coronavirus catalunya barcelona

🔴 Coronavirus   a   Catalunya  i    Barcelona  |  ÚLTIMA  HORA

Seguim les xifres noves de la covid-19 a Catalunya i Barcelona de ben a prop per conèixer l’evolució dels contagis i víctimes de la covid-19. Segons les dades de les funeràries facilitades pel Departament de Salut, fins ara han mort 11.848 persones amb coronavirus a Catalunya. D’aquestes defuncions, 6.619 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris; 3.928, en una residència de gent gran, 774 en domicilis i 527 són decessos no classificables per manca d’informació.

El còmput global de casos confirmats amb prova PCR o test ràpid és de 65.060 persones. Els casos sospitosos també augmenten i ja hi ha 226.759. D’aquesta manera, el total de casos de coronavirus a Catalunya s’enfila fins als 291.819. Sobre altes hospitalàries, en total són 37.180 les persones que s’han curat de la covid-19 a Catalunya. Hi ha 205 malalts greus ingressats a l’UCI, una xifra que s’ha reduït més d’un 86 % des del pic amb més ingressats crítics.

21:49
   

L’ICS estabilitza 2.501 llocs eventuals

L’Institut Català de la Salut durà a terme un procés de plantilla que abastarà 2.501 llocs de treball. La mesura s’ha pogut aplicar després de la modificació de la plantilla estructural mitjançant la Llei de pressupostos, que havia estat prorrogada des de l’any 2017. Aquest procés no comporta per si mateix un increment de plantilla, sinó la millora de la qualitat de la contractació temporal i de les condicions laborals d’aquells llocs de treball. L’ICS també ha anunciat que ampliarà i abonarà l’any 2020 la carrera professional al personal interí que l’havia sol·licitada en la convocatòria del 2019.

21:27
   

T’expliquem per a quines activitats cal demanar cita prèvia

Algunes de les activitats permeses durant la desescalada requereixen cita prèvia. Això pot variar a mesura que el desconfinament avança i la regió sanitària on es resideix entra en una fase nova. En la fase 1, en què es troba Barcelona, ja no cal cita prèvia per anar a un petit comerç o a la perruqueria. Però sí que cal, en canvi, en cas dels concessionaris d’automoció, estacions d’ITV, centres de jardineria, gimnasos, instal·lacions esportives i activitats de turisme actiu i de natura.

21:04
   

La majoria del comerç ha perdut més del 75 % de les vendes, segons PIMEC

PIMEC Comerç ha posat xifres a l’impacte que la pandèmia del coronavirus ha tingut en la venda al detall a Catalunya. Ha fet una consulta entre els seus socis i, en les respostes, més de la meitat (56,36 %) han assegurat que les vendes s’han desplomat més d’un 75 % respecte al mateix període de l’any passat. Només un 6,87 % declaren haver incrementat vendes. De la consulta també es desprèn que el 65,46 % han tancat al públic en algun moment de l’estat d’alarma.

20:45
   

Salut proposa unificar Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud l’1 de juny

El Departament de Salut demanarà al Ministeri de Sanitat que unifiqui les regions sanitàries corresponents a Barcelona, l’àrea metropolitana nord i la sud a partir de dilluns vinent, 1 de juny. El Procicat ha aprovat la proposta aquest dilluns a la tarda, en considerar que tenen una evolució epidemiològica semblant. Si el Govern espanyol accepta la proposta, les tres àrees n’esdevindran una de sola i, per tant, estarà permesa la mobilitat entre tots els municipis que les formen.

20:25
   

La 28a Mostra Internacional de Films de Dones se celebrarà en línia

La 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona se celebrarà de l’1 al 14 de juny a Filmin. L’escriptora de literatura fantàstica Ursula K. Le Guin és una de les protagonistes d’enguany. La programació inclou 22 pel·lícules, que es podran veure durant dues setmanes a través de Filmin. L’equip organitzador del festival ha explicat que, tot i que sigui en línia, s’organitzaran presentacions de les directores, xerrades i formacions, així com activitats infantils.

20:11
   

L’Inout Hostel reobre dos mesos després

L’Inout Hostel ha reobert, després de dos mesos tancat per la crisi del coronavirus. L’emergència sanitària va obligar els responsables d’aquest alberg, ubicat enmig de Collserola, a fer un ERTO que va afectar la majoria de la plantilla. L’entrada de Barcelona a la fase 1 els ha permès obrir, això sí, amb mesures estrictes d’higiene i de seguretat. Els responsables de les instal·lacions veuen el futur amb esperança: ja tenen una desena de taules reservades per dinar o sopar aquesta setmana i també la meitat del juliol completa.

19:54
   

Reobren 11 centres de Serveis Socials

Durant el confinament pel coronavirus, la majoria de centres de Serveis Socials de la ciutat han operat de manera telemàtica. En els últims dos mesos, tan sols n’hi ha hagut nou que han ofert atenció presencial. Ara, amb l’inici de la fase 1, se n’han reobert 11 més. A mesura que avanci la desescalada, els 40 que hi ha a Barcelona aixecaran la persiana. D’acord amb les últimes dades de l’Ajuntament, en els darrers dos mesos un 17 % dels usuaris dels centres de la ciutat són nous o bé no havien requerit ajut des de feia un any o més.

19:38
   

Fernando Simón: “No tinc cap por que se m’investigui”

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat aquest dilluns que no té “cap temor” que se l’investigui per haver autoritzat la manifestació del 8 de març a Madrid, just abans de la pandèmia del coronavirus. Segons Simón, “si ha tingut algun efecte en l’evolució de la pandèmia, ha estat molt marginal”. També ha assegurat que “si algú demana informació, se li donarà”, tot i que diu que no ha rebut “cap informació”. Simón, a més, ha dit que no té “por” perquè ha fet la feina “el millor que s’ha pogut”.

