Segueix en directe a betevé l’última hora sobre el coronavirus a Catalunya i els últims canvis a les restriccions. Divendres van entrar en vigor lesnoves mesures anticovid anunciades pel Departament de Salut. A més, estarem pendents de l’evolució de la pandèmia a Catalunya i a Barcelona i analitzarem com avança el ritme de vacunació i l’evolució de la pandèmia.
Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova són 710.409 a Catalunya. Entre el 28 de juny i el 4 de juliol, amb les dades dels últims tres dies provisionals, es van detectar 30.564 positius. Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 788 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 157 pacients crítics. Durant el mes de juny, de mitjana s’han notificat menys de dues defuncions diàries. La darrera setmana es van notificar 11 morts per covid i des de l’inici de la pandèmia són22.282persones.
BALANÇ D’ESPANYA: 3.937.192 casos confirmats (PCR i TA) i 81.003 morts BALANÇ DE CATALUNYA: 710.409 casos (PCR i TA) i 22.282 morts
Fins aquí el seguiment en directe del coronavirus a Catalunya d’aquest diumenge 11 de juliol. Gràcies per seguir-nos. Tornem demà!
19:23
Ciutat Meridiana, nou punt de vacunació sense cita aquest cap de setmana a Barcelona
Barcelona tindrà operatiu fins demà el segon punt mòbil de vacunació sense cita. Està situat a la plaça Roja, a Ciutat Meridiana, al districte de Nou Barris, i l’objectiu és que la població de la zona que encara està pendent d’obtenir la vacuna de la covid hi tingui accés més fàcilment. Estarà disponible durant la tarda d’aquest diumenge i dilluns, des de les 10 del matí fins a les vuit del vespre.
19:21
El govern prepara més restriccions per frenar els contagis de la cinquena onada
El govern ha anunciat més restriccions la setmana vinent per frenar els contagis en aquesta cinquena onada de la pandèmia. Ja s’ha detectat que el 60 % de les infeccions són la variant delta. En una compareixença des de l’Hospital de Bellvitge, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que “treballem per fer un equilibri amb la vida social, econòmica i emocional, però no estem en un bon moment”. Així, ha conclòs que “caldrà prendre mesures que esperem, demà o demà passat, anunciar un cop estiguin determinades des
15:03
Els sanitaris catalans alerten que la cinquena onada arriba amb un “sobreesforç personal”
La cinquena onada de la pandèmia ha posat l’assistència primària contra les cordes. És una lectura compartida ens els àmbits professionals que treballen en aquesta branca del sistema sanitari, que asseguren que s’hi arriba amb un “sobreesforç personal“. La vicesecretària del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Sònia Miravet, ha reconegut a Europa Press que els treballadors de la primària pateixen “un esgotament físic, però, sobretot, psíquic” pel fet de reviure situacions semblants a les viscudes durant la primera i la segona onada.
14:22
Salut alerta que la variant delta representa el 60 % dels contagis i arribarà al 90 % a l’agost
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha estat clar i contundent a l’hora de posar xifres a la variant delta, responsable de l’explosió de positius en aquesta cinquena onada de contagis. “La variant delta representa més del 60 % dels contagis“, ha dit. En aquest sentit, la previsió d’Argimon és que -citant estudis epidemiològics europeus- aquesta variant “representi a mitjans d’agost el 90 % dels contagis a Catalunya”.
12:53
Salut declara 5.781 contagis més, amb 88 ingressats (876) i tres crítics més a l’UCI (160)
El Departament de Salut ha declarat 5.781 casos de covid-19 confirmats per PCR o test d’antígens en les darreres 24 hores, que situen el total des de l’inici de la pandèmia en 716.190. L’Rt torna a baixar, ho fa 46 centèsimes, i se situa ara en 2,40. El risc de rebrot baixa per primer cop en diversos dies, 70 punts, fins a 1.758. En paral·lel, els pacients ingressats a planta són 876, 88 més que en el darrer balanç, mentre que els crítics a l’UCI són 160 (+3). En les darreres 24 hores s’ha notificat una mort i el total des de l’inici de la pandèmia és de 22.283. La incidència acumulada a 14 dies passa de 657,84 a 753,91. El 17,729 % de les proves de la darrera setmana han donat positiu.
11:59
Les hospitalitzacions per covid-19 a Barcelona creixen un 60 % en només una setmana
L’esclat dels contagis a la ciutat de Barcelona ja repercuteix d’una manera significativa als hospitals. En només una setmana s’ha passat de 140 persones ingressades amb covid-19 a planta a un total de 226 aquest diumenge. Això suposa un increment del 61 %. En canvi, de moment, els ingressos a les UCI es mantenen força estables. De fet, fa set dies hi havia 53 pacients crítics i actualment n’hi ha 55.
