manifest 8m 2024

Ja s’ha fet públic el manifest del 8-M 2024, en què l’Assemblea 8-M exposa les reivindicacions amb motiu del Dia Internacional de les Dones i els motius pels quals convocar la vaga feminista aquest 8 de març. El text exposa, punt per punt, els arguments pels quals sumar-se a l’aturada general aquest divendres, amb un lema clar: “Dones, lesbianes i trans juntes contra la precarietat, les fronteres i els genocidis. Visca, visca, visca, la lluita feminista”.

Consulta a continuació el manifest del 8-M 2024, complet, en PDF.

Què diu el manifest del 8-M del 2024?

El manifest del 8-M exposa en les seves quatre pàgines els motius per fer vaga en alguns dels àmbits on s’ha fet la crida a aturar-se:

  • “Per la visibilitat de totes les que sostenen el món, fem vaga de cures.”
  • “Per les treballadores d’àmbits feminitzats i precaritzats […], fem vaga laboral.”
  • Davant l’empobriment progressiu d’una majoria de famílies afectades per l’encariment de la vida i els desnonaments que genera l’especulació estructural de la societat capitalista patriarcal […], fem vaga de consum.”

“Violència desfermada” de la dreta i el feixisme

El text critica que les treballadores de la llar i de les cures “ni tan sols estan integrades al Règim General de la Seguretat Social, cosa que implica una vulneració de drets fonamentals, com ara, no estar incloses en la Llei de riscos laborals”. El manifest també denuncia les “polítiques migratòries, xenòfobes i racistes“, la “violència desfermada” de la dreta, l’extrema dreta i el feixisme i els genocidis en diversos països del món. En aquest sentit, dedica una part als atacs a Palestina per part d’Israel, estat a qui l’Assemblea 8-M acusa de saltar-se la legalitat internacional.

Per tot plegat, l’Assemblea 8-M aposta per “desmuntar el patriarcat, el masclisme, l’LGTBIQA+fòbia, el racisme, la islamofòbia, l’antigitanisme, el capacitisme, la xenofòbia i les bases colonials del capitalisme” per “ser lliures” i garantir, diu, una societat equitativa i ecològicament sostenible.

Manifest dels municipis de Catalunya

A banda de l’escrit de l’Assemblea 8-M, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya també han fet públic el seu propi manifest pel Dia Internacional de les Dones. “Des del món local hem de ser motor per construir aquesta igualtat efectiva entre homes i dones i posar l’educació al centre de l’agenda política. […] Els governs locals volem reivindicar els avenços assolits els darrers anys en l’àmbit de la igualtat, però hem de continuar esforçant-nos per incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques”, recull el document.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?