coronavirus Barcelona i Covid Catalunya última hora

Covid-19: últimes notícies

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova PCR superen les 176.000 persones a tot Catalunya. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, amb dades encara provisionals, del 12 al 18 d’octubre es van detectar 13.524 casos amb una prova PCR. Es tracta de 235 contagis més que la setmana anterior, quan ja es va produir un creixement del 48 % en el nombre de casos nous. La taxa de contagi Rt fa 16 dies que ha tornat a superar l’1. A més, els ingressats als hospitals catalans superen el miler des de dimecres passat, 214 dels quals són a l’UCI.

Segons les dades de les funeràries facilitades per Salut, 13.619 persones han mort des de l’inici de la pandèmia.

Quines escoles tenen grups confinats?

Des del primer dia del curs escolar 2020-21, hi ha grups confinats a les escoles de Catalunya, una xifra que el Departament d’Educació actualitza cada dia. Aquí pots conèixer més detalls de les escoles de Catalunya i Barcelona afectades pel coronavirus.

10:22
   

Barcelona Convention Bureau dona per perduda la temporada de fires

La crisi del coronavirus ha desencadenat la suspensió de nombroses fires i congressos a tot el món. A Barcelona, l’ajornament d’aquest tipus d’esdeveniments hatingut un impacte de 2.000 M €. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, el director de Barcelona Convention Bureau, Christoph Tessmar, afirma que el sector “ja dona el 2020 per perdut amb l’arribada de la segona onada de coronavirus”. Ara bé, Tessmar és optimista i creu que el 2021 “serà el millor any de la història, ja que hi ha molts esdeveniments programats”.

Entrada de la Fira de Barcelona

10:08
   

Adrià Comella, director de l’ICS: “La situació als CAP és complicada”

El director de l’ICS, Adrià Comella, ha admès que la situació als CAP de Catalunya és “complicada i tensa” perquè s’entra en l’inici de la segona onada del coronavirus. Ho ha dit en una entrevista a ‘El món a RAC1’. Comella descarta, per ara, fer tests massius a tota la població com a Eslovàquia: “A curt termini no està sobre la taula. Podríem fer les proves avui, diagnosticar alguns asimptomàtics, però igualment se’ns escaparien i caldria tornar-ho a repetir al cap de 15 dies”. El problema diu que és “la gent que no té símptomes i fa vida normal. Tot i portar mascareta i mantenir les distàncies, el dia té moltes situacions que poden comportar risc de transmissió”. Segons Comella, el problema principal són els asimptomàtics.

09:56
   

Alerta sobre l’àmplia difusió del discurs negacionista de la covid-19 a internet

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha alertat sobre l’àmplia difusió que té a internet el discurs negacionista sobre la covid-19 malgrat les mesures de control establertes per les plataformes d’intercanvi de vídeos i per les xarxes socials. El Consell ha aprovat un informe en què analitza 35 vídeos de YouTube, Facebook, Instagram i Twitter en què els autors desenvolupen discursos negacionistes al voltant del virus, i els ha posat en coneixement de les plataformes. Els vídeos qüestionen la utilitat de les mesures de contenció recomanades per l’OMS (com la mascareta), rebutgen la validesa de les proves PCR i de les vacunes i neguen l’origen víric de la pandèmia, que consideren que està causada pel 5G o pel rastre químic dels avions.

09:38
   

1.909 grups escolars confinats, un 2,6 % del total

El nombre de grups escolars confinats per un positiu de covid-19 és de 1.909 aquest dimarts, 125 més que els declarats fa 24 hores, segons dades del Departament d’Educació. Per tant, hi ha un 2,6 % de grups confinats a Catalunya mentre que el 97,4 % no registra cap positiu. En total, als centres educatius s’hi han detectat 9.065 casos positius des de l’inici del curs. D’aquests, 3.330 han estat en els últims 10 dies. A Barcelona hi ha 398 grups bombolla en quarantena, 27 més que en l’últim balanç, i 235 centres afectats. Això vol dir que un 74 % de les escoles barcelonines funcionen amb tots els grups a classe. La llar d’infants Nexe a Barcelona continua tancada.

escola nens a la classe

09:25
   

Un escorxador d’Amposta posa en quarantena i manté aïllats 293 treballadors

Padesa manté en quarantena 186 treballadors de la planta d’Amposta i 107 més en aïllament en espera de resultats del cribratge que s’ha finalitzat aquest dilluns a tota la plantilla – 395 empleats- de l’escorxador del Montsià. Fins ara s’han detectat 63 positius de covid-19 però s’ha decidit, amb el Departament de Salut, que els 112 treballadors que es van fer la PCR el mateix dia i van donar negatiu es mantinguin en quarantena, per ser-ne contactes estrets. També estan aïllats els dos positius inicials i els nou contactes estrets d’aquests. L’empresa ha informat que durant 48 hores, aproximadament, la planta d’Amposta queda “en serveis mínims” amb el 20 % dels treballadors en actiu que han passat tots els cribratges amb resultats negatius.

