Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí
Vacunació contra la covid-19 a professionals de l'Hospital Clínic. Foto: Oriol Martí

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat l’aval aquest dijous a la vacuna de Janssen, de la firma estatunidenca Johnson & Johnson. Aquest fàrmac se suma als de Pzifer, Moderna i AstraZeneca i, per tant, ja són quatre els vaccins aprovats a la Unió Europea per a la comercialització en es països comunitaris. La gran novetat és que només requereix una dosi.

La vacuna de Janssen es fabricarà a Catalunya, concretament a Sant Joan Despí. Sobre els problemes en la distribució que ha reconegut la farmacèutica Johnson & Johnson, Salut ha fet una advertència. La consellera en funcions, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han mostrat satisfacció pel fet que es produeixi a Catalunya, però alerten que “això no vol dir que ens n’arribin més unitats”.

Argimon ha recordat que la campanya de vacunació segueix una estratègia europea i que la distribució de les dosis està fixada per població. A la pràctica això vol dir que Espanya rep el 10 % dels fàrmacs disponibles a Europa i d’aquests a Catalunya n’arriben el 16 %. “No es pot canviar aquí”, ha reblat.

Per la seva banda, la consellera de Salut en funcions també ha subratllat que tenir una altra vacuna disponible contribueix a “no deixar col·lectius a mitges”. Vergés ha recordat que la d’AstraZeneca s’ha començat a administrar als essencials, que estan treballant, però que se n’ha deixat fora la franja de 55 a 65 anys per la restricció que ha imposat el Govern espanyol.

En aquest sentit, ha tornat a demanar el canvi en aquest topalluna decisió que s’anunciarà aquest dijous a la tarda— perquè “no hi hagi diferències entre vacunes”. “Hem de poder comptar amb totes per la vacunació massiva”, ha sentenciat.