Activitats al MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha preparat un seguit d’activitats per celebrar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra cada any el 8 de març. Una de les línies que impulsa aquest any és la lluita contra la discriminació de la dona en l’àmbit de la creació i producció artística i intel·lectual, així com en el gaudiment de la mateixa

 • Dissabte 7 de març, 17 h: activitat familiar ‘Petites històries, grans dones’ (cal inscripció prèvia), on una actriu explicarà en clau dramatitzada la història vital i professional de la fotògrafa Colita.
 • Diumenge 8 de març: el MNAC celebra de 10 a 18 h una jornada de portes obertes amb entrada gratuïta per a totes les dones.

Estrogenfest, Festival de Dones Artistes

Nova edició de l’Estrogenfest, el Festival de Dones Artistes que, fent-ho coincidir amb el cap de setmana del Dia Internacional de la Dona, celebra dissabte 7 de març la sisena edició del certàmen a l’Espai Joves Les Basses.

El Dia de la Dona, se celebra als Centres Cívics 

La jornada reivindicativa del 8 de març, el Dia de la Dona, se celebra als Centres Cívics de Barcelona. En alguns casos es fan activitats durant dies o fins tot el mes, en altres, l’activitat es limita a una sola jornada. Consulteu el programa.

Museu d’Arqueologia de Catalunya

Diumenge 8 de març, 11.30 h: sessió dedicada a l’arqueòloga Adela Ramon Lligué

Jornades: Dones i Creativitat, al Santa Mònica

Dijous 5 i divendres 6 de març

Imagen

Dia Internacional de la Dona a la plaça de les Dones a Nou Barris

Diumenge 8 de març

 • 11 h: Activitats a càrrec de grup Motor i de gènere de Roquetes
 • 12 h Teatre fòrum a càrrec de Track-a (grup de teatre comunitari de Ciutat Meridiana) / Acció a càrrec de Las Ingovernables
 • 13 h: dinar popular
 • 15 h: sumem cap a la mani unitària Organitza: Dones Portenyes i Grup Motor de Gènere de Roquetes

L’Ecofeminisme és la Resposta

Amb motiu de la commemoració del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, el 29 de febrer va comença el cicle L’Ecofeminisme és la Resposta, amb una desena d’activitats, des de diàlegs fins a espectacles i tallers, que durant prop d’un mes ens convidaran a construir un món més just, igualitari i sostenible i a compartir reflexions sobre la relació entre l’emergència climàtica i la justícia de gènere.

Programa (del 29 de febrer al 21 de març)

Dissabte, 29 de febrer

 • 17.30 h: lliurament del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany / Sala Moragues, El Born Centre de Cultura i Memòria

Amb el lema “Ecofeminismes i emergència climàtica”, aquest any es premiaran projectes amb perspectiva de gènere i amb protagonisme femení que ajudin a afrontar l’emergència climàtica i a desenvolupar accions ecofeministes a la ciutat. Durant l’acte, hi haurà un diàleg entre Maria Emilia Tijoux i Ana Tijoux i una actuació de la Coral Sant Medir amb percussió corporal.

 • 19 h: concert de l’artista xilena Ana Tijoux / Plaça Comercial, 12 (davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria)

Després del lliurament dels premis, l’artista xilena Ana Tijoux actuarà a l’exterior d’El Born Centre de Cultura i Memòria. Ana Tijoux és cantant i compositora i ha guanyat un Grammy llatí. Feminista i activista, aposta per un hip-hop fusionat de gran sensibilitat política i social. L’artista participa sovint en campanyes contra la desigualtat i l’opressió al món.

Diumenge, 1 de març

 • 15.30 h: marató d’il·lustradores i col·loqui / Fabra i Coats (carrer de Sant Adrià, 20)

Nou il·lustradores referents a la ciutat crearan de manera conjunta una obra de tema ecofeminista. Després, el públic podrà participar en un col·loqui obert amb totes elles. Hi participaran Lola Vendetta, Zinteta, Rocío Quillahuaman, @pnitas, Bellina Ilustra, María Pichel, Catalina Parra, Daniela Efe i Carmela Caldart.

