El consell de França d’evitar Catalunya per vacances ha posat encara més en escac el sector turístic a Barcelona. Bars i restaurants confiaven a salvar els mobles després d’un 2021 difícil, però ara l’esperança s’ha trencat. “Tindrem un estiu en blanc, una tardor molt complicada, i només es pot pensar en la reactivació a partir de la Setmana Santa del 2022”, alerta Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració.

Els restauradors preveuen que l’estiu a la ciutat serà com el de l’any passat: sense gairebé turisme internacional. Per tant, diuen, seran mesos perduts perquè els estrangers són “el motor” de la capital catalana en aquesta època. “Si Barcelona no se’n surt, cau Catalunya. Si Barcelona no se’n surt, Espanya entra en una situació econòmica molt complicada“, avisa Pallarols.

Els apartaments turístics clamen un pla de rescat

D’optimisme tampoc n’hi ha entre els allotjaments. L’associació Apartur, d’apartaments turístics, lamenta que l’explosió de contagis els ha agafat en plena temporada alta. Reclamen més ajuts i un pla de rescat. “Ja no ens en sortirem. Fa 16 mesos que patim i és fonamental que, en aquests moments, tant l’Ajuntament com la Generalitat s’impliquin a rescatar el sector”, afirma Enrique Alcántara, president d’Apartur.

El desànim del sector és ben visible, sobretot després de les declaracions del secretari d’Estat d’Afers Europeus francès, Clément Beaune, davant la situació epidemiològica a casa nostra: els positius continuen descontrolats i la variant delta s’estén. De fet, Catalunya és una de les regions d’Europa amb més contagis de coronavirus; només té per sobre alguns territoris de Portugal, Xipre, Suècia i Croàcia.