Manifestació 8-M
Foto: Toni Jaimez

Ja està en marxa la gran manifestació del 8-M 2024 a Barcelona. Aquesta jornada de vaga feminista pel 8 de març amb motiu del Dia Internacional de les Dones està marcada per la gran marxa convocada per l’Assemblea 8-M, que ha començat als Jardinets de Gràcia. La protesta es fa sota el lema “Dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis”, i arriba hores després de la mobilització estudiantil, que ha reunit 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Segueix la vaga del 8 de març 2024 i la manifestació del 8-M a Barcelona amb aquesta cobertura minut a minut i el senyal en directe de la protesta.

Vaga el 8-M 2024 i manifestació a Barcelona: últimes notícies

20:00
   

La marxa feminista arriba a Arc de Triomf 

La mobilització pel Dia de les Dones ha arribat al final del seu recorregut després de dues hores de manifestació, que ha estat protagonitzada pel suport a la causa palestina, la reivindicació de les llibertats de les dones i el rebuig cap a les opressions del patriarcat. Amb uns parlaments s’ha donat per acabada aquesta gran mobilització, que segons la Guàrdia Urbana, han secundat 40.000 persones. Fins aquí el minut a minut del btvnotícies que hem estat fent des de primera hora del matí. 

19:51
   

“Señoras de barrio”, una exposició que homenatja les dones dels barris obrers 

 L’exposició “Señoras de barrio” ret homenatge a les dones de tota la vida dels barris obrers. L’artista i il·lustradora Rita Hervás plasma en 13 làmines el poder que desprenen les dones a la vida quotidiana. “Hi ha moltes dones de 50, 60 i 70 anys que et diuen que no han fet res, només tirar endavant casa seva, però van obrir el camí per estar on som avui dia“, assenyala Hervás. La realitat que veiem a les obres de l’artista se centra en la bellesa del dia a dia femení. 

19:43
   

Les millors fotos de les manifestacions del 8-M a Barcelona 

Recupera les millors fotos d’aquest 8-M, en què la ciutat s’ha tenyit de rosa en una jornada de vaga i protestes de diversos tipus. En aquest Dia Internacional de les Dones, sindicats i organitzacions han convocat una aturada laboral, dins l’àmbit de les cures i d’altres, durant tota la jornada, amb l’objectiu de denunciar les desigualtats de gènere. L’alumnat també ha buidat les aules de tots els nivells educatius i ha organitzat una manifestació d’estudiants que ha finalitzat a la plaça de Sant Jaume. 

19:36
   

Missatges en contra de l’opressió als cossos de les dones 

En tots els blocs de la protesta s’hi han vist cartells amb missatges reivindicatius en favor del dret de les dones a no tenir por de caminar soles pel carrer i en contra de l’opressió que pateixen per part del patriarcat. 

19:22
   

Els clubs barcelonins es pronuncien pel 8-M, el Dia Internacional de les Dones 

Diferents clubs i entitats han volgut donar suport a la visibilització de les dones en aquest dia tan assenyalat. El FC Barcelona ha presentat una campanya sota el lema “La igualtat és als nostres colors“ i molts altres clubs de la ciutat, com l’Espanyol, l’Europa o el Sant Andreu han donat suport a iniciatives i també n’han tingut de pròpies.  

19:10
   

Les dones, les grans usuàries dels serveis culturals de la ciutat 

Les dones són les principals usuàries tant en centres cívics, festes populars i biblioteques, com en activitats culturals en general. També són visitants majoritàries dels museus municipals, excepte en els casos del Museu Marítim de Barcelona i el MUHBA – Plaça del Rei. 

També segons les dades de l’ICUB, ha crescut força la xifra de dones al Grec 2023. D’una banda, pel que fa al nombre d’espectadores, amb un 67,5 % l’última edició, la xifra més alta de participació femenina mai registrada entre els públics del Grec. D’altra banda, també ha crescut el nombre de dones directores fins esdevenir un 55 % l’any 2023. 

18:53
   

La pobresa menstrual, una realitat amagada que afecta les dones de Barcelona 

 El Fons d’Equitat Menstrual alerta que 9 de cada 10 noies enquestades reconeix haver fet servir productes no menstruals, com paper de diari o de cuina. L’entitat considera també que la distribució de productes reutilitzables per a la regla hauria d’anar acompanyada de formació a les escoles i instituts. “Tenim situacions de pobresa molt amagades i molt extremes a Barcelona”. En parlem al ‘bàsics’, de betevé, amb Maria Ruth Escutia, coordinadora del Fons d’Equitat Menstrual. 