19:23
   

Fernando Simón explica els canvis en les dades

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha justificat els canvis en la manera de tractar les dades sobre els casos i els morts per coronavirus a l’estat espanyol. Simón ho ha atribuït a algunes “variacions”, que ha reconegut que “en alguns casos podrien considerar-se errors”. Segons ha explicat, en algunes comunitats autònomes es notificaven com a casos confirmats pacients a qui s’havien fet PCR els dies previs o que havien tingut símptomes “compatibles amb el coronavirus”.

18:59
   

El Tantarantana engega una iniciativa solidària per recaptar fons per al Raval

El teatre Tantarantana ha posat en marxa una campanya per recaptar diners per ajudar les xarxes veïnals del Raval, desbordades per les peticions d’ajuda arran de la crisi provocada pel coronavirus. La iniciativa consistirà a posar a la venda les entrades d’un espectacle, que es podrà descarregar en línia, i destinar tota la recaptació a la Xarxa de Suport Mutu del Raval o una entitat afí. Les entrades tindran un cost de 5 € i l’espectacle estarà disponible durant dues setmanes.

18:40
   

L’1 de juliol s’aixecarà la quarantena als viatgers que arribin a Espanya

El Govern espanyol aixecarà l’1 de juliol la quarantena als viatgers que arribin a Espanya. Així ho ha anunciat la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, després d’una reunió interministerial sobre la reactivació del sector turístic espanyol. “A partir del juliol reactivarem gradualment el turisme internacional, aixecarem la quarantena i assegurarem les condicions de seguretat sanitària“, ha dit González Laya en acabar la trobada.

18:25
   

Sanitat redueix en gairebé 2.000 el total de morts per coronavirus

L’últim balanç de l’impacte del coronavirus a Espanya fet públic aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat redueix el total de morts per la covid-19 a 26.834, 1.918 menys en relació amb la xifra notificada diumenge. Sanitat ha canviat el format amb el qual presentava el balanç de les dades de la pandèmia i ha comunicat 50 defuncions en els últims set dies —tres a Catalunya. Pel que fa als casos confirmats com a positius per coronavirus, el Govern espanyol també rectifica el total i el redueix en 372, ja que ara xifra en 235.400 els contagiats. D’aquests, 132 són casos diagnosticats el dia previ i 3.121, en els últims set dies.

18:09
   

La ministra de Treball diu que la derogació de la reforma laboral “seguirà el seu curs”

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que la derogació de la reforma laboral “seguirà el seu curs i el seu camí” i ho farà “com sempre, amb diàleg social“. En el torn de rèplica en la seva compareixença aquest dilluns al Senat, Díaz ha apuntat que aquest tema “ha de ser abordat com més aviat millor“, però ha recordat que la situació actual és de pandèmia i, per tant, es farà “tan bon punt sigui possible”. La ministra de Treball ha defensat el seu compromís amb el programa del govern de coalició, que parla de derogar la reforma laboral però, a diferència de l’acord subscrit per PSOE i Podem amb EH Bildu, no diu que s’hagi de fer “íntegrament”.

17:53
   

Foment del Treball reivindica el protagonisme del vehicle privat

Foment del Treball ha demanat aquest dilluns a l’Ajuntament de Barcelona que dissenyi un pla de mobilitat que tingui en compte els diferents tipus de vehicles per accelerar la recuperació econòmica. A través del manifest Per una ciutat de consens i futur, la patronal ha lamentat que el consistori basi la seva estratègia en l’ús de la bicicleta i hi ha afegit que, en cap cas, els plans nous poden “ofegar” la mobilitat privada. “L’Ajuntament està obligat a donar solucions i no problemes, com sembla que es capfica Colau”, diu. Segons els arguments de Foment, “el vehicle privat està destinat a assumir un nou protagonisme mentre duri la pandèmia”.

17:30
   

Els Mossos alerten d’un increment de gent gran que es perd pel confinament

Els Mossos d’Esquadra i la Federació de Familiars d’Alzheimer alerten que el confinament ha provocat un augment dels casos de persones grans que es desorienten i s’acaben perdent (un 50 % de les quals tenen Alzheimer). Per això, la policia ha augmentat les accions de prevenció amb la difusió de consells de seguretat. Tant els Mossos com la federació aconsellen que, si el malalt surt de casa, dugui la documentació identitària i que, en la mesura que sigui possible, vagi acompanyat d’un familiar o cuidador.

17:09
   

Comencen a desmuntar dos dels quatre pavellons salut

El comitè de direcció del Conveni Pavellons Salut, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, ha acordat aquest dilluns el desmuntatge de dos dels quatre pavellons pel descens de casos de covid-19. Es tracta del CEM Guinardó i del Claror Marítim, que han funcionat aquests darrers mesos com a extensions de l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital del Mar per fer front a la crisi sanitària. En canvi, es manté actiu el CEM Olímpics Vall d’Hebron, que funciona com a hospital de dia polivalent de l’Hospital Vall d’Hebron i on des de fa una setmana també es fan proves de PCR.

16:52
   

Sant Pau estudia el risc de trombosi en pacients amb covid-19

L’Institut de Recerca de Sant Pau ha començat un estudi per avaluar el risc de trombosi en pacients amb covid-19. Diversos estudis han demostrat que més del 30 % dels pacients de coronavirus presentaven trombosi als set dies i que, al cap de dues setmanes, la proporció pujava al 49 %. L’objectiu de la recerca, anomenada Precis-covid19, és reduir la mortalitat dels pacients afectats pel nou coronavirus a través de l’estudi genòmic, epigenòmic, del plasma i d’altres dades clíniques per crear models predictius de la gravetat de la malaltia.