09:04
   

Més de dos contagis per cada positiu al Camp de l’Arpa del Clot

L’Agència de Salut Pública de Barcelona calcula la taxa de contagi Rt a cadascuna de les 67 àrees bàsiques de salut en què es divideix la ciutat. Amb l’últim balanç, l’àrea bàsica de salut 10E, que engloba una part del Camp de l’Arpa del Clot i del Clot, continua sent la zona amb l’Rt més alta. Concretament, aquesta ha crescut respecte d’ahir i actualment és e 2,2 possibles contagis de mitjana per cada cas positiu de coronavirus. L’índex més baix se situa en una àrea que comprèn una part de la Trinitat Nova i la Prosperitat, amb una Rt de 0,69.

gràfic taxa contagi barris

08:49
   

La flexibilitat horària per evitar aglomeracions als transports, en uns minuts al ‘reset’

A partir de les 9 h el programa ‘reset’, de betevé, parlarà de la flexibilitat horària a les entrades i sortides laborals per trencar amb les hores punta i evitar aglomeracions als transports. En parlaran Elena de la Campa, directora de Relacions Laborals de PIMEC i
Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical de CCOO de Catalunya. També entrevistaran Ramón Martínez, de la merceria Perelló, que explicarà l’increment de vendes de teixits per fer mascaretes.

08:31
   

L’Rt a Barcelona supera el llindar d’1 des del 2 d’octubre

Actualment la taxa de contagi Rt a la ciutat és d’1,23 i fa 19 dies que supera el valor d’1. En aquest període, s’ha arribat a una taxa d’1,62 possibles contagis per cada cas positiu, concretament, l’11 d’octubre. Per trobar una xifra similar cal recular fins al 18 de juliol en els registres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. L’índex Rt mostra quantes persones de mitjana pot arribar a contagiar una persona que ha donat positiu per coronavirus durant una setmana.

gràfic contagi barcelona

08:19
   

Degoteig d’altes de famílies als padrons i escoles de la Conca de Barberà

La Conca de Barberà ha vist incrementada la població infantil nouvinguda des del coronavirus. Arran de la pandèmia, moltes famílies amb nens en edat escolar han decidit instal·lar-se en alguns pobles d’aquesta comarca tarragonina. Diversos ajuntaments confirmen la tendència a l’alça en les altes al padró. Al municipi de Santa Coloma de Queralt, des del març, s’hi han inscrit 90 habitants, en bona part, famílies joves. La vinguda de canalla al món rural es fa notar als col·legis. A l’Escola Cor de Roure hi ha una desena de nens nous de diverses procedències. Una ruta escolar que s’havia deixat de fer fa molts anys per l’extrem nord de la comarca enguany s’ha recuperat precisament per donar resposta a aquest augment d’alumnat.

08:01
   

El tancament de botigues 24 h entre les 22 i les 7 h, en vigor des d’aquest dimarts

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat aquest dimarts la resolució perquè entri en vigor el tancament de botigues 24 hores entre les 22 i les 7 hores i la suspensió de les activitats a centres cívics. El document també estableix que en àrees de servei d’autopistes i altres vies, les activitats de restauració es podran prestar exclusivament mitjançant serveis d’entrega al mateix establiment, sense fer ús dels espais interiors i garantint l’entrega individual i separada del cient. Pel que fa als equipaments cívics, se suspenen les activitats que impliquin presencialitat, però en queden exclosos els programes d’intervenció socioeducativa, lleure educatiu de menors i activitats d’intervenció social, com ara menjadors.