18:46
   

Els grups d’animació, també presents a la manifestació 

Alguns grups de batucada, com l’escola Tokem x Tu, acompanyen la protesta d’aquesta tarda, majoritàriament formats per dones i amb presència de diferents instruments de percussió. 

18:28
   

Una marxa pels drets de totes les dones i trans 

La gran manifestació d’aquesta tarda està organitzada per l’Assemblea 8-M, una gran aliança d’entitats feministes que treballen tot l’any a l’entorn de les reivindicacions feministes i que avui arriben al seu dia cabdal. Aquest any han apostat per reivindicar les precarietats en totes les formes. “La nostra voluntat és posar sobre la taula totes les reivindicacions de totes aquelles dones que viuen invisibilitats”, afirma Natàlia Cámara, de l’Assemblea 8-M. 

18:19
   

Comença a caminar la capçalera de la manifestació

Comença a caminar pel passeig de Gràcia la capçalera de la manifestació central feminista pel 8-M, organitzada per l’Assemblea 8M, amb una gran pancarta que crida a la lluita contra la precarietat, les fronteres i els genocidis. 

18:06
   

La marxa d’enguany estrena la Maricargo, un tricicle que han construït membres ecologistes de l’Assemblea 8-M per acompanyar i donar suport a aquesta manifestació i a altres actes feministes que se celebrin al llarg de l’any. La idea és apostar per un vehicle sostenible, que substitueixi l’habitual cotxe o camió que du els altaveus i, d’aquesta manera, “contribuir a la descarbonització”. 

17:55
   

A punt de començar la gran manifestació del 8-M  

Centenars de persones es preparen per iniciar la manifestació central del 8-M, que arrencarà als Jardinets de Gràcia i acabarà a l’Arc de Triomf amb els parlaments i actuacions musicals. El lema d’enguany és “Dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis“ , en relació amb la precarietat laboral, més intensa en el cas de les dones migrants, i a les morts en conflictes com el de Gaza.  

17:31
   

betevé engega el seguiment en directe de la manifestació del 8-M 

betevé se suma al Dia Internacional de les Dones amb una programació especial al llarg de tota la setmana del 8 de març. A més de l’extensa actualitat del 8-M als informatius, programes, web i xarxes socials, aquesta casa ha programat vuit pel·lícules dirigides per dones. 

A més, betevé obre plató i ofereix un ‘btv directe’ a partir de les 17.30 h per parlar de la jornada de vaga i les mobilitzacions. Hi ha diversos equips al carrer per informar de l’última hora de les protestes i l’aturada feminista. 

17:25
   

14 GIF feministes per celebrar el Dia Internacional de les Dones 

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones. La jornada pot servir per reivindicar drets, però clarament no n’hi ha prou, perquè l’any té 365 dies. I per això hem preparat un recull de GIF feministes que et poden servir per respondre alguns comentaris o fer una mica de pedagogia. 

17:10
   

Per què el lila és el color feminista? 

El lila pinta cada 8 de març els carrers de les ciutats, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Aquest color és des de fa anys tot un símbol del feminisme. Tenyeix samarretes, llaços i també les banderes que cada 8-M omplen les manifestacions a favor de la igualtat entre homes i dones i contra la violència de gènere. T’expliquem per què el lila és el color del feminisme i els orígens d’aquest símbol. 

16:50
   

Maria Planas, primera seleccionadora del bàsquet espanyol i encara l’única: “Així no progressem” 

El palmarès de Maria Planas com a entrenadora de bàsquet impressiona: set Lligues estatals i sis Copes de la Reina amb diversos equips, i sobretot el mèrit de ser una pionera. Una dona no havia dirigit mai una selecció espanyola de bàsquet, en aquest cas la femenina, abans que ella entre el 1979 i el 1985. Però tampoc després s’ha repetit la història. “No m’agrada ser l’única, això vol dir que no progressem”, diu. L’any passat també va rebre el Premi Dona i Esport de l’Ajuntament de Barcelona. Recupera aquí el testimoni de l’esportista.  

16:29
   

El 61 % d’aspirants a notaris el 2024 són dones 

Les dones representen el 61 a les oposicions a notaris aquest any 2024, 483 dels 796 aspirants, segons dades del Col·legi de Notarial de Catalunya. Les dones lideren les estadístiques d’aprovats, a Catalunya el 36 % de notaris són dones, una xifra que ha augmentat un 10 % en els darrers 10 anys. 

