L’exposició “Señoras de barrio” ret homenatge a les dones de tota la vida dels barris obrers. L’artista i il·lustradora Rita Hervás plasma en 13 làmines el poder que desprenen a la vida quotidiana. “Hi ha moltes dones de 50, 60 i 70 anys que et diuen que no han fet res, només tirar endavant casa seva, però van obrir el camí per estar on som avui dia“, assenyala Hervás.

L’artista explica que aquestes senyores de barri van ser les pioneres en fer reunions de veïnes, en teixir una xarxa de barri. “Van ser les primeres en manifestar-se al seu moment, són dones que no veuen el valor que tenen i per això els he volgut donar aquesta representació”, afegeix. La mostra es pot veure al Centre Cívic Zona Nord fins al 2 d’abril.

La revolució del dia a dia

La realitat que veiem en l’obra d’Hervás s’allunya de les imatges de protestes i manifestacions, amb molt poder visual, per mostrar la bellesa que hi ha en el dia a dia de les dones. “Anar a la fruiteria, quedar amb una amiga per parlar de les teves coses, aixecar-te aviat per anar a treballar, tot això és revolució, també”.

Hervás s’ha inspirat en records de la seva infantessa i en el dia a dia. “Soc molt de comprar la fruita a baix, parlo amb les veïnes, per mi és molt important aquesta xarxa de barri“. Entre les il·lustracions hi ha, per exemple, dues dones grans fent un cafè dins la perruqueria o un retrat de l’artista i la seva mare vestides de sevillanes.

Una artista autodidacta

Rita Hervás, artista autodidacta, sempre ha estat envoltada de material de dibuix. “Mai he anat a cap escola de dibuix perquè venim d’on venim”, assenyala. Hervás va treure’s el títol d’auxiliar d’infermeria i va treballar durant un temps. “Vaig deixar l’art en un racó, però per coses de la vida em van diagnosticar una malaltia rara que va aturar-ho tot”, explica.

L’artista té miastènia gravis, una malaltia que afecta la mobilitat de tot el cos. “Quan vaig haver d’aturar-me vaig reprendre allò que m’agradava: dibuixar. Era la manera que tenia d’arribar al món”, recorda. A partir d’aquí l’artista no ha parat de fer projectes com ara dos llibres il·lustrats infantils, exposicions i col·laboracions a fanzins i festivals.