Aquest divendres, coincidint amb el 8-M, s’ha inaugurat la Llar Rosario Endrinal, un nou recurs assistencial per a dones sense sostre. L’equipament està situat al districte de Sarrià – Sant Gervasi, en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona i està gestionat per la Fundació Assís per 50 anys, que atén les necessitats de les persones sense llar. Aquest servei té capacitat per a 10 persones i és un dels pocs d’Europa que es basa en la metodologia Communal Housing First en el que els pisos es troben integrats en el mateix bloc i les dones poden estar-s’hi el temps que necessitin. Els allotjaments són individuals, totalment equipats i amb cuina pròpia, però també hi ha zones comunes.

El nom de l’equipament, Rosario Endrinal, s’ha escollit en memòria de la dona sense llar que va ser cremada en un caixer de Barcelona el 2005. El seu assassinat va posar al descobert la realitat de les dones que habiten els carrers de la ciutat, una situació gairebé invisibilitzada i poc reconeguda fins aleshores.

Tant la tinenta d’alcalde, Maria Eugènia Gay, com l’alcalde, Jaume Collboni han volgut recordar el cas d’Endrinal. Collboni creu que “ha esdevingut un símbol” i que ha de servir “per explicar a la societat” la situació de doble vulnerabilitat de les dones.

Estada indefinida

L’estada de les usuàries al centre no està condicionada al procés d’acompanyament social. És a dir, que no té cap límit de temps: cada dona pot decidir el temps que s’hi està. Les usuàries són persones soles, que han passat ja per diferents recursos assistencials i que no s’han pogut vincular de forma estable. En cas que tinguin animals de companyia, també poden anar a viure amb ells a l’edifici. Algunes d’elles ja fa més de 7 anys que es troben en situació de sensellerisme cronificada i amb el suport socioeducatiu que els hi ofereixen a la llar poden mirar d’aconseguir objectius per tirar endavant els seus projectes de vida.

El sensellarisme femení

Aquest nou recurs se suma als que ja existeixen a Barcelona per atendre el sensellarisme femení. Actualment hi ha en funcionament el Centre Residencial la Llavor, el de La Violeta, els allotjaments temporals per a famílies monoparentals Ali Bei i el Centre de Primera Acollida de Sarrià – Sant Gervasi.