16:07
   

Obre a Sarrià la Llar Rosario Endrinal per atendre dones sense sostre a Barcelona 

Coincidint amb el 8-M, s’ha inaugurat la Llar Rosario Endrinal, un nou recurs assistencial per a dones sense sostre. L’equipament està situat al districte de Sarrià – Sant Gervasi i està gestionat per la Fundació Assís per 50 anys, que atén les necessitats de les persones sense llar. Aquest servei té capacitat per a 10 persones i és un dels pocs d’Europa que es basa en la metodologia Communal Housing First en què els pisos es troben integrats en el mateix bloc i les dones poden estar-s’hi el temps que necessitin. El nom de l’equipament, Rosario Endrinal, s’ha escollit en memòria de la dona sense llar que va ser cremada en un caixer de Barcelona el 2005. 

15:59
   

Dones que lideren: “Ens autoexigim des del matí fins a la nit, sempre i amb tot” 

Dones que han trencat el sostre de vidre. Parlem al ‘bàsics’ amb diferents perfils de dones que lideren empreses, que han arribat fins a alts càrrecs dins dels seus sectors. De fet, enguany la campanya de l’Ajuntament de Barcelona pel Dia Internacional de les Dones, el 8-M, reivindica la presència de dones en càrrecs de direcció i comandament amb el lema “Trenquem el sostre de vidre perquè les nenes d’avui siguin les caps de demà”.  

15:47
   

“Sororitat” i el seu significat feminista: quina definició té i d’on ve la paraula? 

Som a 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i des del btv llengua hem volgut desgranar un dels mots que més es relacionen amb el feminisme i les dones des de fa uns anys: la “sororitat”. D’on prové el terme? Quin significat té i quan es va estendre? Acompanya’ns en aquesta capbussada lingüística pel món de les dones. 

15:30
   

Quan hi ha fills, les dones augmenten el temps dedicat a les cures mentre que els homes el redueixen 

Aquest 8-M, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) s’ha centrat en la corresponsabilitat i ha presentat l’informe El temps de les dones. Destaca que quan les dones passen de viure soles a fer-ho en parella, augmenten el nombre d’hores dedicades a les tasques domèstiques de 3 hores i 38 minuts a 4 hores i 13 minuts. Crida l’atenció que, quan hi ha fills, les dones augmenten el temps dedicat a la llar i les cures, mentre que la dedicació dels homes es redueix 

15:15
   

La UGT demana “corresponsabilitat” a homes i empreses per acabar amb la desigualtat de gènere a la feina 

UGT de Catalunya ha demanat aquest divendres “corresponsabilitat” als homes i a les empreses per acabar amb les desigualtats de gènere en l’entorn laboral. Amb motiu del Dia de la Dona el sindicat ha celebrat un acte-performance a les portes de la seva seu de Barcelona, i en aquest marc s’han apuntat les principals reivindicacions i reptes pendents: seguir retallant la bretxa salarial entre homes i dones, acabar amb la violència i assetjament als centres de treball i, també, fer que la conciliació laboral i familiar no recaigui essencialment amb les dones.  

14:51
   

10 dones científiques reconegudes a Catalunya i al món 

Tradicionalment, les dones han tingut menys reconegut que els homes en l’àmbit científic. Segons dades de l’ONU, les dones acostumen a rebre beques d’investigació inferiors i també tenen carreres més curtes i més mal pagades. Les reivindicacions de millores laborals i la defensa de la igualtat de gènere, entre molts altres motius, van portar a la creació i celebració del Dia de les Dones el 8 de març. Et descobrim el perfil de diverses dones científiques que han marcat la història mundial i també investigadores catalanes que han tingut un paper destacat recentment. 

14:38
   

Dites i refranys populars misògins, reflex de l’aversió històrica envers les dones 

En el Dia Internacional de les Dones hem fet un petit recull de diversos refranys i dites que mostren que la cultura popular també és hereva d’un rebuig històric envers les dones. El repàs, recopilació i conscienciació d’aquesta fraseologia ens permet aprendre d’on venim, ara que és el 8-M. 

14:31
   

Les dones amb discapacitat reclamen incloure la seva realitat 

El Grup de Dones Feministes de Dincat ha demanat el compromís i la responsabilitat de les administracions públiques, i de la societat en general, per impulsar iniciatives que avancin cap a la igualtat de gènere tenint en compte el col·lectiu. Des de Dincat expliquen que aquest col·lectiu pateix una doble discriminació: pel fet de ser dones i per tenir una discapacitat. Algunes de les situacions que denuncien són menys accés a l’educació, taxa d’atur més elevada, salaris inferiors i major risc de patir abús sexual. 

