dia internacional dones 2024

L’agenda del Dia Internacional de les Dones s’omple any rere any d’actes reivindicatius per denunciar les discriminacions de gènere i les violències envers les dones. A la vaga feminista, laboral i de cures, s’hi suma la manifestació del 8-M a Barcelona, que tradicionalment omple els carrers de la ciutat amb una gran marea lila. A continuació et detallem tot el que cal saber sobre el Dia Internacional de les Dones 2024, amb l’origen d’aquesta jornada, la vaga feminista del 8-M i les manifestacions que hi ha habitualment a la ciutat.

Dia Internacional de les Dones: origen

El Dia Internacional de les Dones se celebra celebra, cada any, el 8 de març. També conegut com el dia internacional de la dona, aquesta jornada commemora les lluites històriques de les dones per aconseguir la igualtat de gènere i defensar i reivindicar els drets de les dones. La jornada va ser marcada al calendari de dies internacionals de les Nacions Unides el 1977 (si bé ja es va començar a commemorar dos anys abans, el 1975), i va arribar a convertir-se en un dia per reflexionar i debatre sobre els reptes als quals encara fan front les dones arreu del món, així com per reconèixer els seus èxits i les seves contribucions i protestar contra la discriminació i la violència que pateixen.

Els orígens del Dia Internacional de les Dones és incert, segons l’Associació de Dones Periodistes. Algunes fonts apunten que el 8-M commemora la mort d’un centenar de treballadores en una indústria tèxtil de Nova York. L’ONU, en canvi, atribueix aquesta efemèride a les manifestacions feministes per reivindicar el sufragi universal, millores laborals i la igualtat de gènere.

Per què el Dia Internacional de les Dones és el 8 de març?

El 8 de març del 1908, un grup de treballadores en vaga d’una fàbrica tèxtil de Nova York van protestar contra les condicions laborals precàries a les quals estaven sotmeses. Entre altres coses, feies llargues hores de jornada. Amb les mobilitzacions van reclamar, entre d’altres, millores salarials i menys hores de feina.

Ara bé, tenint en compte que l’origen del 8-M és del tot incert, cal tenir en compte altres jornades del 8 de març que han pogut suposar l’inici d’aquesta jornada reivindicativa. Nou anys més tard, el 8 de març del 1917 (d’acord amb el calendari gregorià), dones de Rússia van protestar de forma massiva exigint “pa i pau” durant la Revolució Russa. D’altra banda, l’ONU situa els orígens del Dia Internacional de les Dones en les mobilitzacions feministes que van defensar el dret a vot, la igualtat entre homes i dones i la millora de les condicions laborals de les dones treballadores (entre d’altres), especialment a Europa.

Vaga el 8-M: com serà?

L’Assemblea del 8M ha convocat una vaga feminista, de consum, cures, laboral i estudiantil amb motiu del Dia de les Dones. Una aturada que també han convocat els sindicats CGT, IAC i la Intersindical-CSC per denunciar les desigualtats envers les dones i contra la violència de gènere. La vaga serà general, per tant, tot i els serveis mínims dictats pel Departament de Treball, pot afectar el funcionament del transport públic, hospitalsescoles altres serveis.

Manifestació del 8-M 2024 a Barcelona

La manifestació del 8-M a Barcelona és un dels actes del Dia de les Dones que més persones aplega any rere any. La protesta d’aquest 2024 arrencarà a les 18 h des dels Jardinets de Gràcia, recorrerà el passeig de Gràcia fins arribar a la ronda de Sant Pere i acabarà a l’Arc de Triomf, on es faran els parlaments. L’Assemblea del 8M fa una crida a “desbordar els carrers de feminismes” per denunciar totes les precarietats laborals, de violència i de drets que pateixen dones, lesbianes i trans.

Activitats pel 8-M a Barcelona

A Barcelona i altres municipis de Catalunya s’organitzen diverses activitats amb motiu del 8-M. A la ciutat, diversos barris i districtes acullen propostes culturals, lúdiques i d’altres tipus per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Consulta l’agenda actualitzada el 8 de març, si bé hi ha activitats també durant els dies previs.

Lema de la manifestació del 8-M a Barcelona

El lema de la marxa d’enguany és “Dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis”. Segons han explicat des de l’Assemblea del 8M, amb aquest text volen posar el focus en les tres formes de violència que més afecten el gènere femení. “Volem posar els nostres cossos i les nostres veus per fer visible que els impactes d’aquestes violències no només tenen una expressió: ressonen en les nostres diversitats i juntes els podem plantar cara“, afirma el comunicat de l’entitat.

Vaga d’estudiants el 8 de març

El Sindicat d’Estudiants fa una crida a buidar les aules i omplir els carrers contra les desigualtats de gènere i la violència envers les dones. L’aturada del 8-M, que afecta tots els nivells educatius, anirà acompanyada de mobilitzacions arreu del territori català. A Barcelona s’ha convocat una manifestació a les 12 h a la plaça de la Universitat.

Programació especial a betevé pel 8-M

betevé se suma al Dia Internacional de les Dones amb una programació especial al llarg de tota la setmana del 8 de març. Hi haurà una extensa cobertura de tota l’actualitat del 8-m als informatius, als programes, al web i a les xarxes socials. A més, del 4 al 10 de març, aquesta casa oferirà 8 pel·lícules dirigides per dones.

A més, el mateix 8 de març betevé obrirà plató i oferirà un ‘btvdirecte’ de 12.30 a 13.30 h i també a partir de les 17.30 h per parlar de la jornada de vaga i les mobilitzacions. Hi haurà diversos equips al carrer per informar de l’última hora de les protestes i l’aturada feminista.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?