Des de l’inici de la pandèmia, seguim l’evolució de les dades de la covid-19 a Catalunya. Des del març s’han confirmat 518.398 casos de coronavirus amb una prova PCR o un test antigènic. Amb dades provisionals, la setmana passada es van detectar 8.536 positius, un 18 % menys que l’anterior. La xifra és més baixa que la que hi havia abans de pujar la tercera onada, 9.400 casos del 7 al 13 de desembre.

Actualment hi ha 525 crítics a l’UCI i estan per sota dels 600 des de fa 10 dies. En aquests gràfics seguim l’evolució diària de casos de coronavirus a Catalunya amb dades del Departament de Salut.

10 dies amb menys de 600 crítics a l’UCI

Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 525 pacients crítics ingressats a les UCI catalanes, tant públiques com privades. Es tracta de set persones menys que el dia anterior i fa 10 dies que el balanç està per sota de les 600 persones. Per trobar una xifra similar cal recular fins al 15 de gener, quan hi havia 530 pacients greus. Les UCI es van buidant, tot i que molt lentament. Salut no especifica si les baixes a les UCI són per defunció o per recuperació.

Pel que fa a les hospitalitzacions en general, actualment hi ha 1.697 persones ingressades pel virus, 96 menys que en les últimes 24 hores. El balanç acostuma a disminuir de dilluns a divendres, però durant el cap de setmana s’incrementa perquè en dissabte i diumenge no es donen tantes altes. El nombre d’ingressats encadena vuit dies per sota dels 2.000.

Els casos baixen un 18 % l’última setmana

Catalunya acumula sis setmanes amb baixada de positius des del pic de la tercera onada, però el ritme de reducció s’ha alentit en l’última quinzena. Del 15 al 21 de febrer es van confirmar 10.448 casos amb una prova PCR o un test antigènic, una disminució del 7 %. En canvi, en les dues primeres setmanes de febrer, la baixada va ser del 27 %.

Els investigadors apunten que la variant britànica pot ser la causa d’aquesta frenada i, per això, també està costant més buidar les UCI de pacients crítics. Amb dades provisionals que poden augmentar, la setmana passada es van detectar 8.536 positius, un 18 % menys que l’anterior.

Cal tenir en compte que la setmana passada es van fer un 6 % menys de proves diagnòstiques que la setmana anterior. Però, tot i això, els positius detectats han baixat més, un 14 %.

De mitjana, cada dia de febrer es van detectar 1.600 casos de coronavirus, mentre que al gener n’eren 3.200. Del mes de gener destaquen els 6.000 positius diaris que hi va haver després de les vacances de Nadal: 6.044 casos confirmats l’11 de gener. No es reportava una xifra similar des del 21 d’octubre, en plena segona onada.

La positivitat es manté per sobre del 5 %

Per primer cop després de cinc setmanes consecutives de descens, la positivitat mitjana de les proves PCR i TA va registrar un increment. Del 15 al 21 de febrer es van realitzar 208.959 proves diagnòstiques i el 5,6 % van tenir un resultat positiu, un punt més que la setmana anterior. De moment, el 5,2 % de les proves fetes la setmana passada (195.909) van ser positives. Això suposa tornar a superar el llindar del 5 % de positivitat, que és el que recomana l’OMS per tenir controlada la pandèmia.

L’increment de la positivitat també trenca la tendència a la baixa sostinguda setmana a setmana durant els mesos de gener i febrer. El percentatge havia disminuït a un ritme d’un punt cada setmana.

Un any de la covid a Catalunya: 365 dies de dades

Tres onades d’una pandèmia mundial resumides en gràfics i mapes

Fa un mes que les morts disminueixen

Segons l’últim balanç del Departament de Salut, del 22 al 28 de febrer es van notificar 164 defuncions per coronavirus. Aquesta dada encara és provisional perquè les funeràries comuniquen amb retard els decessos i, per tant, el balanç setmanal podria augmentar els propers dies. Tot i això, representa 102 morts menys que la setmana anterior i, si el nombre es manté, farà un mes que els decessos baixen.

El pic de la tercera onada es va assolir la setmana del 25 al 31 de gener, quan es van notificar 568 morts per coronavirus a Catalunya. Així doncs, va superar el registre màxim de la segona onada: 504 defuncions notificades entre el 2 i el 8 de novembre.

Més de 2.000 defuncions sense classificar

Si desglossem el total de 20716 defuncions segons les funeràries, es confirma que 13.036 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (63 %); 4.547, en residències de gent gran (22 %); 1.131, en domicilis (5 %) i 2.002 són casos no classificables per manca d’informació (10 %). Sobre aquests últims casos, Salut va assegurar que treballaria per reduir-ne el nombre, ja que es tracta de defuncions que s’acaben reclassificant posteriorment i això pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

L’Rt torna a ser inferior a l’1

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar al 0,94 amb data del 26 de febrer, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, la taxa torna a estar per sota del llindar de l’1 després d’una setmana lleument per sobre. La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ja va avançar que la taxa de contagi arribaria a 1 entre mitjans i finals de febrer.

Els experts recomanen tenir en compte altres paràmetres com els casos o els pacients greus per saber com evoluciona la situació epidemiològica, ja que els dies festius alteren el resultat de la taxa a la baixa.

L’objectiu de les administracions és que la taxa de contagi estigui per sota d’1, és a dir, que un positiu no arribi a contagiar una altra persona. El registre màxim és del 15 de març, amb una Rt de 5. En canvi, els dies 3, 4 i 5 de maig, en ple confinament, l’Rt va tocar fons, amb 0,63.

El 6 % de la població està vacunada

Des del 27 de desembre s’han vacunat 467.435 persones a Catalunya. Representen el 6 % de la població. A més, ja hi ha 191.073 persones que han rebut la segona dosi de la vacuna. A Barcelona ciutat s’han vacunat més de 107.000 persones des de l’inici de la campanya, el 6,5 % dels ciutadans.

Espanya supera els 3,2 milions de contagis

Espanya ha registrat 1.159 casos en les últimes 24 hores i els acumulats des de l’inici del coronavirus sumen 3.204.531 persones confirmades amb una prova PCR o test d’antigen. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 69.609, 665 en la darrera setmana.

*(Clica aquí si mires la pàgina amb mòbil i no visualitzes el gràfic.)