14:25
   

Lema de la manifestació del 8-M a Barcelona 

El lema de la marxa d’enguany és “Dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis”. Segons han explicat des de l’Assemblea del 8M, amb aquest text volen posar el focus en les tres formes de violència que més afecten el gènere femení. “Volem posar els nostres cossos i les nostres veus per fer visible que els impactes d’aquestes violències no només tenen una expressió: ressonen en les nostres diversitats i juntes els podem plantar cara“, afirma el comunicat de l’entitat amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

14:13
   

5.000 manifestants a la protesta estudiantil 

La Guàrdia Urbana acaba de donar xifra de l’assistència de manifestants a la mobilització estudiantil d’aquest migdia. 5.000 persones han participat, segons la policia municipal, en aquesta marxa pels carrers del centre. 

14:11
   

Recorregut de la manifestació del 8-M a Barcelona  

La manifestació del 8-M 2024 a Barcelona és l’acte del Dia de les Dones més multitudinari. Amb motiu de la vaga feminista, milers de dones omplen els carrers de la ciutat per reivindicar la igualtat i contra la violència de gènere. El lema de la protesta d’enguany és “Dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis“. Et detallem el recorregut de la manifestació del 8-M a Barcelona i t’oferim un mapa per veure, carrer a carrer, per on passarà la marxa. 

recorregut manifestació 8m 2024 Barcelona vaga feminista 8 març

14:08
   

Els estudiants arriben a Sant Jaume 

El gruix de manifestants de la mobilització estudiantil ha arribat a la plaça de Sant Jaume, després de baixar per la via Laietana. A aquesta hora, continuen concentrades en aquest punt de Barcelona per fer sentir la seva veu. 

manifestacio 8m 2024 barcelona vaga feminista

14:04
   

Entitats socials alerten d’un mercat laboral “no inclusiu” que aboca dones a la precarietat 

Dones “allunyades” del mercat laboral, amb treballs precaris o amb dificultats perquè es reconeguin formalment els seus estudis i experiència. Són alguns dels casos que arriben a les portes d’entitats com Creu Roja i Càritas. Durant el 2023, per exemple, Creu Roja ha atès 8.324 dones en l’àmbit de l’ocupació, fet que representa el 60 % de persones ateses. Esther Juan, coordinadora de projectes d’ocupació a Creu Roja, reconeix que les dones ho tenen “molt difícil” per a un mercat laboral que no és “inclusiu”. 

13:56
   

Pintades a comerços del centre 

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha reivindicat les pintades que s’han fet en diversos comerços del centre de Barcelona durant la manifestació estudiantil del 8-M. “Assenyalem diferents comerços per denunciar la mercantilització del 8-M i la seva utilització per fer una neteja d’imatge del capital”, diu el comunicat del moviment. 

Sephora, Starbucks o Women’s Secret són algunes de les marques afectades per la protesta.

manifestacio barcelona 8m 2024 vaga feminista manifestacio barcelona 8m 2024 vaga feminista

13:48
   

Obre a Sarrià la Llar Rosario Endrinal per atendre dones sense sostre a Barcelona 

Coincidint amb el 8-M, s’ha inaugurat la Llar Rosario Endrinal, un nou recurs assistencial per a dones sense sostre. L’equipament està situat al districte de Sarrià – Sant Gervasi, en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona i està gestionat per la Fundació Assís, que atén les necessitats de les persones sense llar. Aquest servei té capacitat per a 10 persones i és un dels pocs d’Europa que es basa en la metodologia Communal Housing First. Els allotjaments són individuals, totalment equipats i amb cuina pròpia, però també hi ha zones comunes. 

13:39
   

La Viquipèdia es marca el repte d’arribar a les 40.000 biografies de dones  

La Viquipèdia s’ha marcat el repte d’arribar a les 40.000 biografies de dones. Viquidones i Amical Wikimedia impulsen el Viquiprojecte 40.000 Dones, que vol arribar a aquest nombre de biografies tan ràpidament com sigui possible. El projecte, en forma de concurs, arrenca avui, coincidint amb el 8-M. Aquest dijous la xifra era de 39.485. L’objectiu del projecte, afirmen els impulsors, és contribuir a disminuir el biaix de gènere existent a la Viquipèdia, també pel que fa als continguts.  

