Des de l’inici de la pandèmia, seguim l’evolució de les dades de la covid a Catalunya. Des del març, s’han confirmat 303.300 casos de coronavirus amb una prova PCR o un test antigènic a tot Catalunya. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, els contagis s’estan reduint i, tot i que les dades de diumenge encara són provisionals, tot apunta que la setmana passada és la quarta consecutiva amb una baixada de casos. Entre el 16 i el 22 de novembre s’han detectat 10.760 positius, un 35 % menys que la setmana anterior. Actualment, hi ha 1.951 persones hospitalitzades, una xifra que torna a quedar per sota dels 2.000 després d’un mes superant aquest llindar. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus amb les xifres que proporciona el Departament de Salut.

Les hospitalitzacions, per sota de 2.000 un mes després

Segons Salut, hi ha 1.951 persones ingressades als hospitals catalans a causa del virus, és a dir, 59 menys que en l’últim balanç. Aquesta xifra no baixava dels 2.000 pacients ingressats des del 24 d’octubre, ara fa un mes. De mitjana, al setembre hi havia 752 persones ingressades als hospitals per covid-19 cada dia. A l’octubre, la xifra va pujar fins als 1.407 pacients i al novembre, de moment, s’han notificat 2.484 hospitalitzats de mitjana.

Actualment, hi ha 499 malalts greus a les UCI catalanes, 10 menys que en el balanç anterior. És el primer dia del mes de novembre en què el nombre de pacients ingressats a les UCI és inferior a 500. A més, fa vuit dies que aquesta xifra no augmenta. Des del 6 de novembre, la Generalitat incorpora al recompte els pacients greus que hi ha també als centres privats.  El balanç actual encara està per sota del pic amb més ingressats greus de la pandèmia, que es va registrar el 6 d’abril amb 1.529 pacients.

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot contagiar un positiu per covid-19, se situa en 0,78 a 21 de novembre. Es tracta de la mateixa xifra que es va registrar una setmana abans, el 13 de novembre. Al llarg d’aquesta setmana, s’ha mantingut força estable, amb només dos lleugers increments. La taxa està per sota del llindar d’1 des del 31 d’octubre. L’objectiu de les administracions és que estigui per sota d’1, és a dir, que un positiu no arribi a contagiar una altra persona. El registre màxim és del 15 de març, amb una Rt de 5. En canvi, els dies 3, 4 i 5 de maig, en ple confinament, l’Rt va tocar fons, amb 0,64.

Dues setmanes amb menys defuncions

Amb les dades encara provisionals pel retard de les funeràries a l’hora de reportar les defuncions, la setmana passada es van produir 377 defuncions per covid-19, 65 decessos menys que la setmana anterior. Es tracta de la segona setmana que les morts per coronavirus baixen després del pic de la segona onada. Tot i això encara és una xifra molt elevada si la comparem amb els registres de setembre, quan les morts setmanals per coronavirus no arribaven al centenar.

El 62 % dels malalts moren a l’hospital

Si desglossem el total de 15.654 defuncions segons les funeràries, es confirma que 9.639 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (62 %); 4.317, en una residència de gent gran (28 %); 934, en domicilis (6 %), i 764 casos no classificables per manca d’informació (5 %). Sobre aquests últims, el Departament de Salut ha assegurat que està treballant per reduir-ne el nombre, ja que es tracta d’èxitus que s’acaben reclassificant posteriorment i això pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

2.500 contagis diaris al novembre

De mitjana, aquest novembre s’han registrat a Catalunya 2.562 casos nous al dia. Durant el mes d’octubre aquesta dada era de 3.279 positius diaris; al setembre, de 1.060; i a l’agost, de 979. El següent gràfic mostra els casos confirmats cada dia. Dels últims registres, destaquen desmesuradament les dades del 26 d’octubre, amb més de 6.000 contagis, però la tendència actual mostra una disminució evident. La línia grisa indica la mitjana mòbil a set dies per observar la tendència i evitar l’efecte del cap de setmana.

Si valorem les tres últimes setmanes amb les dades estabilitzades, cal destacar que els casos nous de covid-19 a Catalunya han disminuït. Del 9 al 15 de novembre es van detectar 16.544 positius, un 34,5 % menys que la setmana anterior. Pel que fa a les proves PCR i tests antigènics realitzats, en van ser 228.822, un 18,4 % menys que la setmana anterior. Per tant, tot i que s’han fet menys tests a la població, els positius han baixat més. De fet, la positivitat de les proves ha baixat dos punts percentuals en una setmana.

Baixen dos punts les proves positives al novembre

Segons les dades més recents de Salut, el 9,8 % de les PCR i tests antigènics fets a Catalunya la primera quinzena de novembre, que en van ser 483.484, van tenir un resultat positiu. Si comparem aquest percentatge amb el que hi havia la segona quinzena d’octubre representa dos punts percentuals menys en la positivitat de les proves. Durant tot el mes d’octubre es van realitzar 28.000 tests diaris de mitjana i l’11 % van resultar positius, una pujada de quatre punts respecte al setembre. En tot cas, són percentatges que estan allunyats de les dades de la primera onada de la pandèmia, que superaven el 50 % i, fins i tot, el 60 % alguns dies.

Espanya supera els 1,5 milions de positius

Espanya ha registrat 4.584 casos en les últimes 24 hores i els acumulats des de l’inici del coronavirus sumen 1.594.844 persones confirmades amb una prova PCR o test d’antígen. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 43.688, 1.232 en la darrera setmana.

*(Clica aquí si mires la pàgina amb mòbil i no visualitzes el gràfic.)