passaport covid catalunya

Ja està disponible la possibilitat de descarregar el certificat de la vacuna de la covid a Catalunya a través de La Meva Salut per a tots aquells que ja tenen administrat el vaccí. Aquest certificat de vacunació, conegut popularment com a passaport covid i que permet viatjar pels països de la Unió Europea, ha estat aprovat a nivell europeu i s’anomena oficialment certificat digital UE covid.

El certificat digital UE covid s’ha implantat formalment a tots els països membres aquest 1 de juliol, tot i que a Espanya va posar-se en marxa al juny, en el marc d’una prova pilot dins la Unió Europea. Des del 8 de juny, a Catalunya ja es pot descarregar el document a través de l’aplicació La Meva Salut. L’objectiu d’aquest passaport sanitari és facilitar la mobilitat dins de la Unió Europea sense haver de complir restriccions addicionals pel coronavirus.

T’expliquem com pots aconseguir aquest certificat de vacunació de la covid a Catalunya, que farà més fàcil la mobilitat aquest estiu.

Com puc obtenir el certificat digital UE covid a Catalunya?

El certificat de la vacuna de la covid a Catalunya es pot obtenir des de l’aplicació la Meva Salut i funcionarà com a acreditació digital per circular dins de la UE. Des del dia 8 de juny ja es pot descarregar, durant els primers dies només serà accessible en versió digital i properament estarà també disponible a les aplicacions mòbil i en altres formats.

captura passaport covid la Meva Salut

A través de la Meva Salut, tant les persones vacunades a Catalunya com a l’estranger es podran descarregar les acreditacions que demostren que ja es té administrada la vacuna de la covid, que s’ha fet una PCR negativa en els dies previs o que ja s’ha passat la malaltia. En aquest tercer supòsit cal tenir una prova diagnòstica PCR negativa, perquè un negatiu amb un test ràpid antigènic no té validesa per obtenir aquest certificat.

Aquesta informació estarà recollida en un codi QR que només podran consultar els organismes autoritzats i que no quedarà recollida en cap base de dades.

Sanitat també emetrà el certificat de forma telemàtica. Els ciutadans ho hauran de sol·licitar al web del Ministeri.

És gratuït el passaport covid de la Unió Europea?

El certificat de la UE serà gratuït per a tots els ciutadans. Tot i això, els qui no estiguin vacunats ni hagin passat la covid-19 hauran de pagar les proves PCR. L’acord dels països europeus no preveu que estiguin finançades, sinó només que han de ser “assequibles i accessibles”. En el cas de persones que s’han de desplaçar sovint per la UE, però, la Comissió Europea destinarà 100 milions d’euros a cofinançar els tests.

Totes les vacunes de la covid són vàlides?

Per obtenir el certificat digital UE covid només s’accepten les vacunes autoritzades per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), de moment les de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Tot i això, cada país pot decidir si també accepta altres vaccins autoritzats a escala nacional o els que inclou la llista d’emergència de l’Organització Mundial de la Salut.