13:28
   

L’ICAB va fer el 2023 1.000 assistències més que l’any anterior sobre violència de gènere  

L’ICAB alerta que el 2023 va fer, en el torn d’ofici, 9.378 assistències en matèria de violència de gènere i masclista. Això són 1.143 assistències més que l’any anterior. Així, el torn d’ofici de l’ICAB atén, de mitjana, més de 26 assistències en aquest àmbit a la seva demarcació, que inclou Barcelona i altres municipis propers. El col·legi assenyala que aquest és el tercer àmbit sobre el que s’han fet més assistències durant el 2023 per darrere de les de l’àmbit penal i civil. 

13:22
   

10 frases per compartir per a un reivindicatiu 8-M i un bon Dia de les Dones 

Busques frases per desitjar un bon Dia de les Dones als teus contactes, per WhatsApp o a través d’altres xarxes socials?  En aquesta pàgina et fem un recull de les millors frases per desitjar un reivindicatiu i bon Dia de les Dones.  

13:13
   

“Volem que el 8-M sigui tot l’any” 

Les estudiants han reclamat que tot l’any sigui 8-M i que els mitjans de comunicació posin el focus sobre les desigualtats que viuen les dones els 365 dies. Una altra de les participants en aquesta marxa ha assegurat als micròfons de betevé: “Molta gent encara no és conscient de les discriminacions que patim les dones”.  

13:07
   

Més del 60 % dels passatgers a la xarxa de transport públic de TMB són dones 

Sis de cada 10 usuaris del transport públic de Barcelona són dones. Segons un estudi de TMB, als autobusos el percentatge augmenta fins al 68 %. Aquesta presència femenina al transport públic també s’incrementa entre els treballadors de l’empresa, on gairebé s’ha duplicat el nombre de conductores de bus en la darrera dècada. 

tarifes atm 2024 tmb
Foto: Vicente Zambrano González

13:00
   

Els homes també se sumen a la manifestació del 8-M  

Alguns joves s’han afegit a la manifestació d’estudiants del 8-M a Barcelona per reivindicar la igualtat entre homes i dones. “L’home no ajuda la dona a fer les tasques, el rol de la dona no és aquest. És una responsabilitat dels dos”, ha assegurat un dels manifestants.  

12:56
   

Les pancartes del 8-M  

El lila i les pancartes han acompanyat les estudiants de la manifestació d’estudiants del 8-M a Barcelona. Entre els lemes d’aquest Dia de les Dones s’han vist missatges tan clars com aquests: “No és tirar floretes, és assetjament” o “Si no et canses d’escoltar-ho, imagina’t nosaltres de viure-ho”.  

 

12:53
   

“La justícia som nosaltres, no volem cap agressor impune” 

Centenars de joves han sortit al carrer per denunciar les agressions envers les dones. El Sindicat d’Estudiants s’ha mostrat crític amb la sentència del cas Dani Alves, condemnat a quatre anys i sis mesos per una violació a la discoteca Sutton. “La justícia som nosaltres, no volem cap agressor impune” , ha assegurat la Sofia Vázquez, portaveu del Sindicat d’Estudiants.  

12:49
   

“Sola, borratxa, vull arribar a casa” 

La manifestació d’estudiants amb motiu del Dia de les Dones ha estat plena de càntics i proclames. Les estudiants han cridat “Sola, borratxa, vull arribar a casa”  o “Boti, boti boti masclista qui no boti”.  

12:45
   

La manifestació del 8-M se solidaritza amb Gaza 

El conflicte bèl·lic a Palestina, en que ja han mort 9.000 dones, ha estat ben present a la manifestació d’estudiants del 8-M a Barcelona. El Sindicat d’Estudiants ha denunciat que els bombardejos de Gaza “són una vergonya internacional”.  

12:27
   

Les estudiants demanen més seguretat a les aules  

Les més joves es manifesten als carrers de la ciutat contra les desigualtats i la violència envers les dones. “No ens sentim protegides a les aules davant dels casos d’assetjament”, ha assegurat Maria Alcover, una de les portaveus del Sindicat d’Estudiants. Alcover ha reclamat una millora dels protocols de protecció a les víctimes i ha exigit l’expulsió dels professors acusats d’agressions sexuals.  

12:11
   

Arrenca la manifestació d’estudiants del 8-M  

La manifestació d’estudiants del 8-M comença a caminar a aquesta hora des de la plaça de la Universitat. Una batucada ha posat ritme als minuts previs, mentre que algunes manifestants han aprofitat l’espera per fer les seves pancartes.  

