canvi hora 2024 horari hivern octubre

No saps quan arriba el segon canvi d’hora 2024? Amb la tardor, a l’octubre arriba el conegut com a horari d’hivern. El canvi es fa el darrer diumenge del mes d’octubre i, per tant, la matinada del 26 al 27 d’octubre hem d‘endarrerir una hora els rellotges. Això significa que quan les busques marquin les tres de la matinada, tornaran a ser les dues.

Canvi d’hora 2024: fins quan caldrà adaptar el rellotge?

La tardor del 2024 entrarà oficialment el setembre, però no serà fins uns dies més tard quan fem el canvi d’hora. Aquest canvi s’aplica a tots els països de la Unió Europea amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. El comitè d’experts no decidirà fins més endavant quan abolirà aquests canvis horaris, si és que els acaba eliminant.

Més hores de sol durant l’estiu

D’aquesta manera, les hores de sortida i posta de sol seran més tard que en l’horari d’hivern. El sol a principis d’abril marxarà pels volts d’un quart de nou del vespre i sortirà cap a dos quarts de vuit del matí.

Serà l’últim canvi d’horari?

El Govern espanyol i la Comissió Europea continuen estudiant els efectes de suspendre el canvi d’hora d’hivern i de primavera i mantenir els rellotges igual durant tot l’any. El comitè d’experts que van nomenar per a aquesta tasca preveia arribar a un acord el 2021, però la pandèmia i la falta de consens van retardar la decisió. Encara tenen sobre la taula el dilema de si s’aboleixen els canvis d’hora i, si és així, quin horari es fixarà per a casa nostra, el d’hivern o el de primavera.

Canvis d’horari els pròxims anys

Mentrestant, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) recull quins són els pròxims canvis d’hora a l’Estat per passar a l’horari d’estiu:

  • 27 d’octubre del 2024, per passar a l’horari d’hivern
  • 30 de març del 2025, per passar a l’horari d’estiu
  • 26 d’octubre del 2025, per passar a l’horari d’hivern
  • 29 de març del 2026, per passar a l’horari d’estiu
  • 25 d’octubre del 2026, per passar a l’horari d’hivern