lila feminisme color feminista

El lila pinta cada 8 de març els carrers de les ciutats, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Aquest color és des de fa anys tot un símbol del feminisme. Tenyeix samarretes, llaços i també les banderes que cada 8-M omplen les manifestacions a favor de la igualtat entre homes i dones i contra la violència de gènere. T’expliquem per què el lila és el color del feminisme i els orígens d’aquest símbol.

El morat, símbol de la lluita feminista

Per trobar els orígens d’aquest lligam entre el feminisme i el lila ens hem de remuntar a principis del segle XX. El 1908 les sufragistes angleses va adoptar aquest color, juntament amb el verd i el blanc, com a símbol de la seva lluita.

El morat també s’associa a l’incendi en una fàbrica que va acabar amb la vida de més d’un centenar de dones i va suposar un pas endavant en la lluita pels drets laborals de les dones. Segons Amnistia Internacional, aquesta indústria estava especialitzada en la confecció de samarretes liles, un color que va tenyir el cel de Nova York el dia de l’incendi.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?