Aquest dilluns les farmàcies de Catalunya han començat a dispensar productes gratuïts i reutilitzables per a la regla: copes menstruals, calcetes i compreses de roba. La mesura l’ha impulsat la Generalitat i, entre altres objectius, pretén combatre la pobresa menstrual. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Maria Ruth Escutia, coordinadora del Fons d’Equitat Menstrual, ho ha celebrat però ha plantejat dubtes. “No sé si els sectors més desafavorits són els que en sortiran més beneficiats. La copa menstrual, per exemple, va associada a un cert grau de formació: dona jove i universitària”, ha dit Escutia.

El Fons d’Equitat Menstrual pensa que la distribució d’aquests productes per a la regla hauria d’anar acompanyada de formació a les escoles i instituts. “Tenim situacions de pobresa molt amagades i molt extremes a Barcelona”, alerta Escutia, i afegeix: “Nou de cada 10 noies que hem enquestat admeten que algun cop han fet servir un producte que no és menstrual, com paper de diari o de cuina“.

Laura Ferrer, educadora sexual: “Amb aquests productes menstrues menys”

Al costat d’Escutia, Laura Ferrer, educadora sexual, ha explicat per a què serveixen els tres productes que les farmàcies ofereixen de franc i quines especificitats té cadascun. Ha assegurat que les copes, les calces i les compreses de tela fan que les persones menstruïn menys: “Els tampons i les compreses convencionals tenen components que provoquen més sagnia, perquè en compris més”, ha sentenciat. Ferrer reconeix que encara hi ha reticències a l’hora d’usar-los però anima a tothom a provar-los: “Et canvia la relació amb el teu cos”.

T’has plantejat mai usar productes menstruals reutilitzables?

El procediment que s’ha de seguir per obtenir una copa, unes calces o compreses de roba és ben fàcil. Cal accedir a l’aplicació La Meva Salut, buscar un codi QR i el personal de la farmàcia l’escaneja per entregar o reservar el producte. A la Farmàcia García del Cerro, al Poblenou, aquest dilluns han tingut força peticions. Al ‘bàsics’ l’hem visitat i hem sortit al carrer per preguntar a les barcelonines si s’han plantejat mai usar productes menstruals reutilitzables i si ara ho faran.