nena sola a la nit abusos

(ACN) 11 dones al dia de mitjana van ser víctimes de violència sexual l’any 2023 a Catalunya. És el que recull el balanç fet per Mossos d’Esquadra amb motiu del 8-M, que indica que el cos policial va investigar l’any passat 3.759 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, fet que representa un increment de prop d’un 34 % respecte de l’any anterior. En l’àmbit de la parella, les denúncies per violència masclista també van incrementar un 10,7 %, de 15.154 fets denunciats a 16.789.

Així mateix, també en l’àmbit de la parella, els delictes sexuals van elevar-se un 33,5 %. L’any passat, a Catalunya, 13 dones van ser assassinades per la seva parella, quatre més que l’any anterior. De les 13, només una havia denunciat el seu agressor.

En una atenció als mitjans de comunicació, la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, ha defensat que l’augment de denúncies “no necessàriament significa que hi hagi un augment de la violència sexual”. “Es deu a molts factors, un dels quals és saber on hem d’actuar, la prevenció nostra”, ha afegit.

Víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella

La portaveu dels Mossos ha admès que les violències en el si de la parella “són extremadament complicades de detectar”. Escudé ha recordat que generalment no impliquen o requereixen violència física, sinó que es concreta en molts altres mètodes, com és el xantatge emocional o l’extorsió. “S’ha de fer molta pedagogia, perquè hi ha molt mite i estereotip en aquesta qüestió”, ha subratllat.

Del total de víctimes ateses per violència masclista en l’àmbit de la parella, el 95,7 % eren dones majors d’edat, mentre que les menors d’edat van representar el 4,3 % restant. Les franges d’edat amb més incidència són entre 31 i 40 anys amb un 31,3 %, seguida de la d’entre 41 i 50 anys i la de joves de 21 a 30 a anys. L’edat mitjana de les dones que denuncien una situació de violència de gènere és de 36 anys.

13 feminicidis el 2023: en més de la meitat dels casos l’entorn coneixia la situació de violència

L’any passat van ser assassinades 13 dones per violència masclista en l’àmbit de la parella a Catalunya, fet que suposa un increment del 45 % respecte del 2022, quan van ser assassinades nou dones. Segons el balanç dels Mossos, la mitjana d’edat de les víctimes és de 39,5 anys.

El cos policial detalla que en el 46,2 % dels feminicidis l’entorn de la víctima tenia coneixement de la situació que estava patint. En aquest sentit, la portaveu de la policia posa el focus en el paper de les famílies: “Cal continuar treballant en aquest entorn, però sent conscients també de la dificultat que suposa per a ells”. De les 13 dones assassinades a mans de la seva parella, només una havia denunciat prèviament el seu agressor. Cap de les víctimes disposava de mesures judicials ni policials de protecció i el 38,5 % tenia fills menors d’edat.

Creixen els trencaments de condemnes com les ordres d’allunyament

El 2023 els Mossos d’Esquadra van realitzar 7.676 detencions relacionades amb violències masclistes en l’àmbit de la parella, fet que suposa un increment de l’11,3 % respecte de l’any 2022. En total es van fer 32 detencions de menors, tres menys que l’any 2022. La franja d’edat d’homes autors de delictes en l’àmbit de la violència de gènere amb percentatge més alt és la de 31 a 50 anys. En ser preguntada per les dades de trencament de condemnes com les ordres d’allunyament, Escudé ha afirmat que és una dada que creix i que obliga el cos a estar “molt amatent”.

Els Mossos d’Esquadra, el cos policial amb més presència femenina de l’estat

D’altra banda, Mossos d’Esquadra també ha presentat amb motiu del  8-M les dades de presència femenina al cos policial. El 2023, la incorporació de dones als Mossos d’Esquadra va arribar al 23 % del total, fet que va situar com el cos amb més presència femenina de l’estat. Tanmateix, la xifra encara és lluny de les policies de països com Lituània o Letònia, amb un 40 % de dones.