20:30
El Centre LGTBI s’afegeix a la Festa Major de Sant Antoni amb ‘La Festa d’Estiu’
El Centre LGTBI celebra ‘La Festa d’Estiu’, una proposta artística que “posa en valor la cultura queer com a espai de reivindicació i celebració de la diversitat”. És una de les activitats emmarcades dins la programació de la Festa Major de Sant Antoni, que es va haver d’ajornar per la pandèmia i que s’està celebrant del 3 a l’11 de juliol a diversos punts del barri. L’organització ha explicat que les diferents activitats han estat dissenyades d’acord amb les restriccions sanitàries actuals: s’ha celebrat en petit format, amb aforaments limitats i amb cita prèvia.
19:30
El Cruïlla fa un balanç contundent: “Èxit total”
El director del Cruïlla Barcelona, Jordi Herreruela, ha dit que “el món de la cultura ha trobat la fórmula per tornar d’una manera segura” i per això cataloga “d’èxit total” l’edició del 2021. Herreruela ha afegit que els protocols d’accés han funcionat. “Mai abans s’havia fet un cribratge de tants tests en tant poc temps.” Ha titllat el Cruïlla com a “punt d’unió” entre la ciència i la cultura. Una fórmula, ha dit, per aprendre a conviure amb el coronavirus.
18:00
Remullen les platges de Barcelona per dissuadir les botellades
L’Ajuntament de Barcelona ha posat en pràctica un sistema per dissuadir les persones que entrin a les platges, durant les nits, per fer-hi botellades: l’aspersió amb aigua. La Guàrdia Urbana desallotja les platges a partir de la una de la matinada i, amb la sorra lliure de persones, les brigades de la neteja s’enduen els residus que s’hi acumulen i activen els aspersors, pels volts de les 2 h.
17:00
A punt d’arribar als 2.500 positius diaris a Barcelona
Els balanços diaris de l’Agència de Salut Pública de Barcelona indiquen que el 6 i el 7 de julioles van detectar gairebé 2.500 casos diaris a la ciutat. El 6 de juliol es van confirmar 2.463 contagis i l’endemà, 2.440. Les dades de contagis del 28 de juny al 4 de juliol van quadruplicar les de la setmana anterior, amb més de 9.200 positius.
15:00
Les infeccions creixen un 300 % a Barcelona, en una setmana
El nombre de casos positius de coronavirus segueix creixent exponencialment a Barcelona. El balanç de contagis del 28 de juny al 4 de juliol va quadruplicar els de l’anterior, amb més de 9.200 positius. Aquesta xifra suposa un augment de més d’un 300 % respecte del balanç de la setmana anterior. Pel que fa a la setmana en curs, de la qual hi ha dades de dilluns a divendres, i tenint en compte que els tres últims dies són provisionals, ja suma 8.781 contagis.
14:00
Primers cribratges a monitors que marxen de campaments
A les 10 del matí d’aquest dissabte, 10 de juliol, s’han posat en marxa els cribratges a monitors de lleure que marxen de campaments o colònies. Uns tests que van dirigits a tot aquell personal de lleure educatiu que participa en activitats que requereixen pernoctació. Aquesta mesura vol garantir que les activitats de lleure segueixin sent espais segurs. Contribuirà a detectar casos asimptomàtics i a tallar les cadenes de transmissió. Segons la Generalitat, uns 1.800 monitors iniciaran l’activitat durant les properes setmanes.
13:00
Es repeteixen les imatges de relaxament amb les mesures covid durant la segona jornada del Cruïlla
La segona jornada del Cruïlla 2021 va funcionar a ple rendiment amb tots els escenaris en marxa i un ampli cartell d’artistes. Pel que fa a les mesures de seguretat, malgrat que és obligatori dur mascareta FFP2, no tothom ho va respectar. Es va poder apreciar la mateixa tònica que el primer dia: la mascareta ben visible davant del escenaris, no tant als voltants. A les 21 h d’ahir divendres s’havien testat 18.184 persones i es van detectar 83 positius, una xifra inferior a la del primer dia, en què van superar el centenar.
12:00
Robert Güerri: “Ha estat error de tots. Estem anant tard en prendre decisions per anar enrere”
El cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, ha estat molt clar: “Hem pecat d’optimisme. Ha estat error de tots”, i ha afegit que “estem anant tard en prendre decisions per anar enrere” per referir-se a l’enduriment de restriccions que, considera, ja s’haurien d’haver pres, com ara la mascareta als exteriors, tal com també demana el govern català.
11:00
La vacunació sense cita arriba a Ciutat Meridiana aquest cap de setmana
Barcelona estrena aquest dissabte el segon punt mòbil de vacunació sense cita. Estarà situat a Ciutat Meridiana, al districte de Nou Barris, i l’objectiu és que la població de la zona que encara està pendent d’obtenir la vacuna de la covid hi tingui accés més fàcilment. Estarà disponible durant aquest dissabte, diumenge i dilluns des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre.
