vaga feminista 8 març 2024 vaga 8m

La vaga feminista el 8 de març 2024 marcarà el Dia Internacional de les Dones. El sindicat CGT fa una crida a “sacsejar el patriarcat i el capital”, amb una aturada laboral, de cures, de consum i estudiantil. Una protesta que s’afegeix a la que havia convocat el sindicat d’estudiants, que també vol buidar les aules i omplir els carrers amb una vaga d’estudiants el 8 de març.

A continuació et detallem com serà la vaga feminista del 8 de març 2024, així com les manifestacions convocades a Barcelona.

Vaga el 28-M 2024: com serà?

D’acord amb el sindicat, la vaga del 8-M serà general i de tot el dia. Amb aquesta aturada, la CGT vol denunciar fins a 10 tipus de discriminacions envers les dones. Aquestes són les raons per sumar-se a la vaga del 8 de març:

  • Bretxa salarial: segons el sindicat, les dones cobren de mitjana un 20 % menys que els homes.
  • Assetjament laboral: s’estima que entre un 25 i un 50 % de dones han patit assetjament laboral.
  • Polítiques de conciliació: acomiadament d’embarassades, falta d’adaptació dels permisos de lactància i manca de polítiques de conciliació.
  • Repartiment de les cures: les dones assumeixen bona part del treball de cures, sense remuneració ni reconeixement.
  • Precarització laboral, especialment les dones immigrants: un 70 % de les persones pobres al món són dones.
  • Atur de les persones trans: un 80 % de les persones trans estan a l’atur, són discriminades o acomiadades per defensar la seva identitat.
  • Discriminació a les pensions: de mitjana, les dones cobren 455 euros menys de pensió que els homes.
  • Explotació sexual: pels drets de les treballadores sexuals i contra el proxenetisme.
  • Feminicidis: el 2023 van morir assassinades 56 dones a mans de les seves parelles o exparelles.
  • Anticapitalisme i antiracime.

Manifestació el 8 de març a Barcelona

Les organitzacions feministes i els sindicats estudiantils han organitzat dues manifestacions a Barcelona amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Al matí s’ha convocat una manifestació d’estudiants, que sortirà a les 12 h de la plaça de la Universitat i passarà pel carrer de Pelai, Fontanella i la via Laietana, per acabar a la plaça de Sant Jaume.

A la tarda serà el torn de la gran marxa feminista, que arrencarà a les 18 h des dels Jardinets de Gràcia i que passarà pel passeig de Gràcia i la ronda de Sant Pere i acabarà a l’Arc de Triomf, on està previst que hi hagi els parlaments de la protesta.

Serveis mínims per la vaga del 8-M

El Departament de Treball ha decretat els serveis mínims per aquest divendres. Per exemple, al metro, bus, tram, FGC i Rodalies hauran de tenir uns serveis mínims del 85 %, uns percentatges que varien en funció de l’àmbit laboral.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?