botiga 24 hores

07:43
   

Els contagis a Barcelona superen de nou el màxim setmanal

Amb l’última actualització de dades de l’Agència de Salut Pública, es van reportar 3.457 positius entre el 12 i el 18 d’octubre a Barcelona. Es tracta de 507 contagis més que la setmana anterior, és a dir, un 17 % més. Precisament, del 5 a l’11 d’octubre ja s’havia registrat la variació setmanal més alta de tota la pandèmia, amb una pujada de casos del 66 %.

gràfic coronavirus barcelona setmanal

07:32
   

Els resultats d’una PCR es retarden i arriben a les 72 hores

El temps d’espera per obtenir els resultats d’una prova PCR practicada en qualsevol dels CAP de Catalunya és d’entre 24 i 48 hores. Ara, però, amb l’arribada de la segona onada, fonts del Departament de Salut han confirmat a betevé que aquest llindar d’espera ha pujat a les 72 hores. És a dir, a un màxim de tres dies.

prova pcr pavello l'oli de les borges blanques

07:15
   

La meitat de botigues dels eixos comercials preveuen tancar abans de finals d’any

El 50 % dels establiments dels eixos comercials de Barcelona preveuen tancar el negoci abans de final d’any. Ho diu una enquesta de la Unió d’Eixos Comercials i Turístics Barcelona Oberta, que aglutina les 20 zones turístiques principals de la ciutat. Segons l’informe, el 95 % dels comerços han tancat l’estiu amb vendes negatives i, dins d’aquest grup, el 64 % ha notat un descens de més de la meitat de la facturació en relació amb l’any passat.

persiana abaixada local tancat

21:57
   

El Saló Ocasió, ajornat al 2021

Fira de Barcelona ha comunicat oficialment que el Saló Ocasió s’ajorna al 2021. L’esdeveniment estava previst per a finals de novembre, però els organitzadors afirmen que  la pandèmia i les mesures aprovades pel govern per frenar l’augment de contagis “afecten directament la viabilitat” del congrés. 

salo vehicle ocasio ultim dia

21:47
   

L’Hospital de Santa Caterina restringeix les visites als pacients

L’augment de casos de covid-19 ha obligat l’Hospital de Santa Caterina de Salt a restringir les visites als pacients. En hospitalització convencional es passa de dues hores a una i sempre haurà de ser la mateixa persona. Els usuaris que vagin al centre a fer-se una prova, una intervenció quirúrgica o un tractament hauran d’entrar-hi sols. 

21:35
   

FACUA vol que se sancionin les aerolínies que no hagin retornat els diners de vols cancel·lats per la covid

L’associació de consumidors FACUA ha criticat que l’Agència Estatal de Seguretat Aèria no hagi anunciat sancions per a les aerolínies que no han retornat l’import dels vols cancel·lats com a conseqüència de la pandèmia i de l’estat d’alarma. L’entitat estima que les companyies aèries deuen uns 400 milions d’euros a viatgers i agències de viatge.

21:26
   

Un 71 % de les empreses apunten que l’ocupació empitjorarà els propers sis mesos

Set de cada 10 empreses espanyoles preveuen un empitjorament de l’ocupació els propers sis mesos com a conseqüència de la covid-19. És una de les conclusions de l’informe Infojobs sobre perspectives econòmiques, que també apunta que un 70 % de les companyies no creuen que la situació millori fins d’aquí a dos anys. 

21:19
   

Avancen les obres de construcció de l’edifici annex a l’Arnau de Vilanova

Els treballs de construcció de l’edifici annex a l’Hospital Arnau de Vilanova avancen a bon ritme. Tindrà 4.816 metres quadrats i està dissenyat com un espai polivalent que podrà tenir des de consultes externes fins a unitats de cures intensives, en funció de les necessitats assistencials del moment. La previsió és que estigui enllestit a finals d’aquest any. 

21:10
   

Els agents immobiliaris, contraris a la reducció del preu del lloguer dels locals

El president del Consell de Col·legis d’API a Catalunya, Joan Company, ha assegurat que la proposta del Gremi de Restauració de rebaixar el preu del lloguer dels locals un 75 % és injusta i s’hauria de veure cas per cas. Company ha assegurat que el principal obstacle per als propietaris de bars i restaurants ha estat la manca d’ajudes directes. 

21:00
   

L’Hospital de Figueres comença a posposar intervencions

L’Hospital de Figueres ha començat a posposar totes aquelles operacions que requereixin ingrés hospitalari. Les intervencions urgents i les oncològiques queden al marge de la mesura, que pretén alliberar llits davant l’augment de casos de covid-19. L’hospital ja registra una ocupació similar a la del pic de la pandèmia i aquesta setmana ha ampliat la “capacitat” assistencial al màxim amb 150 llits més. 

