inseguretat neteja barcelona

L’últim Baròmetre semestral del mandat, abans de les eleccions municipals del 2023, és el tercer de consecutiu que situa la inseguretat i la neteja com els dos problemes més greus de la ciutat per als barcelonins. Segons l’enquesta feta per l’Ajuntament de Barcelona, la inseguretat acumula un 24,8 % de les respostes (fa sis mesos n’eren un 22 %) i la neteja un 15,8 % (a l’últim baròmetre n’eren un 11,5 %). Pel tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Jordi Martí, hi ha una dicotomia entre la percepció dels barcelonins sobre aquests i altres problemes, com l’economia, i les dades objectives en termes delinqüencials, d’atur, o el PIB que mostren una tendència positiva. “El repte és donar-hi la volta. Les dades són més positives que les percepcions i, per tant, aquí hi ha un camí a recórrer”, assegura.

La mala percepció de la neteja de la ciutat arriba de ple en la implantació del nou servei de neteja: al març es va estrenar en cinc districtes i al setembre es va acabar d’instaurar als cinc districtes restants. Ara bé, tot i els canvis en el servei (més treballadors, millor maquinària i més freqüència) no han evitat que els barcelonins hi atorguin la pitjor nota de la sèrie històrica: de fet, no va ser fins al desembre de l’any passat que la neteja va fer un salt a la taula de problemes més greus de la ciutat.

Les dades d’inseguretat, lluny de les del 2019

Pel que fa a la inseguretat –que es manté per desè baròmetre com a màxim problema de Barcelona per als veïns– també ha crescut en comparació amb l’última enquesta. Ara bé, en aquest cas, el 24,8 % d’ara queda lluny de les dades del 2019, quan la inseguretat se situava com a problema principal per a un 27,4% (juny del 2019) i un 29,1 % (desembre del 2019) dels barcelonins preguntats.

Aquí cal dir que accés habitatge (7,6), gestió política municipal (6,6) i gestió i organització del trànsit (4,6) ocupen les tercera, quarta i cinquena posicions.

L’organització del trànsit escala posicions

De fet, l’organització del trànsit és un concepte que només apareix al Baròmetre semestral des del juny del 2021 i que, des d’aleshores, no ha fet més que avançar posicions en el llistat de principals problemes per als ciutadans. Fa un any i mig era el 13è problema (2,4 %); el desembre del 2021 era la 7a preocupació (4 %), mateixa posició que en el baròmetre del mes de juny d’aquest any (3,4 %). Ara, ja és el cinquè problema més greu per als barcelonins.

Així han evolucionat els problemes més greus percebuts pels barcelonins des del 2016.