10:00
Botellades i desallotjaments a Barcelona en la primera nit amb l’oci nocturn tancat de nou
El BIOCOM-SC alerta que la diferència entre casos i hospitalitzacions no és infinita
El grup de recerca BIOCOM-SC ha alertat que el desacoblament entre els contagis nous i les hospitalitzacions “no és infinit” i ha avisat que si no es frena l’augment de positius, se’n ressentiran els hospitals. Els investigadors han pronosticat que Catalunya arribarà als 60.000 casos reals setmanals aviat —ara s’està en uns 20.000 diagnosticats per TAR. El grup ha explicat que el ritme de pujada dels contagis la setmana passada va ser “clarament inferior” al de Sant Joan i que l’Rt caurà “fort” els propers dies. Tot i això, creu que aquest indicador es mantindrà per sobre d’1, per tant l’epidèmia continuarà en creixement però a un ritme més lent.
21:31
Mitjà critica l’eliminació del seguiment als contactes estrets asimptomàtics
L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha qualitificat d’”error” la decisió del Departament de Salut de deixar de fer tests d’antígens o PCR als contactes estrets asimptomàtics dels casos positius. Segons ha dit Mitjà en una piulada, cal identificar els positius per fer el rastreig dels seus contactes i assegurar que fan les quarantenes. A més, l’epidemiòleg ha manifestat que si la primària i els rastrejadors estan desbordats, “cal posar-hi més personal i més mitjans”. Ha reconegut que l’impacte als hospitals és menor però ha insistit que la transmissió no s’aturarà si no disminueixen les interaccions o s’incrementa la detecció amb prova d’antígens “universal” i més rastrejadors.
21:13
Les vacunes de Pfizer i AstraZeneca, eficaces contra la variant delta
Un estudi publicat a la revista ‘Nature’ demostra que les dues dosis de les vacunes de Pfizer o d’AstraZeneca tenen una eficàcia del 95 % davant la variant delta de la covid. En canvi, la recerca també revela que una sola punxada només té una eficàcia del 10 % per prevenir la malaltia.
21:02
Salut i l’oci nocturn es reuneixen per planificar la reobertura
El Departament de Salut i els representants del sector de l’oci nocturn s’han reunit aquest divendres per planificar la reobertura de les discoteques. La patronal FECASARM ha assegurat que un dels acords assolits és la validesa de 12 hores dels tests d’antígens previs a l’entrada als locals. En canvi, fonts de Salut han explicat a l’ACN que encara no hi ha res acordat i que la reunió d’aquest divendres és una de les múltiples trobades amb el sector per valorar possibles escenaris i fer un oci nocturn “més segur”. Han insistit que no s’ha pactat de quina manera serà la reobertura ni tampoc cap data.
20:46
Què passa si em contagio de covid abans de la segona dosi de la vacuna?
La vacunació de la covid amb les vacunes de Pfizer, Moderna o AstraZeneca consta de dues dosis, amb un interval de temps entre si. Durant aquest temps d’espera, que varia segons el vaccí, la protecció de la vacuna encara és limitada i, per tant, ens podem contagiar de covid. Què passa si em contagio abans de rebre la segona dosi? Me la puc posar igualment o haig d’esperar? Haig de modificar la cita i demanar una altra hora al punt de vacunació? Haig de tornar a començar per la primera dosi? En aquest enllaç resolem totes aquestes qüestions.
20:28
Defuncions estables malgrat la pujada de casos
Del 28 de juny al 4 de juliol, Salut va comunicar 11 decessos per covid, una persona més que l’anterior. De moment, la setmana en curs no ha registrat cap defunciópel virus tot i que aquesta última xifra encara pot augmentar pel retard de les funeràries a l’hora de notificar els decessos. Des de principis de juny, el balanç setmanal està per sota de les 20 morts.
20:10
Quan arribarà la immunitat de grup?
La immunitat de grup estava prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. El govern de la Generalitat va avançar aquesta data a finals de juliol. Si agafem el nombre de vacunats amb primera dosi de l’última setmana confirmada a Catalunya (302.446 persones, del 29 de juny al 5 de juliol) la xifra del 70 % s’aconseguiria a finals de juliol del 2021. Cal tenir en compte que aquest càlcul es fa sobre persones vacunades amb primera dosi.
19:53
Prop de 21 milions de persones tenen la pauta de vacunació completa a Espanya
Espanya s’acosta als 21 milions de ciutadans amb la pauta completa de vacunació, o dit d’una altra manera, un 44,3 % de la població. El país també compta amb 27,5 milions de persones amb almenys una dosi. Des de l’inici de la campanya de vacunació s’han administrat 46,6 milions de vaccins, 688.005 més que el dia anterior.
