La Unió Europea ha fet públic aquest dimecres la seva proposta de passaport sanitari, que ha de permetre una mobilitat segura entre els països de la UE. S’ha batejat com a Certificat Verd Digital i constarà d’un codi QR, gratuït, i registrarà si la persona titular ha estat vacunada, té anticossos (per haver passat el virus) o ha donat negatiu en una prova de coronavirus.

Segons ha explicat la UE i ha recollit l’agència de notícies ACN, ara s’obre un període de tres mesos per preparar tecnològicament aquest passaport sanitari mentre, en paral·lel, els estats membres hi donin el vistiplau i decideixin quines proves accepten com a vàlides per demostrar que s’és negatiu en covid-19.

Tot i que la proposta legislativa d’un passaport sanitari s’ha presentat aquest dimecres, el text definitiu ha d’estar llest abans del 25 de març. A més, després de l’aprovació dels estats membres, caldrà organitzar la mobilitat dins la UE amb aquest certificat.

Malgrat l’existència del passaport de vacunació europeu, fonts de la UE han remarcat que les persones que no estiguin vacunades han de tenir la mateixa llibertat de moviments que les persones que sí que hagin rebut la vacuna. Això sí, en el cas dels no vacunats, caldrà que acreditin un test negatiu o bé fer una quarantena (tal com ja passa en la majoria de casos per entrar en un país).