dividends.

ministra de treball Yolanda Díaz

07:49
   

Espanya registra 5.039 positius des de divendres

La incidència acumulada a 14 dies baixa a 65 casos per cada 100.000 habitants, 3,95 punts menys que l’últim dia. Catalunya encapçala els contagis en els últims set dies amb 3.037 casos, seguida de Madrid (2.091) i Andalusia (1.971).

carteristes i robatoris carrer parlament

07:32
   

Investigadors de l’ISCIII amplien el mapa de biomarcadors que defineixen la gravetat de la covid-19

Diferents equips del Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) han publicat un estudi que aporta més coneixement sobre el comportament del sistema immunològic en persones infectades amb SARS-CoV-2 en fases crítiques de covid-19. Tot i el paper fonamental que tenen determinats biomarcadors en la resposta inflamatòria durant l’evolució de la covid-19, hi ha molts factors immunitaris la influència dels quals en el desenvolupament i pronòstic de la malaltia encara no es comprèn del tot.
Segons assenyala l’estudi, les persones amb infecció greu tenien més anticossos neutralitzants contra el SARS-CoV-2 que aquells qui mostraven una malaltia lleu. A més, aquests pacients greus mostraven títols alts d’anticossos IgG contra herpesvirus, cosa que confirma la hipòtesi ja plantejada que la reacció immunitària i inflamatòria en persones amb covid-19 greu s’acompanya d’una major reactivació de CMV, EBV, HSV-1 y VZV, entre altres tipus d’herpesvirus.

07:12
   

El confinament va eliminar les variants de coronavirus circulants durant la primera onada a Espanya

El confinament va eliminar les variants de coronavirus circulants durant la primera onada a Espanya, segons un treball realitzat pel consorci SeqCOVID, del qual formen part més de 50 institucions espanyoles liderades per la Universitat de València, l’Institut de Biomedicina de València (IBV, CSIC) i la Fundació Fisabio.
Un any i mig després de la irrupció de la pandèmia de covid-19, s’ha publicat l’estudi científic més complet sobre les variants del coronavirus que van circular per Espanya durant la primera onada, que identifica nou variants del virus que van dominar la pandèmia entre els mesos de març i juny del 2020.
Entre aquestes variants, les dues més comunes provenien d’un llinatge del SARS-CoV-2 abundant a països asiàtics en aquell moment, tot i que el virus va arribar principalment per contactes procedents de països europeus amb més de 500 introduccions, segons l’estudi publicat per ‘Nature Genetics’. El treball conclou que el confinament imposat va servir per reduir “dràsticament” la transmissió d’aquestes variants, inclús les més contagioses, que van ser substituïdes per altres a partir de l’estiu del 2020, quan es va relaxar les mesures de control.