Els casos confirmats de coronavirus a Catalunya amb una prova PCR o test ràpid s’eleven a 76.619 i els positius acumulats amb PCR positiva o provable sumen 68.354 persones. En l’última setmana, els catalans positius amb una PCR han crescut gairebé un 80 % respecte de la setmana anterior i han passat de 1.256 a 2.219 casos nous. Pel que fa a les morts per coronavirus, 12.621 persones han mort des de l’inici de la pandèmia, segons les dades dels serveis funeraris de Catalunya, que inclouen els decessos en hospitals i centres sociosanitaris, residències de gent gran i domicilis. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus amb les xifres que proporciona cada dia el Departament de Salut.

Els positius creixen un 77 % en l’última setmana

El 12 de juliol s’han registrat 44 casos positius nous confirmats amb una prova PCR. La dada de creixement de casos diaris pot canviar i està condicionada a reajustos que pugui fer Salut quan rep resultats positius dels laboratoris que pertanyen a dies anteriors. Entre el 6 i el 12 de juliol es van registrar 2.219 casos confirmats amb prova PCR. És a dir, 963 casos més que els confirmats la setmana anterior. Això suposa un increment setmanal del 76,7 % i situa Catalunya als nivells de contagis nous de principis de maig. A més, és la tercera setmana consecutiva que aquesta xifra augmenta.

Els ingressats a l’UCI, per sota dels 50

Actualment, hi ha 46 malalts greus a les UCI catalanes, dos pacients crítics més respecte l’últim balanç. Des de l’1 de juliol aquesta xifra està per sota dels 50. A més, suposa una reducció de més del 97 % respecte el pic amb més ingressats crítics, el 6 d’abril (1.529 pacients). Des de l’inici del coronavirus hi ha hagut 4.183 casos greus.

Les morts baixen un 25 % en l’última setmana

La Generalitat també reajusta i corregeix les dades de persones mortes cada dia perquè hi ha funeràries que notifiquen amb retard els decessos. Per això, el 12 de juliol no ha registrat cap defunció però podria variar “a posteriori”. La clau per entendre la discrepància entre les xifres comunicades per Salut és que una dada expressa el dia de la defunció i l’altra el dia del registre al sistema i quan es reporta públicament. En les últimes 24 hores s’han notificat quatre defuncions però repartides en dies anteriors del mes de juliol.

Per aquest motiu, les interpretacions de les dades amb una perspectiva més àmplia de temps pot ajudar a entendre’n millor l’evolució. En el gràfic següent es pot veure la variació setmanal dels decessos. De  moment, del 6 al 12 de juliol han mort 18 persones, un 25 % menys que l’anterior. Del 29 de juny al 5 de juliol es van produir 24 defuncions. Aquesta xifra va suposar un augment de dues morts més respecte les registrades la setmana anterior (22 morts entre el 22 i el 28 de juny).

Pel que fa a les altes hospitalàries, les persones que s’han recuperat de la covid-19 a Catalunya sumen un total de 40.210, cap més que el dia anterior. Des del 20 d’abril, els recuperats representen més del 50 % de positius.

Una de cada tres persones ha mort en una residència

Si desglossem el total de 12.621 defuncions segons les funeràries, es confirma que 6.907 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (55 %); 4.112, en una residència de gent gran (33 %); 799, en domicilis (6 %), i 803 casos no classificables per manca d’informació (6 %). Sobre aquests últims, el Departament de Salut ha assegurat que està treballant per reduir-ne el nombre, ja que es tracta d’èxitus que s’acaben reclassificant posteriorment i això pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

La corba a Espanya supera els 250.000 positius per coronavirus

Espanya ha registrat 164 casos nous en les últimes hores i ara n’hi ha 255.953 de confirmats acumulats des de l’inici del coronavirus. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 28.406, tres de les quals en l’última setmana. Els malalts greus que han ingressat a les UCI espanyoles s’eleven a 11.716.

*(Clica aquí si mires la pàgina amb mòbil i no visualitzes el gràfic.)