serveis minims vaga 8 marc 2024 8m vaga feminista

Ja es coneixen els serveis mínims per la vaga del 8 de març del 2024 decretats pel Departament de Treball. El moviment feminista i els sindicats han convocat una aturada general el 8-M amb motiu del Dia de les Dones. Els treballadors estan cridats a aturar-se tot el dia per denunciar les desigualtats envers les dones i contra la violència de gènere. La vaga serà general, per tant, pot afectar el funcionament de Renfe, Rodalies, FGC, hospitals, escoles i altres serveis.

A continuació et detallem els serveis mínims per la vaga del 8 de març de 2024 decretats per la Generalitat de Catalunya.

Serveis mínims el 8-M 2024 a FGC, Rodalies de Renfe, TMB…

La vaga del 8 de març podria afectar el correcte funcionament del transport públic. El metro, bus, tram, FGC i Rodalies hauran de tenir uns serveis mínims del 85 % però, tal com ha dictat el Departament de Treball, els recursos es podran distribuir de manera irregular al llarg del dia, sense superar el percentatge global. Això vol dir que, en base a això, cada operador haurà d’informar dels seus serveis mínims per franges horàries sense superar en cap cas el 85 % global en finalitzar la jornada.

Tot i l’aturada, s’haurà de garantir el servei habitual en el transport de persones amb discapacitat i el transport l’escolar sense cap alternativa de mobilitat.

Serveis mínims als hospitals

El serveis d’urgències, les unitats de cures intensives (UCI), coronàries, d’hemodiàlisi, neonatologia i parts funcionaran amb el 100 % dels efectius. També hi haurà la totalitat de la plantilla als hospitals de dia d’oncologia per garantir els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia i s’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable.

Els serveis de neteja hauran de mantenir l’activitat normal a àrees d’alt risc com ara quiròfans, unitats coronàries, de cremats o UCI, sala de parts i unitats de persones immunodeprimides com hematologia o oncologia.

El transport sanitari també haurà de garantir el servei, mentre que el Banc de Sang i Teixits comptarà amb el 50 % de la plantilla.

Serveis mínims a les escoles pel 8-M

El Departament de Treball ha ordenat que hi hagi una persona de l’equip directiu per centre de treball a les escoles, instituts i llars d’infants públiques i privades. A més, a l’ensenyament infantil i a primària hi haurà dos docents per cada quatre classes i, a secundària, un per cada tres aules.

En educació especial, s’haurà de garantir el 50 % de la plantilla, uns serveis mínims que es repeteixen a les llars d’infants i al servei de menjador.

Vaga del 8-M als mitjans de comunicació

Tant les ràdios com les televisions públiques hauran de garantir uns serveis mínims del 50 % aquest 8 de març. En el cas de betevé, al llarg de tota la setmana hi haurà una programació especial dedicada al Dia Internacional de les Dones.

La resta de serveis mínims el 8 de març

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?