16:33
   

La pandèmia, vista per estudiants de periodisme

El centre de fotografia Fuga presenta una cobertura col·lectiva de la pandèmia del coronavirus per part d’alguns estudiants de fotoperiodisme de l’escola. El curs de fotoperiodisme està coordinat per Edu Ponces, de RUIDO Photo, que ha animat els estudiants a abandonar els projectes que tenien entre mans i fer fotos dels efectes que estan tenint el coronaviurs i el confinament en la nostra societat.

16:15
   

La sala Jamboree recuperarà l’activitat aquest dijous 

La sala Jamboree començarà  a recuperar l’activitat habitual a partir de dijous, quan oferirà el primer concert en directe amb 30 persones de públic. Serà un habitual de la sala, l’holandès Clarence Bekker, qui tocarà amb la seva banda en dues actuacions exclusives, complint estrictament amb el protocol sanitari i amb l’equip “mínim indispensable”. Això sí, no hi haurà servei de bar i la venda d’entrades serà exclusivament en línia.

16:00
   

Troballa excepcional d’un centenar de dofins cap d’olla negre a la Costa Brava

La baixada de l’activitat en l’àmbit costaner, combinada amb la major presència de persones observant el mar des de casa, ha afavorit que es fessin virals imatges de dofins i altres cetacis marins ben a prop de les platges del litoral català.  Els membres de Noa18nusos, una associació sense ànim de lucre especialitzada en el coneixement i conservació del medi marí i en els cetacis, han fet una troballa excepcional dijous, 21 de maig: un enorme grup de dofins cap d’olla negre.

15:45
   

Els experts donen per fet un rebrot del coronavirus 

Diversos epidemiòlegs han matisat aquest dilluns les paraules del cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante. El viròleg de l’IRTA-CReSA Xavier Abad coincideix que “el brot massiu ha desaparegut” però alerta que poden aparèixer “clústers” de 20, 30, 50 casos. 

Segons Salvador Macip, doctor en genètica molecular i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, és prematur assegurar que d’aquí a dues o tres setmanes la covid-19 serà absolutament marginal. Tots dos experts coincideixen, a més, en el fet que hi haurà un rebrot de casos: “La sorpresa seria que no n’hi hagués”, assegura Abad.

15:27
   

Els cementiris de Barcelona reobren les portes 

Els nou cementiris de Barcelona han reobert amb l’entrada de la ciutat a la fase 1 de la desesacalada pel coronavirus. Això sí, hi ha limitacions d’aforament i des de Cementiris de Barcelona es demana respectar al màxim les mesures higièniques i de seguretat.

15:17
   

Sanitat i Salut confirmen que, de moment, no es pot sortir de Barcelona 

La polèmica sobre si es pot sortir o no de Barcelona durant la fase 1 de la desescalada ja ha quedat resolta. El Departament de Salut ha reiterat que no s’hi podia sortir perquè la ciutat era una regió sanitària independent de la resta del territori català. En canvi, el Butlletí Oficial de l’Estat parla d’una única regió sanitària de Barcelona formada per tres àrees: metropolitana nord, metropolitana sud i la capital catalana

La fase 1 només permet la mobilitat entre municipis d’una mateixa regió i, per tant, aparentment el BOE permetria sortir de la ciutat. Tot i això, fonts del Ministeri de Sanitat han confirmat a betevé que no es pot sortir de Barcelona.

15:07
   

Suspesa pel coronavirus la Festa Major de la Trinitat Nova

Aquest any la majoria de celebracions han quedat ajornades o suspeses per la pandèmia del coronavirus. L’últim cas és el de la 41a Festa Major de la Trinitat Nova que s’havia de celebrar del 8 al 14 de juny però que finalment s’ha suspès. Alguns organitzadors, en canvi, estan repensant els programes festius per adaptar-los al confinament i les fases de desescalada.

Pregons en línia, vermuts o bingos des del balcó, concerts i espectacles telemàtics o una versió virtual de la Fira Modernista a la Dreta de l’Eixample són alguns exemples de les festes majors “confitades”, com les anomenen els festers. Consulta les del teu barri aquí

14:57
   

Barcelona reforça amb més places, pressupost i espais els casals d’estiu

L’Ajuntament ha presentat aquest dilluns el Pla d’extraordinari d’estiu per a nens i adolescents amb què vol, segons l’alcaldessa, Ada Colau, reduir l’impacte negatiu que el confinament ha tingut en els nens i adolescents, que han estat “els últims en poder sortir de casa” durant la crisi, ha explicat.

En total, es faran 1.001 activitats amb un pressupost de 7 milions d’euros —un 33,5 % més que l’any passat— i s’oferiran 387.754 places, 40.139 més que l’estiu del 2019. Colau ha dit que es faran més activitats que mai durant el mes d’agost i que es becaran “tots els infants i adolescents que ho necessitin”, sense limitació pressupostària.

14:45
   

CaixaForum i CosmoCaixa, a disposició de la comunitat educativa pel retorn escolar

CaixaForum i CosmoCaixa han ofert les seves instal·lacions a la comunitat educativa perquè s’hi puguin fer classes i ampliar així els espais de les escoles a altres equipaments de la ciutat. L’amplitud d’aquests espais servirien per poder desdoblar les classes dels centres escolars, com va anunciar la conselleria d’Ensenyament, per al curs de 2020-21.

 

14:39
   

Els centres d’educació especial, crítics amb la supressió de l’escola compartida

L’associació empresarial d’economia social Dincat rebutja la decisió del Departament d’Educació de no permetre l’escola compartida el proper cursAsseguren que aquest model permet alternar l’escola ordinària amb la d’educació especial, una de les “principals claus d’inclusió de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual”. 

