Les morts per coronavirus a Catalunya s’eleven a 12.341, segons les dades dels serveis funeraris de Catalunya, que inclouen els decessos en hospitals i centres sociosanitaris, residències de gent gran i domicilis. L’evolució de les defuncions diàries permet visualitzar una corba doblegada, que indica una baixada en la mortalitat de la covid-19. La Generalitat reajusta i corregeix les dades de persones mortes cada dia perquè hi ha funeràries que notifiquen amb retard les defuncions. Per això, el 4 de juny ha registrat una defunció però podria variar “a posteriori”. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus amb les dades que proporciona cada dia el Departament de Salut.

La clau per entendre la discrepància entre les xifres comunicades per Salut és que una dada expressa el dia de la defunció i l’altra el dia del registre al sistema i quan es reporta públicament. En les últimes 24 hores s’han notificat vuit morts però reajustades en dies anteriors. Per això, les interpretacions de les dades amb una perspectiva més àmplia de temps pot ajudar a entendre’n millor l’evolució. En el gràfic següent es pot veure la variació setmanal dels decessos.

L’evolució dels casos positius de coronavirus a Catalunya també dibuixa una altra corba doblegada respecte al pic màxim de contagis. El còmput global de casos confirmats amb prova PCR o test ràpid és de 67.700 persones, i els positius acumulats només amb PCR positiva o provable, 62.360. En les últimes 24 hores n’hi ha hagut 20 de nous.

La dada de creixement de casos diaris també pot canviar i està condicionada a reajustos que pugui fer Salut quan rep resultats positius dels laboratoris que pertanyen a dies anteriors. En el gràfic següent es pot veure com varien cada setmana els casos amb prova PCR positiva, provable i confirmats epidemiològicament.

Pel que fa a les altes hospitalàries, les persones que s’han recuperat de la covid-19 a Catalunya sumen un total de 38.501, 111 més que el dia anterior. Des del 20 d’abril, els recuperats representen més del 50 % de positius. 

Actualment, hi ha 127 malalts greus a les UCI catalanes, una xifra que s’han reduït un 92 % des del pic amb més ingressats crítics el 6 d’abril (1.529 pacients). El nombre d’ingressats a l’UCI se situa per sota dels 200 des de fa 10 dies. Des de l’inici del coronavirus hi ha hagut 4.076 casos greus.

Una de cada tres persones ha mort en una residència

Si desglossem el total de 12.341 defuncions segons les funeràries, es confirma que 6.749 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (55 %); 4.059, en una residència de gent gran (33 %); 784, en domicilis (6 %), i 749 casos no classificables per manca d’informació (6 %). Sobre aquests últims, el Departament de Salut ha assegurat que està treballant per reduir-ne el nombre, ja que es tracta d’èxitus que s’acaben reclassificant “a posteriori” i això pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

La corba a Espanya supera els 240.000 positius per coronavirus

Espanya ha registrat 195 casos nous en les últimes hores i ara n’hi ha 240.660 de confirmats. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 27.133. Els malalts greus que han ingressat a les UCI espanyoles s’eleven a 11.426.

*(Clica aquí si mires la pàgina amb mòbil i no visualitzes el gràfic.)