19:38
Argimon defensa els cribratges selectius i impulsar la vacunació
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, veu complicat organitzar cribratges massius per detectar casos asimptomàtics de covid-19 com els de l’estiu i la tardor passats i ha defensat fer-ne però “molt selectius”. Argimon ha assegurat que “tenim les mans que tenim” i ha afegit que s’estan dedicant tots els esforços a l’atenció de pacients amb simptomatologia i a la vacunació. Un cop més, el conseller de Salut ha dit que no és partidari de recuperar el toc de queda i que no li agradaria aplicar aquesta mesura “si no és estrictament necessari”.
19:22
La Barceloneta torna a sortir al carrer per protestar contra les botellades nocturnes
Veïns i entitats de la Barceloneta tornen a sortir al carrer per protestar per les molèsties que els causen les botelladesnocturnes. El veïnat tem que a partir d’aquest divendres, quan torna a tancar l’oci nocturn per les mesures anticovid decretades per la Generalitat, les concentracions de persones bevent a la via pública vagin a més. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que posarà en marxa un dispositiu de seguretat que, entre altres mesures, remullarà les places de la ciutat on hi hagi més concentracions de gent per evitar que els participants s’hi quedin. Aquesta mesura els veïns de la Barceloneta la troben insuficient.
19:10
Espanya supera les 81.000 morts per covid
El Ministeri de Sanitat acaba d’actualitzar les dades sobre l’evolució del coronavirus amb la suma de 21.879 contagis de covid més, dels quals 10.787 han estat diagnosticats en les últimes 24 hores. Des de l’inici de la pandèmia, el país ha registrat 3.937.192 positius i 81.003 defuncions, sis més que en el balanç anterior.
— Ministerio de Sanidad (@sanidadgob) July 9, 2021
18:49
L’Associació de Veïns del Poble-sec demana ajornar la festa major
Davant de la cinquena onada de coronavirus, l’Associació de Veïns del Poble-sec ha demanat a la coordinadora d’entitats del barri i al districte de Sants-Montjuïc l’ajornament de la festa major, prevista per a divendres vinent. En un comunicat asseguren que “és un risc innecessari” i es podria celebrar en millors condicions al setembre, un cop passat l’estiu.
18:32
La positivitat mitjana es duplica a Catalunya
Amb dades provisionals, el 20 % de les proves diagnòstiques fetes a Catalunyaaquesta setmana han resultat positives. La setmana passada aquest percentatge era del 16 % i l’anterior, del 8 %. Multipliquem per quatre el 5 % recomanat per l’OMS per tenir controlada la pandèmia. També cal tenir present que les proves diagnòstiques realitzades s’han duplicat i han passat de 101.473 a 205.403 tests la setmana passada. Però l’increment de positius confirmats ha estat més acusat, s’ha quadruplicat.
18:19
Els hospitals barcelonins registren més ingressats a planta, però menys a l’UCI
Si ens fixem en el conjunt d’hospitals de Barcelona, des de la revetlla de Sant Joan hi ha hagut un creixement del nombre de persones ingressades a planta dels hospitals barcelonins. El dia 23 de juny hi havia 108 malalts de covid-19 hospitalitzats i ara n’hi ha 185. És un creixement del 71 % en poc més de dues setmanes. En canvi, a les UCI hi ha hagut un decreixement: de 55 malalts crítics s’ha passat a 50.
18:03
Barcelona s’acosta al 60 % de persones vacunades amb una dosi
De moment, amb dades fins al 7 de juliol, s’han vaccinat com a mínim amb una dosi 974.218 persones, un 58,9 % de la població. A més, 751.685 barcelonins tenen la pauta completa, un 45,4 %. Dels registres diaris, destaca el 2 de juliol, amb una xifra rècord de vacunació. En un sol dia es van administrar 28.864 dosis de la vacuna: un 44,9 % van ser primeres dosis i el 55,1 % restant, segones dosis.
17:46
Salvador Macip, positiu en covid-19
L’investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip ha explicat a través de les xarxes socials que s’ha contagiat de covid-19. El professor diu que ha estat el seu fill qui s’ha contagiat a l’escola i ha transmès el virus als pares. Tant Macip com la seva parella estan vacunats amb les dues dosis de la vacuna i, segons narra en una piulada, tota la família té símptomes lleus de la malaltia, similars a un refredat.
Parlem un moment de tests, vacunes i contagis fent servir l’exemple personal de com hem acabat tots els de casa amb la covid. [FIL] 1/12
7.000 contagis diaris, una xifra mai vista a Catalunya
Del 28 de juny al 4 de juliol es van detectar 30.564 positius per covid-19 a Catalunya. Això suposa un increment del 333 % respecte a la setmana anterior i més de 23.500 casos més en xifres absolutes. El balanç de la setmana passada ha superat el pic de la tercera onada i s’apropa al màxim de la segona corba amb més de 33.500 contagis. La setmana en curs, de la qual només tenim dades provisionals de dilluns a dijous, ja suma 24.487 positius, el 80 % dels casos acumulats la setmana anterior.
