covid catalunya última hora

Segueix minut a minut l’última hora de la covid a Catalunya i Barcelona mentre continua la nova estratègia de seguiment de la malaltia. La mascareta en interiors no és obligatòria des del 20 d’abril i tampoc no ho són les quarantenes per als positius asimptomàtics o lleus. Malgrat la fi de les mesures covid (només amb la mascareta obligatòria en centres sanitaris i el transport públic), les UCI a Catalunya registren el mínim històric d’ocupació, amb 25 pacients crítics.

Salut actualitza les dades del coronavirus a Catalunya dos cops per setmana: els dimarts i els divendres. Aquí podràs veure les novetats sobre la covid a Catalunya i Barcelona, les dades, les hospitalitzacions i els crítics que hi ha a les UCI, així com el ritme de vacunació amb la tercera dosi.

Últimes notícies de la covid

Dades covid: nous casos, PCR i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova són 2.506.345 a Catalunya. Hi ha 1.110 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 25 pacients crítics. Des de l’inici de la pandèmia han mort 27.303 persones.

BALANÇ D’ESPANYA: 12.179.234 casos confirmats (PCR i TA) i 105.642 morts
BALANÇ DE CATALUNYA: 2.506.345 casos confirmats (PCR i TA) i  27.303 morts 

Què vols saber?

18:24
   

El Sónar programa més de 100 actuacions en un any de tornada de grans festivals

Més de 100 actuacions d’artistes d’una trentena de països s’han programat per al proper festival Sónar Barcelona, en una edició molt esperada després de dos anys sense celebrar-se en el seu format habitual. Tindrà lloc del 16 al 18 de juny i comptarà amb bandes com de The Chemical Brothers, Moderat i The Blaze.
“Han passat més de 1.000 dies des de l’últim Sónar en el seu format habitual i, tot i que en aquest temps hem organitzat sis festivals adaptats a la pandèmia, tenim moltes ganes de tornar, tant nosaltres com el públic i els artistes, que venen amb noves proposta molt innovadores”, ha dit aquest dimecres el codirector de l’esdeveniment Ricard Robles.

17:29
   

Es manté un grup d’avaluació del risc per si s’hagués de reactivar el pla engegat per la covid un altre cop

El pla per pandèmies es va activar en fase d’emergència el 12 de març del 2020 i el 15 d’octubre del 2021 es va rebaixar a fase d’alerta davant la millora de les condicions de la pandèmia. Durant aquest temps, s’han dut a terme 286 reunions del comitè tècnic del pla, i un total de 29 reunions de la Taula de serveis i subministraments essencials. També s’han realitzat reunions de coordinació d’àmbit territorial amb els municipis a totes les demarcacions.

Amb la prealerta del pla se seguirà fent seguiment de l’evolució de la pandèmia i es mantindrà l’estructura general de coordinació necessària i especialment l’avaluació del risc en continu amb salut pública i protecció civil per avançar-se a possibles impactes futurs de la pandèmia si es produeix un empitjorament de la situació.

16:44
   

La Generalitat desactiva l’alerta del Pla d’emergències engegat per la covid

El govern català ha desactivat aquest dimecres la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per pandèmies, que queda ara en situació de prealerta per seguir fent vigilància i seguiment de l’evolució de la covid-19. La desactivació formal i jurídica del pla arriba ara perquè que ja no s’estan aplicant mesures d’emergència per la pandèmia, amb l’excepció d’algunes mesures preventives com, per exemple, l’ús de mascaretes en espais com el transport públic, centres sanitaris i sociosanitaris i les farmàcies. La fase d’alerta ha estat vigent més de dos anys.

Foto: Carlota Serarols

 

15:50
   

Inicien un assaig en fase III de la vacuna d’Hipra en immunocompromesos

El projecte RBDCOV ha iniciat l’assaig clínic en fase III de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per la farmacèutica catalana Hipra en persones immunocompromeses, segons ha informat aquest dimecres en un comunicat l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), un dels participants en el projecte.

Aquest assaig clínic determinarà si una dosi addicional de la vacuna de la covid-19 d’Hipra pot generar una resposta immunitària en persones que viuen amb trastorns del sistema immunitari, com immunodeficiències, o que reben tractaments immunosupressors.

Estudiaran si la vacuna és capaç de reactivar o generar de nou una resposta immunitària “suficient”, augmentant l’activitat del sistema immunitari contra el virus, així com la seguretat de la nova vacuna i si és capaç de perllongar l’efecte de la vacunació que ja han rebut els participants.

