Uns bancs col·locats fa pocs dies a la zona antiga de Sants estan generant queixes i debat entre el veïnat. Els elements de mobiliari urbà s’han posat a tocar d’alguns portals i comerços, a 1,2 metres de les façanes, cosa que dificulta l’accés als edificis. Els veïns també lamenten que els bancs s’han ubicat just a sota de finestres i balcons dels habitatges i ja han comprovat que fomenten les trobades nocturnes i les botellades.

El mobiliari urbà polèmic s’està instal·lant a quatre carrers pacificats de Sants gràcies al finançament dels pressupostos participatius. Pacifiquem Sants antic és una iniciativa impulsada per l’AV Plaça de la Farga i les AFA de tres escoles de la zona i té un pressupost de 198.500 euros.

Tria desencertada

L’objectiu dels canvis és donar més prioritat al vianant en aquest entorn ja pacificat però on, expliquen els veïns, el 90 % dels vehicles que hi circulen ho fan a velocitats superiors a les permeses. La instal·lació de més mobiliari urbà hauria de servir per revertir aquesta situació i evitar també els aparcaments indeguts a la zona.

“Sants és un barri molts dens i en aquesta zona ens feien falta llocs per seure”, explica el president de l’AV Plaça de la Farga, Daniel Sererols, que recorda que l’objectiu del projecte és afavorir la mobilitat a peu i fer-la més segura.

Bancs situats al carrer de Rossend Arús que els veïns volen que es reubiquin

Per contra, segons part del veïnat, el que han generat els bancs són situacions incíviques a les nits perquè ja s’hi han concentrat grups de persones per parlar i beure a les nits. “Ja hi han fet botellades i amb els crits no podem dormir”, assegura Ricardo García, veí del carrer de Rossend Arús.

L’Ajuntament reubicarà els bancs molestos

Fonts municipals asseguren a betevé que s’han detectat alguns elements de mobiliari que podrien causar molèsties per estar situats davant d’habitatges en planta baixa o bé obstaculitzar entrades a finques. Per aquest motiu, aquests bancs es retiraran i es reubicaran els propers dies.

Els treballs vinculats al projecte Pacifiquem Sants antic s’estan fent als carrers de Rossend Arús, Almeria i Ferreria i la plaça d’Ibèria i els bancs que han generat més controvèrsia s’han situat al carrer de Rossend Arús. També se n’han col·locat de nous a la plaça d’Ibèria. Aquests no han generat queixes però s’han vandalitzat abans, fins i tot, de retirar-ne tot l’embalatge original.

Un dels bancs vandalitzats a la plaça d’Ibèria
Quins projectes s’han fet i quins no es faran dels pressupostos participatius de Barcelona? | MAPA
Dels 76 projectes guanyadors en les votacions del 2021, la majoria (65) s’han fet o estan en execució, nou projectes no es faran per motius tècnics o polítics i dos més estan en revisió

Menys verd per la sequera

Els promotors de Pacifiquem Sants antic recorden que el projecte original preveia instal·lar jardineres i més verd, però que la situació actual d’emergència climàtica ha obligat a substituir-les per bancs i altres elements.

Els bancs es combinaran amb uns fitons de ciment que serveixen també per seure i que tampoc acaben de convèncer alguns veïns, que els anomenen “bolets”.

Elements de mobiliari que els veïns anomenen “bolets” a punt per instal·lar