La primera jornada del Cruïlla 2021 ha reunit prop de 18.000 persones, segons ha informat l’organització. El festival ha començat aquest dijous una edició especial, centrada en la música però marcada també per les mesures anticovid. L’organització ha dissenyat un protocol sanitari per garantir una experiència segura: tots els assistents s’han de fer un test d’antígens abans d’entrar (en els que s’han detectat 126 positius) i, en el recinte perimetrat, la mascareta FFP2 és obligatòria. En aquest primer dia, les mesures s’ha complert a grans trets, tot i que a mesura que ha avançat la nit, s’han anat relaxant.

La primera part del protocol (els cribratges) han funcionat sense aglomeracions i, fins a les 21 h, s’han detectat 123 positius que no han pogut entrar. L’ús de la mascareta, però, ha estat més difícil de controlar. Durant la primera actuació, la de Sr.Wilson en substitució de Senyor Oca, que ha donat positiu en el test i no ha oficiat, l’assistència ha estat moderada. El personal contractat per garantir les mesures (unes 140 persones) no ha tingut problemes per avisar a qui no duia la mascareta. Però a mesura que el sol queia la gent es relaxava i durant el concert del duet Natos i Waor, amb un gran poder de convocatòria, la tasca ha resultat més difícil.

Públic assistent al festival Cruïlla, alguns amb mascareta i d’altres sense

Amb la posta de sol, el consum d’alcohol i l’augment d’espectadors ha fet que el personal es veiés desbordat. Les mascaretes han començat a desaparèixer i, aproximadament la meitat dels assistents, no la portava ben posada. “Cada cop hi ha menys mascaretes”, explica un espectador que gaudeix del concert fora del recinte delimitat. “Prefereixo escoltar-ho des de lluny”, afegeix. La cap d’Epidemiologia del Vall d’Hebron, Magda Campins, també alerta que les mascaretes es baixen a mesura que avança la nit, i considera que en l’actual situació no és prudent celebrar aquests macrofestivals.

“És viable que al transport públic tothom porti la mascareta?”

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, abans d’obrir portes, ja admetia la possibilitat que el públic no seguís fil per randa les instruccions, però ha matisat: “Estem en la mateixa situació que en qualsevol altra de la vida real”. “És viable que al transport públic tothom porti la mascareta? És viable que pel carrer tothom porti la mascareta? S’ha preguntat, per concloure, que “el festival sigui possiblement un espai molt més segur que qualsevol altra de Barcelona”, donat que tothom que hi ha entrat ha donat negatiu en un test d’antígens.