L’últim Baròmetre del mandat abans de les eleccions municipals del 2023, situa la inseguretat i la neteja com els dos problemes que més preocupen la ciutadania barcelonina. Segons l’enquesta, feta per l’Ajuntament de Barcelona, la inseguretat acumula un 24,8 % de les respostes. La seguretat, a més, és un dels temes que més ha usat l’oposició per atacar el govern de Colau. A continuació resumim les propostes de les set candidatures sobre seguretat per aquestes eleccions municipals.

ERC: Alcalde de nit i un jutjat per districte

  • La proposta estrella del partit republicà en matèria de seguretat és la de l’alcalde nit. Una figura pensada per controlar la vida de la ciutat i les tasques municipals de les 22 h de la nit a 6 h del matí. La mesura —que Ernest Maragall ja va proposar el 2019— aniria acompanyada d’un reforç de les unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana.
  • Un altra de les propostes clau de la formació per acabar amb la multireincidència és crear 10 jutjats de proximitat, un per cada districte, amb l’objectiu de reduir els terminis judicials.
  • El candidat vol crear també una unitat especial de la Guàrdia Urbana per a la investigació, vigilància i desmantellament dels narcopisos.

BComú: Policia de barri i acabar les comissaries de Sarrià i Sant Gervasi

  • El partit que encapçala Ada Colau aposta per reforçar la policia de barri, així com el torn de nit de la Guàrdia Urbana. A més, la candidata s’ha proposat acabar les comissaries de Sarrià i Sant Andreu.
  • Per tenir una radiografia de l’estat de la seguretat, la formació proposa crear un observatori del conflicte i la convivència.
  • Per a Barcelona en Comú és important incrementar el personal no policial dedicat a la prevenció amb l’objectiu aconseguir més transversalitat en la implementació de polítiques de convivència i seguretat.
  • A més, la candidata veu important incorporar la visió de seguretat i convivència a tots els projectes urbanístics.

PSC: Oficina per acompanyar els propietaris de pisos ocupats

  • Una de les propostes estrelles del candidat socialista, Jaume Collboni, és la creació d’una oficina per acompanyar i assessorar els propietaris de pisos que hagin viscut una ocupació delictiva. En el mateix sentit, l’alcaldable vol establir un protocol específic al 112 per aquesta matèria.
  • Si és alcalde, Collboni ha promès també incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana i la presència de dones al cos. A més, el candidat socialista vol construir el Nou Centre d’Emergències Metropolitanes als Jardins de les Tres Xemeneies, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya.
  • Collboni vol reforçar les unitats nocturnes de la Policia Local i crear-ne de noves a Sant Martí, Nou Barris i Sants-Montjuïc. A més, vol augmentar els punts d’atenció a les víctimes de violència de gènere.

TriasXBCN: Més agents i que l’alcalde lideri la seguretat

  • La formació TriasxBCN proposa que sigui l’alcalde el qui lideri les polítiques de seguretat, a més d’un tinent d’alcaldia amb dedicació exclusiva, una figura que ja tindria nom i cognoms: Jordi Martí Galbis.
  • Pel que fa als agents de la Guàrdia Urbana, Xavier Trias es compromet a incorporar gairebé 1.000 agents al cos fins arribar als 4.000, l’any 2027. A més, també es proposa desenvolupar unitats nocturnes pròpies a cada districte i potenciar la policia de barri.
  • Trias per Barcelona vol posar càmeres de gravació unipersonal a tots els agents que prestin servei al carrer i augmentar els recursos de la Unitat contra les Violències Sexuals per combatre la submissió química i altres violències contra les dones.

Ciutadans: Pistoles Taser i lluita contra l’ocupació

  • Un dels temes claus de la campanya d’Anna Grau ha estat la lluita contra l’ocupació. La candidata s’ha manifestat reiteradament al davant d’El Kubo i La Ruïna, les dues cases ocupades de la Bonanova. Per acabar amb situacions com aquesta, Grau vol crear una unitat antiocupació i dotar la policia amb pistoles Taser i armilles antibales amb càmeres.
  • La candidata de Ciutadans proposa incorporar 1.500 agents de la Guàrdia Urbana al cos i incrementar en 100 milions d’euros el pressupost assignat a la seguretat ciutadana.
  • Grau proposa crear una policia de barri i patrulles coordinades de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Per a més control, el partit taronja vol incrementar el patrullatge en les zones més insegures i obrir totes les comissaries també en horari nocturn.

PP: Oficina antiocupació i més efectius policials

  • El Partit Popular promet augmentar el número d’agents de la Guàrdia Urbana en 1.000 efectius, així com dotar-los de millor equipament, com ara pistoles Taser. Els populars es comprometen a crear una oficina antiocupació, un dels temes que han centrat la seva campanya.
  • El candidat Daniel Sirera s’ha queixat durant tota la campanya que Barcelona és una ciutat insegura i per això exigeix a la Generalitat un increment de 3.000 mossos d’esquadra a Barcelona.
  • La formació també inclou en la part de seguretat del seu programa electoral la lluita contra els narcopisos i tolerància zero amb l’incivisme i la venda ambulant.

Valents: Un cos d’antidisturbis d’elit

  • La candidata de Valents, Eva Parera, vol augmentar els efectius de Guardia Urbana fins als 5.000 agents. També proposa modernitzar la policia amb suport d’intel·ligència artificial, videovigilància, pistoles Taser i càmeres per als agents.
  • Una de les propostes de la formació és retornar a la Guàrdia Urbana muntada, per patrullar parcs, les muntanyes de Montjuïc i el Parc de Collserola.
  • A més, Eva Parera crearà, en cas que entri al govern municipal, un cos antidisturbis d’elit, per lluitar contra les ocupacions, el narcotràfic i tràfic de persones.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?