11:57
   

La plaça de la Universitat s’omple d’estudiants abans de la manifestació del 8-M 

Tot a punt a la plaça de la Universitat per començar la manifestació d’estudiants del 8-M. La marxa, convocada pel Sindicat d’Estudiants, començarà a caminar d’aquí a uns minuts i es dirigirà cap a la plaça de Sant Jaume. S’han pogut sentir alguns càntics, com “Si no hi ha solució, hi haurà revolució”.

Manifestació estudiants 8-M Barcelona

11:43
   

L’arribada de la pluja coincideix amb el 8-M, el Dia de les Dones: plourà a la tarda? 

A la tarda, coincidint amb les mobilitzacions feministes a la ciutat, el cel tornarà a quedar mig enterbolit i repuntarà un pèl la inestabilitat. Serà probable alguna gotellada o plovisqueig entre les 15 i les 17 h. En tot cas, si arriba a caure alguna gota hauria de ser molt puntual i aïllada, d’oest a est. Consulta aquí la previsió completa.  

11:31
   

7 dones importants i revolucionàries de Catalunya que van lluitar contra el patriarcat 

Molts àmbits de la societat encara es converteixen en obstacles per a moltes dones que topen amb una estructura patriarcal. Recordem set exemples de dones revolucionàries catalanes que es van convertir en referents de les seves professions amb motiu del Dia de les Dones, que aquest 2024 es manifesta amb una vaga d’estudiants el 8 de març. 

11:22
   

La cursa de les dones per conquerir presència al ple municipal 

Les eleccions de l‘any 2023 han igualat les del 2015 com les més paritàries de la història. Això pel que fa a regidores electes just després de la jornada electoral. Però aquestes xifres van variant: en el cas de les eleccions del 2023, fins i tot abans del ple d’investidura, ja es va produir un canvi que va desequilibrar la presència femenina. Així ha estat la cursa de les dones per conquerir el ple municipal 

 
11:11
   

Les dones s’obren camí en cossos masculinitzats 

Cada cop més dones aspiren a convertir-se en agent de la Guàrdia Urbana, en mossa d’esquadra o bé en bombera. Al programa ‘bàsics’ han parlat amb una d’aquestes aspirants. És la Carol Torres, una jove que està opositant per convertir-se en bombera de la Generalitat. 

11:01
   

Les dones demanen més del 90 % de les reduccions de jornada per cura de fills 

Més del 90 % de les prop de 60.000 reduccions de jornada per cura de fills i altres familiars registrades al 2023 les van demanar dones. L’ús d’aquest dret laboral va créixer un 26 % respecte a l’any anterior, segons dades de l’EPA, però els pares que l’exerceixen no arriben al 10 %. El camí cap a la paritat en l’àmbit laboral es desdibuixa quan intervenen les cures familiars, també pel que fa al repartiment de les excedències per cuidar de fills petits: un 89 % per a mares i un 10,7 % per a pares l’any 2022, segons el Ministeri de Treball.

10:50
   

Manifestació feminista de la CGT al passeig de Gràcia 

La Guàrdia Urbana realitza desviaments al passeig de Gràcia per una manifestació convocada per la CGT. La protesta feminista s’ha concentrat a les portes de la Casa Seat per denunciar que l’empresa “nega la conciliació i persegueix i reprimeix les que lluiten”

10:37
   

Què signifiquen els símbols de la bandera feminista?  

Cada 8 de març, milers de dones es mobilitzen per commemorar el Dia Internacional de les Dones, per reivindicar la igualtat entre gèneres i denunciar les violències envers les dones. És un dia de vaga feminista i també de manifestacions massives arreu. El lila és el color protagonista de la jornada i tenyeix els carrers any rere any. Un color que també pinta la bandera feminista, que s’ha convertit en un tot un símbol que no falta mai en les mobilitzacions. Quin significat té realment aquest símbol? 

bandera feminista simbol 8m

10:16
   

Dones pioneres que han obert camí 

Tradicionalment hi ha hagut oficis en què majoritàriament treballaven homes. Ara, les coses han anat canviant o ho van fent a poc a poc. Però hi ha hagut dones que han estat pioneres i han obert el camí a les noves generacions en algunes feines en què pràcticament eren les úniques del total de treballadors. El ‘bàsics’ entrevista algunes d’aquestes dones que han trencat barreres en els seus oficis: una estibadora, una caporala dels Mossos d’Esquadra, una conductora d’autobús i una aparelladora 