Dincat ha considerat “incomprensible” que s’obligui a decidir als familiars quin model hauran de seguir els seus fills sense que hi hagi instruccions clares de com es farà la reincorporació. 

14:25
   

El 78,5 % de les persones que viuen en residències a Catalunya han estat diagnosticades amb la covid-19

Les morts per coronavirus notificades a les residències geriàtriques de Catalunya s’han incrementat en dues víctimes més en les últimes 24 hores. El total de residents morts per la covid-19 a Catalunya s’eleva a 3.928, segons les dades que facilita cada dia el Departament de Salut sobre l’afectació de la covid-19 a les residències geriàtriques.

A Catalunya hi ha 64.093 persones que viuen en residències, ja siguin públiques o privades, per tant, el 78,5 % han estat diagnosticades amb la covid-19 des de l’inici de la pandèmia (50.282 casos acumulats entre confirmats i sospitosos).

 

 

14:10
   

El Sindicat d’Infermeria demana augmentar el personal a les UCI

El sindicat Satse ha reclamat en un comunicat “l’augment de les plantilles d’infermeres i infermers que presten els seus serveis a les unitats de cures intensives (UCI)”. Demanen que “no se superin, en cap cas, els dos pacients per cada infermera o infermer per poder donar així una millor atenció”. 

Els infermers asseguren que les ràtios actuals de fins a tres o quatre pacients per professional a les unitats de cures intensives suposen un risc de seguretat i salut.

Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar el 15 d'abril de 2020

14:03
   

Les sales de concerts adverteixen que està en risc la seva supervivència 

La Plataforma de Sales de Concerts (PSDC), que representa totes les associacions territorials de sales de concerts privades de l’estat, ha explicat en un comunicat que la “nova normalitat” a la que el Ministeri de Cultura vol sotmetre les sales posa en risc la seva “supervivència”

Per això, demanen poder realitzar la seva activitat “al 100 % de la nostra capacitat, cosa que garanteixi la viabilitat i sostenibilitat de les nostres sales”. 

13:47
   

‘Enderrock’ busca la millor cançó del confinament

La revista ‘Enderrock’ vol saber quina és la millor cançó en català composta i gravada durant el confinament. La publicació proposa una cinquantena de temes i les votacions estaran obertes durant tota aquesta setmana. La proposta guanyadora es presentarà en directe al cicle Enderrock Sona. 

13:35
   

ERC vol més espai per als vianants

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament ha demanat al govern d’Ada Colau “ampliar encara més” l’espai per als vianants, especialment ara que estem en plena desescalada. Els republicans consideren que les mesures “són insuficients” i es concentren en punts molt concrets de la ciutat.

13:30
   

Interior destitueix el coronel Pérez de los Cobos

El Ministeri de l’Interior ha destituït el coronel de la Guàrdia Civil responsable del desplegament policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos. Fonts del Ministeri apunten que el motiu ha estat la “pèrdua de confiança” del responsable d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. 

13:28
   

L’OMS considera que cada cop és més difícil un rebrot important de la covid-19 

La directora de Salut Pública de l’Organització Mundial de la Salut, María Neira, ha declarat aquest dilluns que cada cop s’està descartant més una onada important de contagis de coronavirus. Neira ha explicat en una entrevista a RAC1 que els estats estan “més ben preparats” i això reduiria l’impacte d’un possible rebrot. 

Segons el seu parer, la taxa de transmissió del virus és tan baixa que tindrà una “dificultat important” per sobreviure. Tot i això, l’experta ha evitat confirmar que ja s’ha acabat la primera onada de la covid-19.

 

13:18
   

Cues per entrar a les botigues

Aquest matí s’han pogut veure algunes cues a les portes de les botigues del centre de la ciutat. Aquesta imatge contrasta amb la de la setmana passada. Molts establiments de la zona van mantenir la persiana abaixada, perquè tenen una superfície superior als 400 metres quadrats i la normativa els ho impedia. 

Cua per entrar a una botiga del centre de Barcelona

13:09
   

Es restableix el servei a Rodalies 

Renfe informa que progressivament es va recuperant el servei i la freqüència de pas de les línies R1 i R4. Recordem que la circulació ha quedat interrompuda cap a les 11.20 h i això ha obligat als trens de l’R1 a iniciar i finalitzar el recorregut a l’Hospitalet de Llobregat. 

13:01
   

Vergés creu que els indicadors permetran unificar l’àrea metropolitana

La consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha referit a la unificació de Barcelona i l’àrea metropolitana durant una entrevista a Catalunya Ràdio i ha assegurat que “tenim indicadors molt bons en les tres zones i això ens fa pensar que podrem avançar en aquest sentit”. Segons Vergés, la Generalitat ja ha començat a negociar amb els alcaldes de la regió metropolitana per valorar el risc que pot suposar l’augment de la mobilitat. 

12:48
   

Baixa el nombre de persones en estat greu

L’ocupació de les UCI catalanes va a la baixa. Les últimes dades del Departament de Salut apunten que hi ha 205 malalts greus a Catalunya. Aquesta xifra s’ha reduït un 86 % respecte al pic de la pandèmia. 

 
12:40
   

L’Ajuntament rebaixa la taxa als xiringuitos 

El consistori ha arribat a un acord amb els xiringuitos de la ciutat per retornar-los el 100 % de la taxa corresponent als dies que no han pogut obrir i rebaixar-los un 75 % la tarifa que paguen per la resta de dies l’any. Segons el consistori, els barets podran reobrir amb un màxim de 30 taules i complint les distàncies de seguretat.