17:15
El nombre de pacients a les UCI catalanes es manté per sota de 150
Actualment hi ha 142 pacients en estat greu a les UCI catalanes, tant públiques com privades. En l’últim informe de Salut, les UCI s’han omplert amb sis persones més que fa 24 hores. El grup de recerca BIOCOM-SC va alertar que aquesta setmana els casos crítics de Sant Joan arribarien als hospitals però, de moment, la situació és força estable. Des del 20 de juny les persones greus són inferiors a 150.
17:03
El Grec suspèn l’espectacle de circ ‘FIQ (Desperta’t)’ per un cas de covid en la companyia
El Grec Festival de Barcelona ha suspès les dues funcions de l’espectacle de circ ‘FIQ (Desperta’t)’ previstes per a aquest divendres i dissabte per un cas de covid-19 entre els membres de la companyia. En aplicació dels protocols implementats pel festival, els positius i els seus contactes directes han de seguir les mesures d’aïllament marcades per les autoritats sanitàries, fet que impossibilita que es dugui a terme l’espectacle.
16:47
Les hospitalitzacions creixen a una mitjana de 50 al dia
L’explosió que s’ha vist en les xifres de casos, de moment, no es tradueix en un increment igualment destacat pel que fa als ingressos hospitalaris, tot i que des de l’1 de juliol s’hi acumulen augments. Actualment hi ha 717 persones ingressades per covid-19 als hospitals catalans. Aquesta setmana, el balanç ha augmentat cada dia en 50 persones més. Aquest indicador torna a superar les 700 hospitalitzacions després d’un mes mantenint-s’hi per sota.
16:35
El 60 % de les vacunacions d’aquesta setmana, segones dosis
La vacunació a Catalunya per frenar la covid està en marxa des del 27 de desembre, quan es va punxar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra centenars de dosis diàriament. Amb dades fins al 8 de juliol, el nombre de persones vacunades com a mínim amb la primera dosi és de 4.492.170. Això suposa el 58,2 % de la població de Catalunya, i 3.140.370 n’han rebut una segona. I un total de 3.491.072 persones ja han rebut la pauta completa, el 45,2 % dels catalans. De les 713.124 vacunes que s’han administrat a Catalunya del 2 al 8 de juliol, 457.248 han estat segones dosis.
16:18
Un 36 % dels positius detectats a Barcelona el 6 de juliol tenien entre 25 i 34 anys
Si desglossem la xifra dels 2.202 positius detectats el 6 de juliol a Barcelona per franges d’edat, veurem que un 36 % dels casos detectats el 6 de juliol (796) corresponien a persones d’entre 25 i 34 anys. Els segueixen de prop, amb xifres absolutes, els 579 casos d’entre 15 i 24 anys i els de 35 a 44 amb 400 positius.
16:00
Alemanya situa tot Espanya com a zona de risc bàsic de coronavirus pel repunt de contagis
El govern alemany ha inclòs aquest divendres tot Espanya en la llista de zones de risc per covid-19. El llindar de zona de risc bàsic, en el qual ja es trobava Catalunya des de fa una setmana, és el de risc més baix en la classificació que utilitza el govern alemany i hi entren els països o territoris que han registrat una incidència acumulada en set dies de 50 nous contagis per cada 100.000 habitants. La mesura implica que en tornar d’Espanya a partir de l’11 de juliol s’ha de presentar una prova PCR o un test d’antígens negatiu, prova de vacunació amb la pauta completa o d’haver passat el virus. Amb una d’aquestes no és necessari fer quarantena.
15:44
La covid persistent en adolescents provoca fatiga, ofec i pèrdua de memòria
“Abans feia bàsquet tres dies i acrobàcies un, ara només de córrer una mica m’ofego i em marejo. No puc fer res”. Són paraules de Júlia Verdú, una estudiant de 13 anys veïna d’Horta que va tenir la covid al gener i n’arrossega, des de llavors, símptomes que li impedeixen fer vida normal. Ha hagut de deixar els esports i ha tingut problemes per seguir el curs. Tot i que finalment ha pogut superar-lo, les afectacions cognitives li han posat molt difícil continuar amb les classes. Fatiga, ofec, pèrdua de concentració i memòria, i llacunes mentals que fan que estudiar sigui un repte, sovint impossible. “Em costa molt concentrar-me i als exàmens em quedo en blanc i em poso molt nerviosa”, conclou.
15:27
La restauració demana que les empreses del sector vacunin les seves plantilles
El Gremi de Restauració de Barcelona ha demanat a les empreses del sector que donin les màximes facilitats perquè els seus treballadors es vacunin com més aviat millor, ara que ja està obert el procés pels majors de 16 anys. L’associació recorda que el percentatge d’empleats de menys de 40 anys als bars i restaurants de la ciutat és molt notable. “Demanem als restauradors que facilitin aquesta vacunació”, ha dit Roger Pallarols, director del gremi, en un comunicat, “i també que la promoguin activament: l’única manera de sortir d’aquest pou és vacunant-nos tots i totes”. “Per això, fem una crida a tot el personal dels locals de restauració: si us plau, vacuneu-vos”.
