bandera feminista simbol 8m

Cada 8 de març, milers de dones es mobilitzen per commemorar el Dia Internacional de les Dones, per reivindicar la igualtat entre gèneres i denunciar les violències envers les dones. És un dia de vaga feminista i també de manifestacions massives arreu. El lila és el color protagonista de la jornada i tenyeix els carrers any rere any. Un color que també pinta la bandera feminista, que s’ha convertit en un tot un símbol que no falta mai en les mobilitzacions. Quin significat té realment aquest símbol?

La bandera feminista, amb el lila com a protagonista

Un tret característic de la bandera feminista és el color morat o lila, relacionat amb el feminisme durant les darreres dècades. Una de les teories de l’ús d’aquest color en les lluites del moviment per la igualtat remunta el seu ús al 1908, quan les sufragistes angleses van adoptar aquest color com a símbol de la seva lluita, juntament amb el blanc i el verd.

Tal com explica Amnistia Internacional, també es relaciona el morat amb l’incendi d’una fàbrica tèxtil als Estats Units, on desenes de dones confeccionaven peces liles.

El símbol de Venus i el puny alçat

Al centre de la bandera feminista es pot veure el símbol de Venus, la deessa romana de l’amor que simbolitza el naixement i la fertilitat. En l’actualitat, aquest símbol representa les dones. També es pot veure, a la bandera, un puny alçat, en referència a les lluites del moviment per la igualtat i contra la discriminació de gènere i el sistema patriarcal. Aquest darrer símbol es va incloure arran de la segona onada feminista dels anys 60.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?