 

12:39
   

Actualitzem les dades de la covid-19 a Catalunya

La pandèmia del coronavirus ha deixat 11.848 morts i 65.060 positius confirmats a Catalunya. Segons les darreres dades del Departament de Salut, en les últimes 24 hores s’ha produït una defunció i 29 contagis més, però aquestes xifres es podrien modificar pels reajustos que la Generalitat fa en funció de la informació que rep de les funeràries i els laboratoris. Segueix aquí l’evolució de la corba. 

12:26
   

Colau, sobre la unificació de Barcelona i l’àrea metropolitana 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha parlat sobre la intenció de l’Ajuntament d’unificar les regions sanitàries de Barcelona i l’àrea metropolitana. Colau ha assegurat que la consellera de Salut, Alba Vergés, està parlant aquests dies amb els alcaldes dels municipis afectats. Tot i això, l’alcaldessa demana que dilluns vinent, com a màxim, es pugui sortir de Barcelona.

12:25
   

Els casals faran acompanyament per gestionar emocions

Les activitats del lleure també tindran un component emocional. La comissionada d’Educació, Maria Truñó, ha explicat que ja treballen en una guia per acompanyar i ajudar els infants a gestionar les emocions durant el desconfinament. També s’habilitarà un telèfon específic per acompanyar els professionals del lleure en l’àmbit de la infància. 

12:16
   

“Ens hem marcat la fita que aquest any cap nen deixi de fer activitats d’estiu”

El regidor d’Esports, David Escudé, ha explicat que hi haurà 1.001 activitats diferents distribuïdes entre els mesos de juny, juliol, agost i setembre. Segons Escudé, des del consistori s’ha treballat molt per ampliar el calendari i el pressupost amb la intenció que “no hi hagi cap nen ni nena que deixi de participar en aquest estiu excepcional per manca de recursos”. El regidor ha dit que el termini per presentar una sol·licitud de beca s’allargarà fins al dia 31 de maig. 

12:02
   

Barcelona destina set milions d’euros a les activitats d’estiu

L’alcaldessa de Barcelona ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona invertirà set milions d’euros per tirar endavant el Pla extraordinari d’estiu per a infants i joves. Aquest pressupost suposa un increment del 33,5 % respecte al de l’any anterior

Colau ha assegurat que a partir del mes de juny, quan Barcelona estigui en la fase 3 del desconfinament, el consistori oferirà 387.000 places, 40.139 més que l’any anterior, i que s’allargarà la durada de les activitats extraescolars durant els mesos de juliol i agost.  

11:46
   

Roda de premsa d’Ada Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el regidor d’Esports, David Escudé, i la comissionada d’Educació, Maria Truñó, presenten a aquesta hora el Pla extraordinari d’estiu d’activitats per a infants i joves.

11:31
   

Incidència a Rodalies 

En aquests moments la circulació de trens de l’R1 està interrompuda en els dos sentits de la marxa. Segons informa Rodalies, els trens d’aquesta línia inicien i finalitzen el recorregut a l’Hospitalet de Llobregat.

11:29
   

L’Ajuntament permet l’estada als parcs

Coincidint amb la fase 1 del desconfinament, l’Ajuntament permetrà l’estada als parcs de la ciutat. És a dir, a partir d’ara, els barcelonins podran gaudir d’una estona als bancs o a la gespa. Això sí, ho hauran de fer dins de la seva franja horària i mantenint les distàncies de seguretat.

11:18
   

Primeres retencions a les rondes

L’entrada de Barcelona i l’àrea metropolitana a la fase 1 s’ha deixat notar a les rondes. Aquest matí, fa tot just uns minuts, ja s’han pogut veure les primeres retencions a la ronda del Litoral a l’altura de La Maquinista en sentit Barcelona.

Retencions Ronda Fase 1

11:17
   

Incrementen els passatgers al transport públic

El canvi de fase s’ha traduït en un increment de viatgers al transport públic. El metro ha registrat un augment en hora punta del 13 % respecte a dilluns passat. A Ferrocarrils i Rodalies també hi ha hagut més validacions. En el primer cas, la demanda ha pujat un 17 % i, en el segon, un 10 %. 

Tot i això, el volum de passatgers es manté entre un 50 i un 70 % inferior del que seria un dilluns d’abans del confinament.

Metro fase 1 

11:02
   

Barcelona treu les terrasses al carrer

Alguns barcelonins han aprofitat les primeres hores d’aquest primer dia de fase 1 per seure en una terrassa. Recordem que a partir d’avui els bars i restaurants poden reobrir els vetlladors però amb un un 50 % de l’aforament habitual i amb una separació de dos metres entre cada taula. Tot i això, només un de cada tres negocis s’ha animat a fer-ho perquè, segons diuen, tenen terrasses molt petites i no els surt a compte.

10:51
   

L’Ajuntament prepara les platges per a la temporada alta

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat que des d’avui es comencen a preparar les platges de cara a la temporada alta, tot i que no reobriran fins a la fase 2 de la desescalada. Badia ha explicat que les tasques de restabliment de la sorra s’iniciaran a la platja de la Mar Bella i s’aniran estenent per la resta de platges. 

10:47
   

Les platges s’obriran també de 20 a 23 hores

Les platges de Barcelona han tingut una ocupació mitjana d’un 7 % aquest cap de setmana. Algunes, però, com el Bogatell, Icària o la Barceloneta han tingut entre un 10 i un 16 %, sobretot en horari de matí. Per esponjar l’afluència de ciutadans al litoral barceloní, l’Ajuntament ha anunciat que les platges s’obriran també entre les 20 i 23 hores per a la pràctica esportiva individual i distribuir la demanda del matí. El consistori ha recordat que encara està prohibit el bany recreatiu o prendre el sol a les platges. 

