El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha estat clar i contundent a l’hora de posar xifres a la variant delta, responsable de l’explosió de positius en aquesta cinquena onada de contagis: “La variant delta representa més del 60 % dels contagis“, ha dit.

En aquest sentit, la previsió d’Argimon és que -citant estudis epidemiològics europeus- aquesta variant “representi a mitjans d’agost el 90 % dels contagis a Catalunya”.

El 40 % de les quarantenes no es respecten

Davant d’aquestes previsions, el titular de Salut ha advertit de la necessitat de “respectar les quarantenes“, ja que ha admès que “el 40 % no s’estan respectant“.

Josep Maria Argimon ha destacat la importància de trencar les cadenes de transmissió amb aquest mètode, tot i que ha recordat que “és complicat controlar el compliment dels aïllaments de 10 dies”. I ha apel·lat a la “solidaritat” per, diu, “persuadir en lloc de sancionar” a qui no els respecta.

Vacunats amb pauta completa, hospitalitzats

Una de les realitats que el conseller de Salut ha posat sobre de la taula és el nombre d’hospitalitzats que tenen la pauta completa de vacunació.

Si bé ha assenyalat que “no tenim dades d’àmbit català”, ha puntualitzat que “un exemple és l’hospital on som ara [l’Hospital de Bellvitge], on dissabte van ingressar 115 persones, de les quals, 15 tenien la doble pauta” del vaccí.

Coronavorus a Catalunya, en directe


Última hora de les dades covid a Catalunya i Barcelona, mesures i restriccions i evolució de la desescalada

Protecció dels treballadors sanitaris

La cinquena onada dels contagis també està posant contra les cordes el sistema sanitari. De moment, ho està fent a latenció primària, però comencen a veure’s increments d’ingressos hospitalaris. La pressió a què estan sotmesos els professionals sanitaris té un altre risc en la gestió de la pandèmia: que es contagiïn.

En aquest sentit, Josep Maria Argimon ha anunciat que “s’està treballant en una estratègia per protegir els professionals sanitaris“, però no n’ha concretat gaire més. Ha dit que el 19 de juliol en donarà a conèixer els detalls.