Cada cop més dones aspiren a convertir-se en agent de la Guàrdia Urbana, en mossa d’esquadra o bé en bombera, i la manera de descobrir-ho és a través de les xifres de les dones que s’han presentat a les proves d’accés d’aquests cossos de seguretat i d’emergències dels últims anys. En els tres casos han anat creixent i es nota sobretot pel que fa als Bombers de la Generalitat. En la convocatòria del 2023, van ser 642 les dones que volien optar a una plaça pública.

Segons les dades del cos, l’any passat van representar el 20,07 % del total; el doble del 2022, quan van ser el 10,37 %. En aquesta pujada també hi té a veure l’aplicació del 40 % de reserva de places per a dones que, segons l’Administració, ha incentivat que se n’hi presentin més. Al programa ‘bàsics’, de betevé, hem parlat amb la Carol Torres, una jove que està opositant per convertir-se en bombera i que s’està entrenant físicament a l’acadèmia Zona5 de Can Dragó.

Pel que fa als Mossos d’Esquadra, a les proves d’accés de l’any passat s’hi van presentar 4.678 dones, la xifra més alta dels últims temps. Si en mirem l’evolució en percentatges sobre el total d’inscrits, el 2021 van ser el 29,8 % i el 2023, el 36,89 %. En el cas de la Guàrdia Urbana, les xifres són similars: el 2019 les dones van representar el 25,52 % del total de persones que optaven a una plaça, mentre que l’any passat van ser el 36,26 %. En nombres absoluts, s’hi van presentar 1.245 dones.

45 anys de la primera promoció de dones a la Guàrdia Urbana

Justament aquest 2024 farà 45 anys de la primera promoció de dones a la Guàrdia Urbana, que va ser l’any 1979. La fotògrafa Colita les va retratar a la graduació a l’Ajuntament, amb l’alcalde Narcís Serra, i gràcies a la seva mirada podem apreciar com ha canviat l’uniforme: duien faldilla de tub per sota els genolls, una bossa a l’espatlla i sabates de taló de tres centímetres. A més, no van dur arma ni porra fins més endavant, a diferència dels seus companys homes. Aquell any es van graduar 20 dones i 124 homes.