 

10:34
   

Compareixença a l’Ajuntament

A aquesta hora comença la roda de premsa del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, per explicar com afecta l’entrada de la ciutat en la fase 1 les platges, els parcs i la neteja de la ciutat.

10:18
   

Almirante aposta per un “desconfinament molt més ràpid”

El cap de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron, Benito Almirante, creu que les dades avalen un “desconfinament molt més ràpid” i que el confinament i les condicions climatològiques han fet que la incidència del virus sigui “infinitament menor”. Almirante creu que el risc de rebrot a la tardor és “altament improbable” i que, si es produeix, seria cap a l’hivern.

10:08
   

Maroto crida els francesos a visitar Espanya

La ministra d’Indústria i Turisme, Reyes Maroto, ha convidat els turistes francesos a Espanya aquest estiu. Maroto ha fet front a la recomanació del Govern francès de no fer-ho per les mesures contradictòries que havia pres l’executiu espanyol i ha assegurat que la quarantena sanitària s’aixecarà a principis de juliol. 

09:58
   

Restablert el servei de Bicing

A les 9 h s’ha començat a normalitzar el servei de Bicing fins que fa uns minuts ja ha arribat al 100 % de les estacions. Recordem que a les 7 h s’ha produït una avaria que ha impossibilitat a molts usuaris agafar la bicicleta. 

 

09:28
   

Recollida de signatures per a una Barcelona més verda

El Grup de Treball del Verd i la Biodiversitat ha fet públic un manifest per ampliar els espais verds a la ciutat. El text afirma que “la covid-19 ha fet evident que la crisi sanitària i la crisi ecològica van juntes”. Per això demana repensar la ciutat, ampliar la vegetació o incrementar el programa de superilles. De moment, ja ha aconseguit el suport de 74 organitzacions i 54 persones

09:19
   

Trilla demana “dades sòlides” sobre l’impacte de la covid-19 a Catalunya 

“Necessitem dades sòlides, al més aviat possible quan es produeixin i que es puguin analitzar sense aquesta espècie de pujades i baixades”. El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que la forma de notificar les dades de la Generalitat “ha confós” la ciutadania i ha afegit que espera que en els propers dies es vagi “simplificant el sistema i tothom tingui els mateixos números”. 

 

09:06
   

Primeres retencions a les rondes

L’entrada de Barcelona i l’àrea metropolitana a la fase 1 s’ha deixat notar a les rondes. Aquest matí, fa tot just uns minuts, ja s’han pogut veure les primeres retencions a la ronda del Litoral a l’altura de La Maquinista en sentit Barcelona.

Retencions Ronda Fase 1

08:55
   

Incidència al Bicing

A aquesta hora les estacions de Bicing estan fora de servei. Ho han comentat alguns usuaris a través de les xarxes socials. Segons asseguren, l’aplicació ha deixat de funcionar i denuncien la manca d’informació proporcionada pel servei de bicis compartides.

 

08:42
   

Dia amb alguns núvols i temperatures a l’alça

Els qui ja teniu planificada alguna reunió amb familiars o amics per estrenar la reobertura de les terrasses, us interessa saber que ens espera un dilluns amb alguns núvols. Segons els mapes del temps, hi haurà moltes estones de ressol i la temperatura serà una mica més alta que ahir.

08:24
   

La ciutat recupera tots els efectius de neteja 

La fase 1 de la desescalada també tindrà efectes sobre els serveis de neteja, que des d’avui recuperen el 100 % dels efectius habituals. Però no són els únics que tornen a la normalitat. Els punts verds també ho faran i des d’aquest dilluns també obriran a les tardes

08:03
   

La zona verda i la blava tornen a ser de pagament

Amb l’entrada de la fase 1 de la desescalada, estacionar a la zona verda o a la blava tornarà a ser de pagament i, a més, estrenen tarifa medioambiental. Et recordem com queden en aquest gràfic.

tarifes etiqueta ambiental

07:43
   

Reforç del transport públic

La mobilitat s’adapta a la desescalada. Davant d’un possible augment de la demanda, el transport públic s’incrementarà des d’aquest dilluns de la forma següent: 

  • Metro: circularà un 92 % del servei en hora punta i un 83 % de mitjana diària. 
  • Bus: en circularan un 80 % en hora punta i un 70 % de mitjana durant tot el dia. 
07:10
   

Barcelona i l’àrea metropolitana ja estan en fase 1 

La fase 1 de la desescalada arriba a Barcelona ciutat i les regions sanitàries Metropolitana Nord i Sud. A partir d’aquest dilluns podran obrir les terrasses dels bars i estaran permeses les reunions de fins a 10 persones. 

Les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran faran un pas més en el desconfinament i des d’avui estan en fase 2. Així queda el mapa de la desescalada a Catalunya.

21:35
   

El sector turístic celebra la reobertura de fronteres al juliol, però dona “l’any per perdut”

Després que president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat que a principis de juliol reobriran les fronteres de l’estat, el agents turístics celebren la notícia perquè, a Barcelona, el 80 % del turisme és internacional i només el 20 %, nacional. Tot i això, asseguren que no salvaran la temporada i calculen recuperar-se al 2021.

21:27
   

L’oposició demana explicacions a Colau per la despesa en publicitat durant la pandèmia

Els grups de l’oposició han expressat -molts d’ells a les xarxes socials- el desacord amb l’elevada despesa que, asseguren, està fent l’alcaldessa en publicitat i comunicació durant l’emergència sanitària. 

La polèmica es produeix tres setmanes després que l’Ajuntament cancel·lés el concert als balcons per l’allau de crítiques rebudes pel seu cost: 500.000 euros.

