dones importants

Molts àmbits de la societat encara es converteixen en obstacles per a moltes dones que topen amb una estructura patriarcal. Recordem set exemples de dones revolucionàries catalanes que es van convertir en referents de les seves professions amb motiu del Dia de la Dona, que aquest 2024 portarà una vaga d’estudiants el 8 de març.

1.- Pepa Colomer i Luque

Amb 18 anys va obtenir la llicència de pilot i es va convertir en la primera aviadora catalana de la història. L’esclat de la Guerra Civil va arribar quan la Mari Pepa Colomer tenia 23 anys i el seu primer vol militar el va realitzar el 2 d’agost del 1936. Aquella primera missió va consistir a llançar fullets antifeixistes sobre la ciutat de Barcelona.

2.- Lluïsa Casagemas i Coll

Va néixer l’any 1873 a Barcelona i ben aviat va destacar per les seves habilitats en l’àmbit musical. Quan tenia entre 16 i 18 anys es va convertir en la primera dona de Catalunya que va compondre una òpera a Catalunya. La partitura de l’obra ‘Schiava e Regina’ es va recuperar recentment. Aquesta òpera s’havia d’estrenar a finals del segle XIX al Gran Teatre del Liceu, però no es va arribar a estrenar perquè l‘atemptat anarquista del 1893 ho va frustrar. Un concert al Palau Güell l’any 2015 va recordar la seva figura juntament amb altres compositores catalanes.

Lluïsa Casagemas

3.- Mari Luz Morales de Godoy

Va néixer a Galícia l’any 1898 i ben aviat es va establir a Barcelona. Va iniciar la seva carrera periodística a la revista ‘El Hogar y la Moda’ i en va ser directora. Uns anys més tard va entrar a ‘La Vanguardia’ i l’any 1936 va agafar el relleu de Gaziel dirigint el diari barceloní. Mari Luz Morales va ser la primera dona que va portar les regnes de ‘La Vanguardia’.

4.- Joana Biarnés i Florensa

L’àmbit de la fotografia va trobar en Joana Biarnés una referent a Catalunya i a tot l’estat espanyol.  La seva trajectòria va servir per retratar els Beatles, Salvador Dalí, Jackie Kennedy o Audrey Hepburn, autèntiques figures mundials del segle XX.

5.- Quima Casas i Carreras

Quan la majoria d’inscripcions en maratons portaven noms d’homes, la Quima Casas va convertir-se en una de les primeres dones dedicades a la cursa atlètica més exigent dels esports olímpics. Ja va camí de les 200 maratons i acumula 4.000 trofeus aconseguits en curses de fons. Un autèntic museu.

6.- Carme Karr i Alfonsetti

Va ser una de les dones més polifacètiques de finals del segle XIX. Carme Karr va ser periodista, escriptora, pacifista, compositora i publicista, entre d’altres. També es va convertir en una de les promotores del feminisme a Catalunya durant principis del segle XX.

7.- Loly Sugar Muñoz i Garcia

La Loly Muñoz és llicenciada en matemàtiques però els quadrilàters han estat casa seva durant bona part de la seva vida. Coneguda amb el sobrenom de Loly Sugar Muñoz, va ser una de les millors boxejadores del món durant els primers anys del segle XXI. 

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?