20:50
   

Navarra decreta un confinament perimetral

El govern de Navarra ha decretat el confinament perimetral del territori durant 15 dies. La presidenta de la comunitat, María Chivite, ha definit la situació sanitària de “preocupant” i ha cridat la ciutadania a cancel·lar “tota activitat no imprescindible”. El govern autonòmic també ha ordenat el tancament de la restauració i altres establiments esportius i culturals a les nou de la nit. 

20:42
   

L’ATM compensarà els qui ja han activat la T-Jove

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) està estudiant compensar els usuaris de la T-Jove que van validar el títol de transport abans que les universitats tornessin a fer classes virtuals i que ara no l’utilitzen. Encara no s’ha concretat com es farà aquesta compensació, però probablement s’haurà de fer una petició a través d’un formulari. 

20:27
   

Catalunya supera els dos milions de proves diagnòstiques de la covid

A Catalunya s’han fet 2.030.152 proves PCR per detectar casos de coronavirus. Segons el Ministeri de Sanitat, del 9 al 15 d’octubre s’han fet 139.897 tests, que suposen un increment del 7 % respecte a la setmana anterior. Si ens fixem en el global d’Espanya, des de l’inici de la pandèmia s’han fet 11.636.260 proves, entre PCR i tests d’antigen. 

20:14
   

Cribratge massiu a l’Escola Pia Sant Antoni, al Raval

Salut ha fet aquest dilluns un cribratge massiu a l’Escola Pia Sant Antoni, al barri del Raval. Es faran tests PCR a un total de 687 persones, entre alumnes i membres de la comunitat educativa. L’objectiu d’aquestes proves és detectar casos asimptomàtics per poder per poder tallar les cadenes de transmissió a través de l’aïllament dels positius i els seus contactes. 

Barcelona estrena cribratges escoles

19:59
   

Els centres d’estètica es manifestaran aquest dimecres 

Els centres d’estètica sortiran al carrer aquest dimecres per protestar contra la decisió del govern de tancar els seus negocis per frenar l’augment de casos de coronavirus. El sector denuncia que ha fet totes les inversions per evitar contagis i lamenta haver de seguir pagant impostos. 

19:39
   

La covid creix més lentament a Espanya que a Europa, segons Sanitat

Fernando Simón ha assegurat que l’augment de casos de coronavirus creix més lentament a Espanya que a la resta de països europeus. El director del CCAES ha volgut dibuixar quin seria el pitjor escenari al qual ens podríem enfrontar i ha dit que hauríem d’entrar en una dinàmica similar a la que s’observa en altres estats d’Europa que en dues o tres setmanes han multiplicat per cinc el nombre de casos. Simón també ha afirmat que no s’espera un increment ràpid del nombre de defuncions, però cal estar atents perquè hi ha un nombre elevat de persones ingressades a les unitats de cures intensives. 

19:19
   

Les primeres vacunes podrien arribar al gener

Simón ha posat data a l’arribada de les vacunes contra la covid. Si els estudis evolucionen favorablement, les primeres dosi del vaccí es podrien començar a posar a partir del mes de gener. La vacunació massiva, segons el director del CCAES, no arribarà fins a la primavera. 

Vacuna

17:46
   

Barcelona manté la rebaixa del 75 % a la taxa de terrasses del 2021

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà la rebaixa del 75 % de la taxa de terrasses per al 2021. Aquesta és una de les propostes del planejament d’ordenances fiscals presentat aquest dilluns pel govern municipal, que també preveu congelar la resta de taxes i impostos davant d’un any “molt difícil”. 

17:20
   

Roda de premsa de Fernando Simón

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, compareixerà aquesta tarda a partir de les 18.30 h per explicar com evoluciona la pandèmia al país. En aquesta mateixa pàgina podreu seguir en directe la roda de premsa.

16:39
   

Can Ruti operarà els divendres a la tarda i els dissabtes per reduir les llistes d’espera 

L’Hospital de Can Ruti habilitarà sis quiròfans els divendres a la tarda i quatre els dissabtes per reduir les llistes d’espera provocades per la primera onada de la covid-19. El centre preveu fer 350 operacions extres de baixa complexitat fins a final d’any.