Cartell Barcelona té molt poder

21:23
   

La distància de seguretat obligatòria a les platges serà de dos metres entre banyistes 

El Ministeri de Sanitat ja ha publicat quines seran les mesures necessàries per a la reobertura de les platges als banyistes durant la fase 2. Serà essencial mantenir dos metres entre banyistes i caldrà garantir les distàncies de seguretat entre tovalloles i gandules, excepte en usuaris que conviuen junts o en grups menors de 15 persones.

A més, cada municipi podrà imposar altres mesures concretes, com ara limitar l’aforament o limitar el temps de permanència a la platja. 

21:10
   

UGT denuncia que els socis de Nissan volen fer desaparèixer la marca a Europa 

El sindicat UGT assegura que existeix una estratègia entre els socis de l’automobilística nipona -entre els quals hi ha Mitsubishi i Renault- per fer desaparèixer la marca a Europa. En un comunicat, els representants dels treballadors, que fan vaga des de fa vint dies, denuncien “la guerra silenciosa” que mantenen les marques pel control del grup empresarial. 

Nissan anunciarà dijous que ve els seus plans de futur, entre els quals hi ha els de la planta de la Zona Franca.

20:55
   

La recerca a països en desenvolupament dona eines per fer front a la covid-19 

Laura de la Fuente, investigadora d’ISGlobal, fa quatre anys que treballa a Moçambic com a epidemiòloga i compara la reacció a la pandèmia del coronavirus respecte d’altres malalties infeccioses que arrasen els països en vies de desenvolupament. “Això és clarament desigualtat nord-sud. Si l’Ebola hagués entrat per aquí, probablement s’hauria aturat abans”

Camila González Beiras ha treballat a l’equip d’Oriol Mitjà a Papua Nova Guinea, i creu que el bagatge que els ha donat la investigació en aquests països és clau davant el coronavirus. Beiras ha col·laborat amb l’estudi de Mitjà i destaca que “a Europa, un assaig amb 3.000 persones és bastant difícil de trobar”. 

20:39
   

Justícia lamenta l’error de comunicació amb Sànchez

El Departament de Justícia ha lamentat “l’error” amb relació al permís laboral de Jordi Sànchez, ja que en un primer moment va informar d’un acord favorable per treballar a La Crida. Aquest matí, però, Sànchez ha denunciat que la junta de tractament no li havia avalat la petició. 

Justicia al·lega que “no s’ajustava a les condicions establertes al programa individual de tractament”. Tot i això, el Departament ha elevat l’acord al Jutjat de Vigilància Penitenciària, que és qui en té “l’última paraula”.

20:16
   

Almirante: “El coronavirus es troba a la fase final”

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, considera que el coronavirus “es troba a la fase final i és molt probable que en un període de dues o tres setmanes els contagis siguin marginals”.

Almirante també ha confirmat que els nens i adolescents no pateixen la malaltia i difícilment la transmeten perquè tenen poc desenvolupada una molècula de la mucosa respiratòria que serveix perquè el virus faci de receptor per propagar la infecció a l’organisme.

20:02
   

Gaudí interactiu i amb música electrònica

Més de 2.000 persones han seguit a través de les xarxes socials l’espectacle interactiu ‘Elrowshow’. Acròbates, ballarins i actors han transportat de forma virtual l’arquitectura i disseny de Gaudí des de diferents racons de la Casa Batlló. La música ha anat a càrrec del discjòquei barceloní Paco Osuna i la companyia Elrow.

El director de Casa Batlló, Gary Gautier, ha explicat que en aquests moments d’incertesa i aturada de la cultura “val la pena mantenir qualsevol activitat que fomenti el creixement intel·lectual, artístic i emocional de les persones”.

19:40
   

Catalunya registra més de 97.500 ERTO

El Departament de Treball, Afers Socials i Família ha registrat 39 ERTO en les darreres 24 hores, que afecten 474 treballadors. Catalunya ja acumula 97.500 expedients, que han deixat sense feina prop de 719.000 persones.

La demarcació amb més regulacions temporals és la de Barcelona, amb 71.259 expedients i 565.527 treballadors afectats.

19:20
   

Nous senyals per moure’s per l’espai públic

La covid-19 fa modificar la senyalització i la distribució d’oficines, comerços i locals per garantir que es compleixen les noves mesures de seguretat i higiene. Recorden la distància mínima de dos metres, l’ús obligatori de la mascareta i que han d’estar molt visibles els productes d’higiene.

Els responsables de les empreses que volen actualitzar-se amb aquesta nova senyalització expliquen que no hi ha cap normativa, i això els genera dubtes que han de resoldre ells mateixos per tirar endavant la producció.

19:02
   

FiraCampusVirtual tanca amb 20.000 interaccions

FiraCampusVirtual, l’alternativa virtual del Saló de l’Ensenyament i Futura per la crisi del coronavirus, ha tancat avui amb 20.000 interaccions telemàtiques i més de 50.000 visites. Hi han participat 150 centres formatius i 400 orientadors.

La directora de FiraCampusVirtual, Laura Pararols, ha destacat que “estem molt satisfets de la bona acollida que ha tingut la plataforma i d’haver pogut ajudar un any més, encara que amb un nou format, als estudiants”. El web estarà obert fins a finals de juny per consultar informació.

18:43
   

La Generalitat prioritzarà el teletreball durant el desconfinament

El Govern ha aprovat la reincorporació progressiva a partir de demà del personal de l’administració de la Generalitat als centres de treball. El pla preveu que a la fase 1, es prioritzi el teletreball, menys per a aquells serveis essencialment presencials, que disposaran de mesures de flexibilitat horària i de reorganització interna.

Durant la fase 2 i 3 preveuen obrir les oficines d’atenció ciutadana, delegacions i registres amb un màxim de dos terços de la plantilla presencial. En la fase de “nova normalita”, preveuen reincorporar tota la plantilla amb torns en modalitat presencial i de teletreball.