14:33
La cinquena onada ja impacta als hospitals de Barcelona amb un increment d’ingressats joves
“En les últimes 24 hores hem tingut set ingressos, unes xifres que feia temps que no registràvem”, explica Pere Domingo, coordinador de la unitat covid-19 de l’Hospital de Sant Pau, que concreta que són malalts amb covid-19 que, per ara, van a les plantes d’hospitalització i no a les unitats de cures intensives. Ara bé, recorda que un percentatge d’aquestes persones que ara estan ingressant empitjorarà i acabarà ocupant llits de crítics.
14:14
A quins països puc viatjar l’estiu del 2021 i quines restriccions i requisits tenen? | MAPA
Potser t’estàs plantejant viatjar a un altre país, però has de saber que no tots tenen els mateixos requisits per permetre l’entrada de turistes internacionals. Per això, a través d’aquest mapa de països, resumim els requisits necessaris per poder viatjar, tant si necessites una PCR com si ja has d’estar vacunat. Consulta com són les fronteres per a aquest estiu i planifica les vacances amb temps! Actualitzem aquest mapa amb totes les novetats.
13:56
Catalunya farà cribratges a monitors que marxen de campaments o colònies a partir de dissabte
La Generalitat farà cribratges als monitors del lleure que marxen de campaments o colònies, segons ha avançat TV3 i ha confirmat l’ACN. El primer es farà aquest dissabte i va dirigit a monitors que han de fer activitats amb pernoctació. La mesura es va comunicar aquest dijous en una reunió entre les entitats del sector i la direcció general de Joventut. En un primer moment es faran cribratges per a les activitats amb sortides previstes fins dimecres. Dijous vinent començarà un segon cribratge per a les activitats que surtin fins diumenge.
13:39
ContacteCovid.cat, el nou web de Salut per registrar els teus contactes estrets
Salut ha posat en marxa un nou web, ContacteCovid.cat, que permet que les persones a qui es prescriu un test de diagnòstic de la covid-19 puguin reportar directament el seus contactes estrets per tal que, en cas que surti positiu, rebin un SMS en què se’ls informa que han de fer aïllament. També se’ls facilita la tramitació de la baixa laboral, si la necessiten.
13:24
Brussel·les avisa que Europa ha d’estar “prepara per si cal” punxar una tercera dosi de la vacuna
Brussel·les avisa que la Unió Europea ha d’estar “preparada per si cal” una tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. Aquest és el missatge que ha traslladat aquest divendres l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, des de Madrid, on s’ha reunit amb la ministra de Salut Carolina Darias. De totes maneres, Kyriakides ha remarcat que encara estan estudiant amb l’Agència Europea de Medicaments i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties si realment serà necessària una tercera dosi. “Esperem tenir una posició en les pròximes setmanes o mesos”, ha dit.
13:09
Vacunació sense cita: Quins punts mòbils hi ha a Barcelona? I a altres municipis?
Salut ha posat la vacunació sense cita en diversos municipis de Catalunya per tal que la població que encara està pendent d’obtenir la vacuna de la covid hi tingui un accés més fàcil. Es tracta d’una campanya de vacunació massiva amb punts mòbils, com camions i autobusos. Cada municipi o barri determina la franja d’edat i altres condicionants. S’adreça a persones que no han rebut cap dosi de la vacuna i que no han passat la covid-19 en els últims sis mesos. En el cas de Barcelona, està destinada a persones majors de 40 anys i a col·lectius amb difícil accés a la vacuna.
12:51
Educació aposta per mantenir la presencialitat a les aules
Tot i l’onada de contagis actuals, Educació aposta per mantenir el protocol aprovat al maig i que preveu que els alumnes vagin presencialment a classe a cada dia. En declaracions a betevé, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, també ha assegurat que pedagògicament aposten per treure la mascareta el primer dia que Salut ho permeti. Recorda, però, que aquesta mesura depèn del que decideixin les autoritats sanitàries.
Sobre la vacunació dels adolescents, Gonzàlez-Cambray ha explicat que “és important que tothom es vacuni, també els adolescents”. Tot i això, ha afegit que “estiguin vacunats o no, el curs començarà amb la màxima seguretat i al 100 % presencial”.