15:19
   

La presència de dones en càrrecs directius torna a baixar després de la pandèmia

L’efecte positiu que va tenir la pandèmia en la igualtat en les empreses a afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar s’ha esvaït per complet i la presència de dones en càrrecs directius ha tornat a retrocedir fins a situar-se en el 16,8 %, dos punts menys que el 2021.
Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2022, elaborat per la consultora ICSA Grup i l’escola de negocis EADA, que ha analitzat més de 80.000 salaris i que s’ha presentat aquest dimecres.
L’estudi, que arriba a la seva edició número 16, alerta que les empreses espanyoles no han aprofitat els canvis tecnològics i d’organització del treball que van emergir el 2020 per la covid-19, per implantar sistemes que facilitin la presència de dones en els llocs directes i igualar els salaris.

15:16
   

Bona tarda des de Barcelona. Soc l’Aitana Molina i en les properes hores us acostaré la darrera hora de la covid. Aquesta setmana que les UCI catalanes registren un mínim històric de crítics, amb 25 pacients.

14:30
   

Les vacunes de l’ARN missatger, millors contra les variants actuals de covid

Una comparativa de quatre vacunes contra la covid-19 mostra que les vacunes de l’ARN missatger (Pfizer i Moderna) es comporten millor contra les variant preocupants de l’OMS que les vacunes de vectors virals (AstraZeneca i Janssen). La investigació publicada per ‘PLOS Medicine’ suggereix que les persones que reben una vacuna vectorial viral són més vulnerables a la infecció per les noves variants.

13:54
   

Gairebé una vintena de defuncions setmanals, com a finals de febrer

El balanç de mortalitat pel virus a Barcelona només tenia un dígit des de mitjans de març. És a dir, era inferior als 10 decessos. La setmana de l’11 al 17 d’abril es va trencar aquesta bona tendència i les defuncions notificades van passar de set a 13. Aquest increment podria estar relacionat amb la baixada a les UCI, ja que poden ser pacients que han mort. En la setmana més recent, la segona de maig, van morir 18 persones. El balanç torna a apropar-se a la vintena, com a finals de febrer. Aquestes són les xifres de l’evolució de les últimes setmanes.

28-3 abril 6
4-10 abril 7
11-17 abril 13
18-24 abril 14
25-1 maig 11
2-8 maig 5
9-15 maig 18

13:25
   

Espanya registra 198 morts, 52.112 contagis i 358 hospitalitzats més per covid-19

Espanya ha registrat 198 morts per covid-19 des de divendres i ja són 105.642 des de l’inici de la pandèmia. També hi ha hagut 52.112 contagis, fet que deixa la xifra global en 12.179.234 infectats. El nombre d’ingressats a l’hospital ha pujat fins a les 7.558 persones, 358 més que en l’últim recompte, mentre que a l’UCI ara són 363, tres menys. La incidència acumulada a 14 dies en majors de 60 anys es manté a l’entorn dels 850 casos per cada 100.000 habitants, concretament 846, 10 punts per sota de divendres. Des de l’inici de la pandèmia Catalunya encapçala el rànquing dels territoris amb més víctimes mortals, amb 19.128. Madrid en té 18.711 i, en tercer lloc, Andalusia n’ha registrat 13.561.

Hospital Sant Pau

13:00
   

El govern baixa a fase de prealerta el pla d’emergències per pandèmies, activat el març del 2020 per la covid

El govern català ha desactivat aquest dimecres la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per pandèmies, que queda ara en situació de prealerta per seguir fent vigilància i seguiment de l’evolució de la covid-19. Aquesta desactivació formal i jurídica del pla deriva del fet que ja no s’estan aplicant mesures d’emergència per la pandèmia, amb l’excepció d’algunes mesures preventives de caràcter general com, per exemple, l’ús de mascaretes en determinats espais com el transport públic, centres sanitaris i sociosanitaris i les farmàcies. El pla per pandèmies es va activar en fase d’emergència el 12 de març del 2020, i el 15 d’octubre del 2021 es va rebaixar a fase d’alerta per la millora de les condicions de la pandèmia.

plaça del Fort Pienc, patinets, bicicletes, plataforma única
Carrer de Ribes

12:30
   

Els contagis es podrien haver frenat des d’abril a Barcelona

Amb dades provisionals, que poden augmentar, la pujada de contagis des de l’abril es podria haver frenat a Barcelona. Aquestes són les dades setmana a setmana.
11-17 abril 2.086
18-24 abril 2.368 +14 %
25-1 maig 2.817 +19 %
2-8 maig 3.378 +20 %
9-15 maig 3.197 -5 %

11:52
   

Comença la tercera fase de l’assaig clínic en la vacuna d’Hipra per a persones immunocompromeses

El projecte RBDCOV ha començat l’assaig clínic de la tercera fase de la vacuna contra la covid-19 per a persones immunocompromeses. L’assaig determinarà si una dosi addicional de la vacuna pot generar una resposta immunitària en les persones que tenen trastorns del sistema, com ara immunodeficiències o que rebin tractaments immunosupressors. Els investigadors buscaran si la vacuna pot reactivar o generar una nova resposta immunitària contra el virus. En aquest assaig hi participaran unes 400 persones de tres hospitals d’Espanya i tres més de Turquia. Un dels centres que hi participa dins de l’estat és l’IDIBGI, que administrarà la vacuna a un centenar de persones a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