18:20
   

Hotels, a punt per reobrir amb seguretat

El hotels de la ciutat reobriran amb noves mesures per garantir la seguretat. Han posat mampares de metacrilat a la recepció i han senyalitzat el terra per marcar la distància mínima. Altres mesures són el “check-in” a través del mòbil i esmorzars a l’habitació.

Els establiments reconeixen que l’ocupació “no superarà el 5 %”, però confien que les restriccions de mobilitat s’aixequin en breu. Celebren que el turisme estranger pugui reactivar-se a partir del 22 de juny, però alerten que l’any “està perdut”.

18:01
   

Torra reclama a Sánchez el dret a l’autodeterminació

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president Pedro Sánchez, que Catalunya “ha d’exercir el seu dret a autodeterminació” i li ha reiterat que fins que no recuperi les competències es posicionarà en contra de més pròrrogues a l’estat d’alarma.

En un fil a Twitter, Torra també ha insistit en el fet que es paguin les prestacions dels ERTO, que s’augmenti el topall de dèficit i que creïn ajudes a fons perdut per a autònoms i empreses. Torra avisa que a 31 de desembre el sobrecost al transport serà d’uns 500 milions d’euros per l’impacte de la pandèmia.

17:44
   

El català arriba al catàleg de Disney+

La plataforma de pel·lícules, documentals i sèries de Disney ha confirmat que inclourà el català a les opcions d’idioma del seu catàleg, tot i que encara no n’ha concretat les dates.

Disney+ ho ha confirmat al seu compte de Twitter just després que aquesta setmana la Generalitat expliqués que la negociació amb la plataforma començava a donar fruits.

17:21
   

Berga es queda sense la Patum pel coronavirus

Continuen les cancel·lacions històriques per la crisi del coronavirus. Aquest diumenge, un ple breu de l’Ajuntament de Berga, fet per videoconferència, ha oficialitzat la suspensió de la Patum. La celebració s’havia de fer entre el 10 i 14 de juny. La intenció és celebrar-la al setembre “si les condicions ho permeten”.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha assenyalat que tot i que no hi hagi la Patum al juny “la festa continuarà bategant molt fort”.

Patum Berga 2019

16:55
   

Espanya registra 20 morts més que ahir

El Ministeri de Sanitat ha fet públiques les dades de nous casos i morts per coronavirus en les darreres 24 hores. S’han confirmat 246 nous casos, que fa pujar la xifra a 235.772 contagis a l’estat espanyol.

Pel que fa a les defuncions, en les darreres 24 hores han mort 70 persones, vint més que ahir. La pandèmia ha deixat 28.752 víctimes mortals.

16:42
   

Més de 5.000 nens participaran telemàticament en ‘El joc perdut des de casa’

Amb l’estat d’alarma, bona part de l’oci també s’ha hagut de fer entre les quatre parets del domicili i això també passarà aquest dijous durant La Jugada Final, l’activitat que marca el punt final al programa esportiu escolar ‘El joc perdut des de casa’.

Hi participaran 5.000 infants, des de casa, i betevé en farà la transmissió a partir de les 9.50 h.

16:20
   

Els primers xiringuitos de Barcelona obriran el cap de setmana vinent

Després de saber que finalment els xiringuitos podran salvar la temporada i ampliaran l’espai de les terrasses gràcies a un decret municipal, ara el Gremi de Restauració posa data al retorn de l’activitat. Roger Pallarols, director del Gremi, calcula que els primers obriran el cap de setmana vinent.

Segons Pallarols, l’acord “salva els mobles de la temporada d’enguany i evita l’estampa d’unes platges sense serveis legals”.

15:59
   

Tornar a les aules i al gimnàs

La ministra portaveu Maria Jesús Montero ha explicat que el Ministeri d’Educació està en contacte amb les comunitats autònomes, que són les que tenen competències en ensenyament. Les autonomies estan planificant el final del curs i la tornada a les aules al setembre, si els indicadors epidemiològics ho permeten. 

Sobre la reobertura de gimnasos a la fase 3, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que volen fomentar l’activitat física però que els gimnasos són equipaments amb unes necessitats específiques per ús compartit d’espais i per activitats físiques intenses. 

15:45
   

L’interval entre fases es podria reduir

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que el pla de desescalada preveu 14 dies entre fases però en funció de com evoluciona la pandèmia estan estudiant si hi ha opció de modificar aquest període de temps. Illa ha remarcat que és un procés gradual i asimètric en el territori, en funció de l’evolució de la pandèmia.

També la mobilitat entre províncies, si no hi ha canvi de tendència, es flexibilitzarà a finals de juny, coincidint amb el període de vacances, fet que permetria desplaçar-se a altres províncies.

15:11
   

Segona onada de l’estudi de seroprevalença

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que segueixen treballat en l’estudi de seroprevalença i que a finals de la primera setmana de juny ja tindran els resultats de la segona onada. Ha recordat que les dades definitives es tindran quan es completin les tres onades.

Amb relació als test de diagnòstic que es fan a Espanya, ha assegurat que fins al 21 de maig s’han fet més de 2.200.000 test PCR i més d’un milió de tests ràpids, això en total suposa tres milions i mig de tests.

15:01
   

Les quatre qüestions en què Sánchez s’ha centrat

La portaveu del Govern, María Jesús Montero, explica que el president Sánchez s’ha centrat en quatre qüestions en la videoconferència amb els presidents autonòmics:

  • la declaració de dol oficial durant 10 dies a partir de dimarts
  • l’aprovació de l’ingrés mínim vital aquesta setmana
  • la reactivació del turisme, com a activitat clau de l’Estat
  • l’inici dels contactes per acordar el repartiment dels 16.000 M € per a les comunitats