12:10
Aragonès crida a la responsabilitat i diu que l’explosió de contagis pot afectar la recuperació econòmica
El president del govern, Pere Aragonès, ha alertat que l’explosió de contagis, amb una presència “dominant” de la variant delta, pot afectar la recuperació econòmica. Davant aquesta situació, ha fet una crida a la responsabilitat i ha demanat a la ciutadania que segueixi les recomanacions sanitàries, amb el respecte de la distància social i l’ús de la mascareta “sempre que sigui possible”. En matèria econòmica, Aragonès ha destacat la importància de mesures estructurals per sortir de la crisi. El president de la Generalitat també ha proposat una “aliança” a la Cambra de Comerç per fer un “salt endavant” i col·laborar en l’àmbit dels fons europeus i polítiques públiques en base a la cooperació i el treball en equip.
11:55
Els restauradors vaticinen un estiu “en blanc” i temen no recuperar-se fins a Setmana Santa
El consell de França d’evitar Catalunya per vacances ha posat encara més en escac el sector turístic a Barcelona. Bars i restaurants confiaven a salvar els mobles després d’un 2021 difícil, però ara l’esperança s’ha trencat. “Tindrem un estiu en blanc, una tardor molt complicada, i només es pot pensar en la reactivació a partir de la Setmana Santa del 2022”, alerta Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració. Els restauradors preveuen que l’estiu a la ciutat serà com el de l’any passat: sense gairebé turisme internacional. Per tant, diuen, seran mesos perduts perquè els estrangers són “el motor” de la capital catalana en aquesta època. “Si Barcelona no se’n surt, cau Catalunya. Si Barcelona no se’n surt, Espanya entra en una situació econòmica molt complicada“, avisa Pallarols.
11:40
La CAMFiC demana que les mútues laborals i les farmàcies puguin gestionar els cribratges
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha demanat que les mútues laborals, les farmàcies i les organitzacions públiques i privades puguin gestionar els cribratges per detectar la covid-19 i ajudar a gestionar el CAP. En el comunicat que ha publicat aquest divendres demana a la població que sigui estricte complint les quarantenes perquè no es propagui el virus després que Salut hagi anunciat que deixarà de fer proves als contactes estrets, sempre que siguin asimptomàtics.
11:21
El 6 de juliol es van detectar 2.202 positius al dia
La mitjana diària de defuncions per covid-19 a Barcelona ha passat de dues al maig a 0,5 al juny. Per tant, la mortalitat del virus està sota mínims i s’acosta a l’horitzó zero. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, tres persones van morir per covid-19 la primera setmana de juliol i dues, l’anterior. Però aquestes xifres encara poden variar perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts. Del 14 al 20 de juny es van comunicar cinc morts, un repunt respecte a les dues defuncions de la setmana anterior. Així doncs, ja s’encadenen quatre balanços setmanals per sota de la desena de defuncions des de finals de juliol del 2020.
10:28
El 19 % dels tests són positius a Barcelona
La positivitat de les proves fetes també registra xifres que feia mesos que no es veien. La setmana del 28 de juny al 4 de juliol es van realitzar 52.144 PCR i tests d’antígens a la ciutat, el doble que les proves diagnòstiques de la setmana anterior, i el 19 % va tenir un resultat positiu. La dada supera en més de vuit punts la positivitat mitjana de la setmana anterior. Les dades dels últims 15 dies trenquen set setmanes consecutives amb la positivitat mitjana inferior al 5 %, tal com recomana l’OMS per tenir controlada la pandèmia.
10:13
Més de 2.000 positius al dia a Barcelona, rècord de pandèmia
El personal del Cruïlla, desbordat la 1a nit de festival: “Cada cop hi ha menys mascaretes”
La primera jornada del Cruïlla 2021 ha reunit prop de 18.000 persones, segons ha informat l’organització.El festival ha començat aquest dijous una edició especial, centrada en la música però marcada també per les mesures anticovid. L’organització ha dissenyat un protocol sanitari per garantir una experiència segura: tots els assistents s’han de fer un test d’antígens abans d’entrar i, en el recinte perimetrat, la mascareta FFP2 és obligatòria. En aquest primer dia, les mesures s’ha complert a grans trets, tot i que a mesura que ha avançat la nit, s’han anat relaxant.
09:40
Maroto lamenta la recomanació de França de no viatjar a Espanya: “Abans de generar alarma cal coordinar-nos”
La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha lamentat aquest divendres la decisió del Govern francès de recomanar als seus ciutadans que no viatgin a Espanya fruit de la situació de la pandèmia. En declaracions a RNE, Maroto ha rebutjat que es generin “alarmes” sobre l’evolució dels contagis perquè “el ritme de vacunació és bo” i cal “actuar amb prudència, coordinar-nos” i mantenir els protocols que “generen confiança”. “Abans de generar alarma cal coordinar-nos i adoptar decisions pensant a preservar la salut dels compatriotes i en l’àmbit global”, ha dit.
