Des de l’inici de la pandèmia seguim l’evolució de les dades de la covid-19 a Catalunya. Des del març del 2020 s’han confirmat 618.429 casos de coronavirus amb una prova PCR o un test antigènic. Des de la setmana passada s’han produït rècords de millora als hospitals. Les persones ingressades per la covid-19 continuen per sota de les 1.200 i els pacients greus a les UCI són inferiors a 400. Amb dades provisionals que poden augmentar, els positius setmanals ha baixat per tercera setmana consecutiva.

En aquests gràfics seguim l’evolució de casos de coronavirus a Catalunya amb dades del Departament de Salut.

Augment lleu d’hospitalitzacions

Actualment hi ha 1.145 persones ingressades per covid-19 als hospitals catalans. Divendres es va registrar la xifra més baixa d’ingressos des del 14 d’octubre amb 1.081 hospitalitzacions. Per tant, hi ha hagut una pujada lleu el cap de setmana, amb 30 persones més hospitalitzades en les últimes 24 hores. Cal tenir en compte que en cap de setmana i festius la xifra d’ingressos sol augmentar perquè no es donen tantes altes. En tot cas, fa sis dies que aquest indicador se situa per sota dels 1.300 ingressats.

Els pacients en estat greu tornen a estar per sota dels 400 i actualment en són 399 persones ingressades a les UCI catalanes, tant públiques com privades. Es tracta de quatre persones menys que les notificades ara fa 24 hores. Fa 19 dies que aquest indicador torna a situar-se per sota del mig miler. De mitjana, durant el mes d’abril hi va haver 488 pacients crítics a les UCI cada dia i, al març, 445.

Tercera setmana seguida amb menys contagis

Amb dades provisionals de divendres a diumenge, que poden augmentar, del 10 al 16 de maig es van detectar 4.539 positius amb una prova diagnòstica. Representen una reducció del 41 % respecte a la setmana anterior. Si aquesta xifra es confirma, Catalunya encadenarà tres setmanes consecutives amb descens de contagis després d’un mes d’abril estancats a l’entorn dels 11.000 positius setmanals.

Després de vuit setmanes consecutives amb baixada de positius des del pic de la tercera onada, la tendència es va revertir a mitjans de març, amb un repunt dels casos la segona quinzena del mes. A l’abril, en canvi, vam veure un estancament de les dades. És a dir, les vacances de Setmana Santa no van suposar cap explosió de casos.

La positivitat es manté inferior al 5 %

Des de la tercera setmana de març, la positivitat mitjana setmanal a Catalunya estava per sobre del 5 % que recomana l’OMS per tenir controlada la pandèmia. Del 3 al 9 de maig es va trencar aquesta tendència perquè el 4,9 % de les PCR i test d’antígens fets van resultar positius.

Del 10 al 16 de maig, la positivitat ha tornat a baixar i s’ha situat en el 4 % amb 135.126 proves fetes a la població. Així doncs, es tracta de la segona setmana per sota del 5 % després de set setmanes superant-lo.

Gairebé el 32 % de la població està vacunada

Des del 27 de desembre s’han vacunat 2.456.753 persones a Catalunya. Representen el 31,8 % de la població. I ja hi ha 1.142.348 persones que han rebut la pauta completa de la vacuna. A Barcelona ciutat s’han immunitzat més de mig milió de persones des de l’inici de la campanya, el 33,7 % dels ciutadans.

Les defuncions setmanals s’estanquen

Fa tres setmanes que el balanç de mortalitat no varia i roman a l’entorn del centenar de defuncions. En el període més recent consolidat, del 3 al 9 de maig, Salut va notificar 104 decessos per covid-19, set més que la setmana anterior. Amb dades provisionals del 10 al 16 de maig, s’han comunicat 31 decessos. Caldrà veure com evoluciona la dada consolidada per afirmar que les morts setmanals han baixat.

Les 97 defuncions comunicades del 26 d’abril al 2 de maig van ser el primer balanç setmanal amb menys de 100 morts després de superar-lo durant set mesos. Des de mitjans d’abril, la mortalitat mostra signes d’estabilitat.

El pic de la tercera onada es va assolir del 25 al 31 de gener, quan es van notificar 568 morts per coronavirus a Catalunya. Això va superar el registre màxim de la segona onada: 504 defuncions notificades entre el 2 i el 8 de novembre.

Més de 22.000 defuncions des de l’inici de la pandèmia

Si desglossem el total de 22.071 defuncions segons les funeràries, es confirma que 14.048 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (64 %); 4.563, en residències de gent gran (21 %); 1.176, en domicilis (5 %), i 2.284 són casos no classificables per manca d’informació (10 %). Sobre aquests últims casos, Salut va assegurar que treballaria per reduir-ne el nombre, ja que es tracta de defuncions que s’acaben reclassificant posteriorment i, això, pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

13 dies amb l’Rt per sota de l’1

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar en el 0,77 amb data del 13 de maig, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, l’indicador acumula 13 dies per sota del llindar de l’1 després de mantenir-s’hi per sobre des del dia 21 d’abril.

Els experts alerten que els festius poden alterar la taxa de contagi. Per això, recomanen tenir en compte altres paràmetres, com els pacients greus per saber com evoluciona la situació epidemiològica.

L’objectiu de les administracions és que la taxa de contagi estigui per sota d’1, és a dir, que un positiu no arribi a contagiar una altra persona. El registre màxim és del 15 de març del 2020, amb una Rt de 5. En canvi, els dies 3, 4 i 5 de maig del 2020, en ple confinament, l’Rt va tocar fons, amb 0,63.

Un any de la covid a Catalunya: 365 dies de dades

Tres onades d’una pandèmia mundial, resumides en gràfics i mapes

Espanya supera les 79.000 morts per covid

A Espanya 6,9 milions de persones han rebut la pauta completa de la vacuna. També s’han registrat 3.084 positius en les últimes 24 hores i els acumulats des de l’inici del coronavirus sumen 3.604.799 persones confirmades amb una prova PCR o test d’antígens. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 79.339, 246 en la darrera setmana.

*(Clica aquí si mires la pàgina amb mòbil i no visualitzes el gràfic.)