10:07
   

7 imatges per desitjar un reivindicatiu i feliç dia de la dona 2024 

Ja ha arribat el dia! Aquest 8 de març, el país torna a celebrar el Dia Internacional de les Dones 2024, una celebració que es fa cada 8 de març i que, com és habitual, estarà farcida d’activitats. La jornada estarà marcada, també, per la vaga general feminista del 8-M i la manifestació a Barcelona. Vols desitjar un feliç Dia de les Dones 2024? En aquesta pàgina trobaràs diverses imatges que pots compartir amb familiars, amics, companys de feina i contactes a les xarxes socials aquest 8 de març. 

feliç dia de les dones

10:01
   

Els homes poden fer vaga el 8 de març? 

Ets home? Estàs pensant a sumar-te a la vaga o manifestació del 8 de març del 2024? Tot i ser una vaga feminista, impulsada per dones, els homes també s’hi poden sumar legalment, ja que és una vaga que crida tots els treballadors. Tot i això, no tot el col·lectiu feminista s’ha mostrat a favor que els homes també se sumin a la vaga del Dia Internacional de les Dones. 

homes vaga 8 març

09:49
   

Viure reclusa a la presó de dones de Wad-Ras: “És com un cementiri, però amb gent viva” 

Aquesta setmana betevé ha recollit la veu de diferents dones. El programa ‘bàsics’ ha entrat al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, per escoltar el testimoni de dues internes: la Fernanda i la Teresa. Recupera en aquest enllaç el reportatge complet.  

09:42
   

Programació especial a betevé pel 8-M 

betevé se suma al Dia Internacional de les Dones amb una programació especial al llarg de tota la setmana del 8 de març. A més de l’extensa actualitat del 8-M als informatius, programes, web i xarxes socials, aquesta casa ha programat vuit pel·lícules dirigides per dones. 

A més, betevé obrirà plató i oferirà un ‘btv directe’ de 12.30 a 13.30 h i també a partir de les 17.30 h per parlar de la jornada de vaga i les mobilitzacions. Hi haurà diversos equips al carrer per informar de l’última hora de les protestes i l’aturada feminista. 

btv directe especial 8M

09:37
   

Els motius de l’Assemblea 8M per fer vaga el 8 de març 

L’Assemblea 8M exposa les reivindicacions pel Dia Internacional de les Dones i els motius per fer vaga aquest 8-M. El manifest de l’entitat feminista exposa, punt per punt, els arguments pels quals sumar-se a l’aturada general, amb un lema clar: “Dones, lesbianes i trans juntes contra la precarietat, les fronteres i els genocidis. Visca, visca, visca, la lluita feminista”. 

09:25
   

Activitats culturals pel 8-M a Barcelona 

L’agenda d’activitats pel 8-M 2024 a Barcelona és ben plena. Hi ha diverses propostes per fer el 8 de març amb motiu del Dia de les Dones. Per commemorar aquesta data, aquest divendres s’han convocat diverses accions i iniciatives a la ciutat. Consulta l’agenda actualitzada amb les activitats pel Dia de les Dones 2024 a Barcelona aquest 8-M 

09:18
   

L’estació dels FGC de Plaça Catalunya s’il·lumina de lila  

El lila és el color protagonista de cada 8-M. Els FGC commemoren el Dia de les Dones il·luminant d’aquest color les voltes de l’estació de Plaça Catalunya.  

09:04
   

“Trenquem el sostre de vidre” 

L’Ajuntament de Barcelona commemora el Dia Internacional de les Dones amb una gran lona al balcó del consistori, sota el lema: “Trenquem el sostre de vidre”. En l’acte hi ha participat l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni; la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, i la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil. Després, al Saló de Cent s’ha llegit un manifest institucional per denunciar totes les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones. 

  

 

08:50
   

11 dones al dia van ser víctimes de violència sexual el 2023 a Catalunya

11 dones al dia de mitjana van ser víctimes de violència sexual l’any 2023 a Catalunya. És el que recull el balanç fet per Mossos d’Esquadra amb motiu del 8-M, que indica que el cos policial va investigar l’any passat 3.759 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, fet que representa un increment de prop d’un 34 % respecte de l’any anterior. En l’àmbit de la parella, les denúncies per violència masclista també van incrementar un 10,7 %, de 15.154 fets denunciats a 16.789.