11:03
   

L’aeroport del Prat recupera totes les operacions a les terminals després de dos anys de pandèmia

L’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Part ha recuperat aquest dimarts totes les operacions a les seves terminals després de dos anys de pandèmia. En un comunicat, Aena ha informat que ha entrat en servei el nou dic sud de la T1, després de les obres de remodelació que van finalitzar l’abril del 2021, que permetrà acollir avions de grans dimensions. A aquesta obertura s’hi suma la recuperació de l’extrem del dic longitudinal de la T1 que es va fer a principis de maig.

aeroport avions

10:44
   

A les UCI barcelonines hi ha sis persones, la dada més baixa de tota la pandèmia

Els crítics a les UCI de Barcelona es mantenen per sota de la desena des de fa una setmana, tot i que a finals d’abril també va passar. Actualment hi ha sis barcelonins en estat greu per la covid, la xifra més baixa de tota la sèrie històrica. Comparat amb la situació de fa un mes, els pacients s’han reduït amb quatre persones. En el pic de la cinquena onada hi va haver 221 crítics, una dada que la sisena onada no va sobrepassar.

10:27
   

S’acaba el control de covid a la frontera terrestre amb França

El BOE ha publicat una ordre del Ministeri de Sanitat que posa fi als controls sanitaris a la frontera amb França. Ho avança ‘Eldiario.es’. La mesura entra en vigor aquest dijous i ja no serà necessari mostrar cap document de control de la covid a l’hora d’entrar a França per carretera. En canvi, el control sanitari es manté per als qui hi arribin en avió o vaixell fins al 15 de juny, que hauran de seguir mostrant el certificat covid de la UE, certificat d’haver passat la covid o bé un test.

09:43
   

La covid-19 podria ser la causa de l’hepatitis rara infantil

La revista ‘The Lancet’ ha publicat una carta en què es demana investigar la hipótesi que la covid-19 podria estar al darrere de l’hepatitis rara infantil. Que la covid-19 sigui la causa de l’hepatitis s’està investigant i de fet, alguns investigadors ja apuntaven a això. Ho avança ‘La Vanguardia’. “La informació de ‘The Lancet’ serveix per recuperar dades sobre l’hepatitis rara infantil”. Encara no s’ha pogut demostrar res, però sembla que la hipòtesi “va en el sentit correcte”, explica Matilde Cañelles, immunòloga i investigadora del CSIC. A Israel hi ha 12 casos d’hepatitis infantil estudiats i 11 van ser positius en una serologia.

nens i joves anant a l'escola
Foto: Paola de Grenet

09:00
   

Horcajada, de l’Hospital del Mar: “Pensem que no patirem tant per la covid com en onades anteriors”

La situació als hospitals es manté força estable i els professionals esperen que es mantingui així durant l’estiu. El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar i coordinador de la covid-19, Juan Pablo Horcajada, ha explicat en una entrevista al programa ‘Via 15’ que esperen que aquest estiu sigui tranquil pel que fa a la pandèmia. “Aquest és el virus de la incertesa i estem sempre amb el dubte de si estarem estables, si tindrem un estiu tranquil, tot i que pensem que no patirem tant com en onades anteriors”, assegura.

08:13
   

La covid provoca el triple de morts que la en pacients greus, segons un estudi

Un estudi liderat per Immaculada López, doctora de l’Hospital del Mar confirma que la covid provoca el triple de morts que la grip en pacients greus en ambues malalties. L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Clinical Infectious Diseases’ i demostra que en els pacients més greus ingressats i amb oxigen, la covid-19, és tres vegades més letal que el virus estacional. La mortalitat a 30 dies en aquests malalts de covid és del 15 % i augmenta fins al 19 % després de 90 dies de l’ingrés. en canvi, el 5 % dels pacients de grip acaba morint al cap d’un mes i que s’eleva fins al 6 % en un període de tres mesos.

07:50
   

La CE lidera un projecte per assegurar la producció de vacunes i medicaments en situació d’emergència

La Comissió Europea ha posat en marxa el projecte EU-FAB amb l’objectiu d’establir una xarxa que garanteixi la capacitat de producció de vacunes i altres medicaments en resposta a una situació d’emergència en un futur. Ja s’ha publicat la convocatòria per presentar la sol·licitud de participació en la licitació del contracte per a la fabricació de vacunes en cas d’emergències de la salut pública.

07:23
   

Bon dia des de Barcelona. Soc la Sílvia Carbonell i en les properes hores us acostaré la darrera hora de la covid-19.