09:25
Campins no veu prudent celebrar festivals com el Cruïlla i diu que el toc de queda podria ajudar si empitjora la situació
La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha afirmat que no és prudent fer esdeveniments com el Cruïlla en una situació epidemiològica com l’actual.Assegura, també, que s’ha tancat l’oci nocturn perquè s’han detectat brots, els grans esdeveniments poden ser “grans disseminadors”. I és que ha valorat que encara que es facin TA i es digui que s’ha de dur la mascareta, es donen situacions en què no es compleixen les mesures. D’altra banda, ha afirmat que les limitacions horàries i el toc de queda podrien “ajudar” a aturar el creixement, tot i que ha afirmat que s’hauran d’aplicar si es detecta una afectació major als hospitals. Campins ha afirmat que el que més preocupa és l’increment de casos i la possibilitat que amb aquesta transmissió aparegui una variant que escapi a les vacunes.
09:10
Els farmacèutics reclamen poder vendre tests d’antígens sense recepta
El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) reclama de nou poder dispensar tests d’antígens sense recepta. Creuen que això ajudaria a frenar l’augment actual de contagis pel coronavirus. Justament, el Departament de Salut ha explicat aquest dijous que està treballant amb els farmacèutics perquè a partir de la setmana que ve puguin fer tests, tot i que ha deixat clar que no es tracta de comprar-ne i fer-se’l un mateix. Els positius detectats els reportaran els professionals al sistema de salut. De moment, les farmàcies poden dispensar tests només sota prescripció mèdica.
08:51
Cita per a la vacuna de la covid a Catalunya: Com demanar hora al web vacunacovidsalut.cat?
Tota la població ja pot demanar cita per a la vacuna de la covid a Catalunya, ja que Salut ja ha obert la vacunació a la franja més jove, dels 16 als 29 anys. D’aquesta manera, totes les persones a partir dels 16 anys ja poden demanar cita a través del web si encara no han rebut cap dosi del vaccí. Amb l’augment del ritme de vacunació, cada dia es van obrint més possibilitats, punts de vacunació i horaris, al web de cita per a la vacuna de la covid a Catalunya que ha activat Salut. El departament ja ha anunciat la convocatòria de l’última franja d’edat: les persones de 16 a 29 anys, que poden demanar cita a partir del 30 de juny.
08:35
Detectats 126 positius el primer dia del Festival Cruïlla
El Cruïlla ha detectat 126 positius entre els primers 15.000 tests d’antígens que s’han fet als accessos del festival a tota la gent que havia reservat hora, segons ha informat l’organització de l’esdeveniment. Les cançons de Sr. Wilson i de Griffi han estrenat aquest dijous a la tarda el festival i, també, la recuperació de l’espai del Fòrum com a escenari de concerts després de l’aturada obligada per la pandèmia. Han estat gairebé dos anys sense festivals musicals, que es trenquen amb aquest Cruïlla, que durarà fins dissabte, 10 de juliol, amb planificació i mesures de prevenció anticovid.
08:17
Identifiquen factors genètics associats a la covid greu
L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha participat en una anàlisi genòmica mundial per identificar els factors que fan que pacients amb la covid-19 desenvolupin una malaltia greu i que d’altres presentin símptomes lleus o siguin asimptomàtics. Els resultats, que s’han publicat a la prestigiosa revista ‘Nature’, revelen que 13 regions del genoma humà (loci) estan estretament associades amb la infecció o una covid-19 greu. També s’han identificat factors casuals com el tabaquisme i l’alt índex de massa corporal. L’estudi s’ha fet amb 50.000 pacients amb covid-19 i dos milions de controls no infectats de 25 països. L’IGTP hi ha aportat la informació clínica i genòmica de 5.000 voluntaris.
08:01
Els hotelers no creuen que els turistes francesos cancel·lin les reserves ja fetes
El Gremi d’Hotels de Barcelona veu “poc probable”que els turistes francesos cancel·lin les reserves de les seves vacances a Catalunya arran de la recomanació del govern gal de no viatjar a l’estat. El director general de l’entitat, Manel Casals, ha dit que la recomanació “és una mala notícia” que sí que pot afectar les reserves futures.
En canvi, defensa que “la gent que ha fet reserves sap perfectament en quina situació estem”. D’altra banda, ha demanat a la ministra d’Assumptes Exteriors, Arancha González Laya, que “faci la feina” per “evitar” que els països desaconsellin viatjar a l’estat. “La ministra ha de negociar i parlar amb aquests països perquè no passin aquestes situacions”, ha dit.
07:43
Catalunya intenta frenar la cinquena onada amb noves restriccions aquest divendres
19 dies després de la reobertura, les discoteques han de tornar a tancar aquest divendres a Catalunya. Des d’aquesta mitjanit, l’oci nocturn en sales tancades ja no té permesa l’obertura, amb motiu de les restriccions imposades per la Generalitat per intentar frenar la cinquena onada de covid-19. Almenys durant 15 dies, només podran seguir amb la persiana aixecada els locals amb pista de ball i música completament a l’aire lliure.