Des de l’inici de la pandèmia seguim l’evolució de les dades de la covid a Catalunya. Des de mitjans d’abril, els casos notificats pel Departament de Salut han augmentat però, amb dades provisionals, en la segona setmana de maig aquesta situació s’ha frenat. Cal esperar que es consolidin les xifres per assegurar que la pujada lleu de contagis s’ha estabilitzat. Sobre aquests registres cal tenir present que a finals de març, dins l’estratègia de “gripalització” de la covid, Salut va deixar de comptar tots els casos i només es fa seguiment de les persones vulnerables. Per això, els positius confirmats poden no reflectir la situació real.

En aquests gràfics analitzem el coronavirus a Catalunya amb les dades que la Generalitat publica els dimarts i els divendres. Els hospitalitzats a causa de la covid-19 continuen pujant des del mes d’abril i han tornat a superar el llindar del miler d’ingressats. En canvi, a les UCI, la tendència és més optimista i registren la xifra més baixa de tota la pandèmia, 25 crítics a tot Catalunya.

Gairebé 100 ingressats més en una setmana

Les hospitalitzacions per covid van superar el llindar de les 3.000 el 30 de gener. Des d’aleshores, s’han reduït de forma contundent. Ara bé, el ritme de descens es va frenar a l’abril i, fins i tot, la xifra ha augmentat. Fa nou dies que les hospitalitzacions superen el miler. En l’última setmana, la situació s’ha incrementat un 9 %, amb 95 catalans més als hospitals.

La dada més baixa de crítics a l’UCI

A les UCI de Catalunya hi ha 25 crítics per covid i fa gairebé un mes que el balanç està per sota de la quarantena. Aquest és el registre més baix de tota la pandèmia. Respecte als greus que hi havia un mes enrere, la xifra s’ha reduït un 24 % i, comparat amb l’última setmana, hi ha set pacients menys. Des del 26 de gener, el recompte inclou els crítics per covid i no aquells que hi ingressen per altres motius i són positius.

La pujada de contagis podria frenar-se

Des del mes d’abril, es confirmen una mitjana de 12.000 casos a la setmana. En les últimes setmanes, els positius notificats van pujar entre un 16 i un 23 %, però del 9 al 15 de maig, els positius confirmats han baixat un 5 %, amb 845 contagis menys. La dada encara és provisional i podria augmentar perquè els laboratoris comuniquen amb retard els resultats. A més, convé recordar que els casos que entren a les estadístiques només són vulnerables.

Els positius per covid després de les festes de Nadal van assolir màxims històrics cada setmana. Del 17 al 23 de gener es va registrar el rècord de tota la pandèmia: més de 257.000 casos. Des d’aleshores, Catalunya va encadenar vuit setmanes amb descens, tot i que els percentatges de baixada es van estancar a principis de març.

Per què no podem comparar l’evolució de casos?

Amb el canvi d’estratègia del Departament de Salut, amb què es deixen de comptar tots els positius i no es fan proves a la població general, la traçabilitat de les dades s’ha perdut perquè els criteris de recollida han canviat. Per tant, no podem comparar les dades prèvies a aquest canvi amb les que s’actualitzin a partir del 25 de març. A betevé ho marquem dins del mateix gràfic, però diferenciat.

Les defuncions tornen a superar les 60 setmanals

El pic de la sisena onada va deixar 329 defuncions per covid a Catalunya, una dada que no es registrava des de feia un any. Tot i que la mortalitat va disminuir de forma destacable al febrer i, sobretot, al març, cada setmana d’abril la xifra va augmentar un 20 % fins a superar la cinquantena de persones mortes. Fins i tot, del 9 al 15 de maig, Salut ha comunicat més de 60 decessos a causa del virus.

El balanç de mortalitat pot augmentar pel retard de les funeràries a l’hora de notificar les defuncions per covid. La mitjana diària del mes de gener va ser de 38 morts, mentre que al febrer va ser de 28. En canvi, cada dia del mes de març van morir vuit catalans. La mitjana del mes d’abril va ser de set tot i que, de moment, és de vuit al maig.

Més de 17.000 morts en hospitals des de l’inici

Si desglossem el total de 27.303 defuncions des de l’inici de la pandèmia, es confirma que 17.221 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (63 %); 4.746, en residències de gent gran (17 %); 1.373, en domicilis (5 %) i la resta són casos no classificables per manca d’informació (14 %).