08:43
   

L’Assemblea 8M espera omplir els carrers per la manifestació del 8 de març  

L’Assemblea 8M espera que el Dia Internacional de les Dones hi hagi una gran afluència de gent als carrers de Barcelona per denunciar la precarietat laboral i les violències que pateixen les dones, les lesbianes i les trans. “Denunciem la situació en què es troben les dones que no tenen papers, demanem que en puguin tenir per accedir a feines amb bones condicions laborals“, ha dit Natàlia Càmara, membre de l’Assembla 8M, als micròfons de betevé. 

08:37
   

Horari i recorregut de la manifestació d’estudiants a Barcelona 

Milers de joves es mobilitzaran pel centre de la ciutat aquest 8-M contra les violències envers les dones i les desigualtats de gènere, així com per defensar els drets del col·lectiu LGTBI. La protesta, organitzada pel Sindicat d’Estudiants, començarà a les 12 h a la plaça de la Universitat. Consulta el recorregut complet de la marxa 

08:20
   

Restablert el trànsit a l’avinguda Diagonal  

La Guàrdia Urbana informa que ja s’ha restablert el trànsit a l’avinguda Diagonal a l’altura del Doctor Marañón. El tall s’ha allargat poc més d’una hora i ha causat retencions en els accessos a la ciutat des del Llobregat.  

08:13
   

Convocada una vaga d’estudiants el 8 de març 

El Sindicat d’Estudiants fa una crida a buidar les aules i omplir els carrers per sumar-se a la vaga d’estudiants del 8 de març. El sindicat ha convocat una aturada a tots els nivells educatius contra les desigualtats de gènere i la violència envers les dones i en defensa de les persones trans i col·lectiu LGTBI. La protesta anirà acompanyada d’una manifestació estudiantil a Barcelona a partir de les 12 h.  

08:08
   

El transport públic funciona amb normalitat  

El transport públic funciona amb normalitat tot i la vaga del 8 feminista del març. Aquest divendres s’han establert uns serveis mínims del 85 % al metro, bus, tram, FGC i Rodalies.  

transport públic vaga 8 març

07:57
   

Retencions a la ronda de Dalt i la Diagonal pels talls feministes 

Les manifestacions feministes continua tallant els accessos a la ciutat. A la ronda de Dalt, la protesta provoca retencions en els dos sentits de la marxa i obliga a desviar el trànsit per la sortida 2. A la Diagonal hi ha fins a 8 quilòmetres de cues. De retruc, el tall provoca també congestió a l’A2 i la B-23 des de Sant Feliu de Llobregat.  

 

07:51
   

Cal avisar l’empresa si em vull sumar a la vaga feminista del 8 de març? 

Aquest divendres hi ha convocada una vaga feminista. L’aturada, de 24 hores, anirà acompanyada d’una gran manifestació a Barcelona per reivindicar la igualtat de gènere i denunciar les violències i les discriminació envers les dones. Et vols sumar a la vaga feminista i no saps si cal avisar l’empresa? Què diu la llei? 

07:44
   

Serveis mínims per la vaga del 8-M  

El Departament de Treball ha decretat els serveis mínims per la vaga del 8 de març. El moviment feminista i els sindicats han convocat una aturada general el 8-M amb motiu del Dia de les Dones. Els treballadors estan cridats a aturar-se tot el dia per denunciar les desigualtats envers les dones i contra la violència de gènere. La vaga serà general, per tant, pot afectar el funcionament de Renfe, Rodalies, FGC, hospitals, escoles i altres serveis. Consulta tots els serveis mínims 

serveis minims vaga 8 marc 2024 8m vaga feminista

07:32
   

Vaga el 8 de març 2024: Com serà l’aturada feminista general? 

Aquest 8-M diversos sindicats i organitzacions han convocat una vaga feminista. Fan una crida a fer una aturada serà laboral, de cures, de consum i estudiantil per “sacsejar el patriarcal i el capital”. En aquest enllaç podràs veure totes les raons per sumar-se a la protesta.  

 

07:27
   

Una manifestació de dones talla la Diagonal i ronda de Dalt  

Primeres protestes pel Dia de les Dones. A aquesta hora una manifestació talla l’avinguda Diagonal a l’altura del Doctor Marañón en ambdós sentits de la marxa. També està interrompuda la circulació a la ronda de Dalt a l’altura de la plaça de Karl Max en sentit Llobregat.  

07:18
   

Bon Dia de les Dones! Engeguem el minut a minut de la vaga del 8-M i l’última hora de les manifestacions a Barcelona.