que passa contagi covid abans segona dosi vacuna

La vacunació de la covid amb les vacunes de Pfizer, Moderna o AstraZeneca consta de dues dosis, amb un interval de temps entre si. Durant aquest temps d’espera, que varia segons el vaccí, la protecció de la vacuna encara és limitada i, per tant, ens podem contagiar de covid.

Així ho demostren les dades de la covid a Catalunya que després de l’arribada de la variant delta i els últims brots apunten un repunt dràstic de contagis, sobretot entre els més joves, un col·lectiu que es troba en espera per completar la pauta completa.

El dubte és clar: Què passa si em contagio de covid abans de rebre la segona dosi de la vacuna? Me la puc posar igualment o haig d’esperar? Haig de modificar la cita i demanar nova hora al punt de vacunació? Haig de tornar a començar per la primera dosi? Resolem totes aquestes qüetions a continuació.

Quant temps haig d’esperar si m’he contagiat abans de la segona dosi?

Segons marca el protocol de vacunació del Departament de Salut, en cas de contagiar-se de covid cal esperar sis mesos des del moment de la recuperació per poder-se vacunar. Això és vàlid per a les persones de 65 anys o menys, tant a l’hora de rebre la primera dosi del vaccí, com si estàs esperant la segona dosi. És a dir, que les persones vacunades amb una dosi que s’hagin contagiat mentre esperen la segona, hauran d’esperar sis mesos a poder-la rebre i no l’interval de poques setmanes que marca el fabricant.

En canvi, en el cas de les persones de més de 65 anys que agafin la covid mentre esperen la segona dosi, la vacunació es posposa 15 dies.

Si ets contacte estret, cal esperar a acabar l’aïllament

En el cas de ser contacte estret d’algú amb covid, cal esperar a finalitzar la quarantena per poder rebre el vaccí. Aquesta pauta s’ha d’aplicar tant en cas de rebre la primera dosi, com si s’està en espera de rebre la segona dosi.

Cal tornar a començar si tinc la covid abans de la segona dosi de la vacuna?

Si una persona es contagia de la covid abans de posar-se la segona dosi de la vacuna, no cal que torni a començar el procés de vacunació des de l’inici. El que ha de fer és esperar sis mesos a partir del moment de la recuperació i sol·licitar cita per rebre la segona dosi.

Cal avisar o modificar la cita per a la vacuna de la covid si m’he infectat?

Les persones positives de covid, tant per una PCR com per un test d’antígens, queden registrades al sistema de Salut. Per tant, als aplicatius de Salut es creuen les dades del positiu per covid amb la cita per la segona dosi, de manera que la vacunació es posposa de manera automàtica durant el temps que correspongui al seu rang d’edat. D’aquesta manera l’usuari no cal que avisi ni tampoc que modifiqui la cita que se li ha assignat.