La Generalitat ha decidit tancar l’oci nocturn que no es faci a l’aire lliure a partir d’aquest divendres, com a mesura per intentar revertir l’explosió de contagis dels darrers dies. De moment el tancament durarà 15 dies. És una de les decisions que ha pres el govern català vista l’evolució de les dades epidemiològiques i pel fet que la majoria de nous infectats són persones joves. La decisió, però, no afectarà festivals com el Cruïlla, que començarà dijous al Parc del Fòrum.

“No podem fer com si no hi hagués pandèmia”, ha afirmat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que ha justificat que el repunt de casos fa “insostenibles les mesures actuals”. Per això s’ha anunciat el tancament de l’oci nocturn en espais tancats. A més, s’aplicaran més restriccions a les activitats permeses: se n’avança mitja hora el tancament, fins a les 3 h, i en qualsevol esdeveniment que reuneixi més de 500 persones serà obligatori que els participants tinguin un test d’antígens o PCR negatiu o bé la pauta de vacunació completa.

El sector avisa que tancar és “una sentència de mort”

El Departament de Salut ha explicat la decisió als representants de l’oci nocturn en una reunió d’urgència aquest dimarts al migdia. De totes maneres, el tancament del sector ja s’havia filtrat als mitjans de comunicació i això ha molestat el secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, que ha titllat la manera d’actuar de la Generalitat de “falta de respecte total”.

Boadas també ha recordat que tancar el sector de l’oci nocturn entre l’1 de juliol i el 30 d’agost és sentenciar a mort un sector que ha estat amb la persiana abaixada més de 20 mesos.

Des de FECASARM també avisen que tornaran les imatges de botellades i festes il·legals al mig del carrer i, això, donarà, assegura Boadas, una molt mala imatge per a tot aquell turisme que arribi a Catalunya.

El sector també denuncia que la seva proposta de fer test d’antígens previ a l’entrada dels locals no ha estat escoltada. Pel secretari general, la Generalitat està perdent una ocasió d’or per fer un cribratge massiu i voluntari a la població més jove.

Durant aquest temps en què les discoteques estaran tancades, el Departament de Salut tindrà més marge per preparar amb els representants del sector el protocol amb les noves mesures com ara els tests d’antígens per poder accedir als locals. Una opció que des de Salut ja s’ha proposat i que fa mesos que demanava la patronal de l’oci nocturn.

El sector no ha estat ni vint dies obert

Els bars musicals i discoteques van reobrir el 21 de juny i, des d’aleshores, s’han publicat diversos vídeos amb incompliments a l’interior dels locals. De fet, el mateix sector havia reconegut la dificultat de fer respectar normes com ara el distanciament social. I davant d’aquesta situació, diverses discoteques havien decidit, fins i tot, tancar portes.

La patronal de l’oci nocturn FECALON també havia plantejat al Departament de Salut convertir les discoteques i altres establiments d’activitats musicals recreatives en punts de vacunació per a joves.