 • 20 h: concert d’Asmâa Hamzaoui i Bnat Timbouktou / Fabra i Coats (carrer de Sant Adrià, 20)

Com a cloenda de la marató d’il·lustradores, l’artista marroquina Asmâa Hamzaoui, acompanyada de la seva banda, Bnat Timbouktou. Hamazaoui és la primera dona que toca professionalment aquest instrument, que l’ha portada a actuar en diferents escenaris del món.

 • 16.30 h: tallers de lluita comunicativa / Fabra i Coats (carrer de Sant Adrià, 20) / cal inscripció prèvia

Dos tallers en què l’humor, la comunicació i la creativitat van lligats: taller de mems, dinamitzat per Ana Burgos, que proposa crear mems propis per difondre i comunicar idees i valors ecofeministes des de l’humor; i un taller de fanzín, a partir de materials i tècniques diverses, en què Andrea Echazarreta ensenyarà a crear un fanzín amb la denúncia i la reivindicació feminista com a protagonistes.

Dimecres, 11 de març

 • 18.30 h: taula rodona “Dones defensores de la vida, defensores del territori” / Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Les activistes i defensores dels drets humans Alicia Cuetia (Colòmbia), Lucha Castro (Mèxic) i Lolita Chávez (Guatemala) debatran sobre processos de lluita i compromís comunitari a Amèrica Llatina contra les violències exercides en la imposició d’interessos contraris a la vida i el benestar de les comunitats als seus territoris. Moderarà la taula Betty Puerto.

Divendres, 13 de març

 • 20 h: projecció del documental ‘Cuidar entre terres: qui sosté la vida quan les dones migren?’ i col·loqui. Cinemes Girona

Cuidar entre terres: Qui sosté la vida quan les dones migren? És un documental de La Directa i CooperAcció que se centra en les cadenes de cures, un fenomen transnacional que encarna en el cos de les dones del sud global la vigència de les relacions colonials. Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb Grupo Libélulas, Mujeres Migrantes y Diversas, Sindillar/Sindihogar, Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament i Mujeres Pa’lante.

Dijous, 19 de març

 • 18.30 h: taula d’experiències ecofeministes a la ciutat / La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Com es pot ser ecofeminista a la ciutat? En aquesta taula rodona s’abordaran les estratègies de resistència i transformació partint de tres eixos concrets: la mobilitat, l’alimentació i els residus. Blanca Valdivia, del Col·lectiu Punt 6, parlarà sobre urbanisme i mobilitat; Eva Vilaseca i Berta Vidal, de Supermercat Cooperatiu i Participatiu BCN i Food Coop BCN, tractaran de l’alimentació sostenible i la sobirania alimentària, i Rosa García, de ReZero, reflexionarà sobre residus i salut. Moderarà el debat Ramona Fernández, de Sindillar/Sindihogar.

Divendres, 20 de març

18.30 h: Claus ecofeministes amb Alicia Puleo i Isabelle Anguelovski / La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Què és l’ecofeminisme? Com ha sorgit i evolucionat? Què ens diu sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat? Quines característiques ha de tenir una educació ambiental ecofeminista? Dues grans referents de l’ecofeminisme protagonitzen aquest diàleg, en què respondran aquestes preguntes i tractaran moltes altres qüestions.

Dissabte, 21 de març

19.30 h: ‘L’apagada’, de Xucrut Teatre / Casal Mas Guinardó (plaça de Salvador Riera, 2)

Una obra de teatre centrada en la situació de vulnerabilitat d’una dona que, essent el pilar d’una família, s’enfronta a la pobresa energètica, l’emergència habitacional i les desigualtats de gènere. Després de l’espectacle es convidarà el públic a participar en un col·loqui.