Des de l’inici de la pandèmia, s’han confirmat 89.501 casos de coronavirus amb una prova PCR a tot Catalunya. En l’última setmana completa analitzada, del 3 al 9 d’agost, es van detectar 5.725 casos nous, un 12 % menys que l’anterior. A més, el 8,6 % de les PCR fetes, que en van ser 66.631, va tenir un resultat positiu. Si analitzem les dues setmanes anteriors, els contagis nous detectats són semblants, amb uns 6.500 confirmats cada setmana. Tot plegat confirma una desacceleració. Les defuncions per covid-19 des de l’inici s’enfilen a les 12.868 persones mortes. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus amb les xifres que proporciona el Departament de Salut.

Vora el 9 % de les proves PCR són positives

Segons les dades més recents del Departament de Salut, l’11 % de les PCR fetes a Catalunya el 10 d’agost van tenir un resultat positiu, és a dir, 908 confirmats de 8.668 proves fetes aquell dia. La xifra es manté estable vora el 9 % de positivitat des de mitjans de juliol. Aquest percentatge se situa força allunyat de les dades de la primera onada de la pandèmia, que superaven el 50 % i, fins i tot, el 60 % alguns dies.

Els casos nous s’estabilitzen

El creixement de casos nous de covid-19 a Catalunya sembla que es desaccelera si valorem les dues últimes setmanes. Es constata que el ritme s’ha frenat i la mitjana s’ha estabilitzat a l’entorn dels 800 casos nous cada dia. Però cal tenir present que les dades més recents poden canviar pels reajustaments que fa Salut quan rep resultats positius dels laboratoris que són de dies anteriors, sobretot, dels últims tres dies. De fet, Salut no les publica i la dada més recent és la que consta al gràfic.

Els ingressats a l’UCI tornen a superar el centenar

Actualment, hi ha 122 malalts greus a les UCI catalanes, una dada que està per sobre del centenar des de l’1 d’agost i que va tornar a créixer a partir de mitjans de juliol. Tot i això, la xifra se situa molt per sota del pic amb més ingressats greus de la pandèmia, que es va registrar el 6 d’abril amb 1.529 pacients. A banda, segons l’últim balanç de Salut, hi ha 577 persones ingressades als hospitals per covid-19.

Les morts baixen un 26 % l’última setmana

Del 3 al 9 d’agost, 53 persones van morir per coronavirus a Catalunya, un 26 % menys que la setmana anterior. La setantena de decessos l’última setmana de juliol s’emmirallava amb les dades de principis de juny quan justament 72 ciutadans també van perdre la vida la setmana de l’1 al 7. Malgrat tot, les dades no tenen res a veure amb el pic de mortalitat de la pandèmia, amb més de 2.000 morts a la setmana.

La Generalitat també reajusta i corregeix les dades de persones mortes cada dia perquè hi ha funeràries que notifiquen amb retard els decessos. Per aquest motiu, les interpretacions de les dades amb una perspectiva més àmplia de temps pot ajudar a entendre’n millor l’evolució.

Una de cada tres persones mor en una residència

Si desglossem el total de 12.868 defuncions segons les funeràries, es confirma que 7.069 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (55 %); 4.123, en una residència de gent gran (32 %); 817, en domicilis (6 %), i 859 casos no classificables per manca d’informació (7 %). Sobre aquests últims, el Departament de Salut ha assegurat que està treballant per reduir-ne el nombre, ja que es tracta d’èxitus que s’acaben reclassificant posteriorment i això pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

La corba a Espanya supera els 335.000 positius

Espanya ha registrat 2.935 casos en les últimes 24 hores i els acumulats des de l’inici del coronavirus sumen 337.334 confirmats amb una prova PCR. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 28.605, 70 de les quals l’última setmana. Els malalts greus que han ingressat a les UCI espanyoles s’eleven a 11.926 des del principi de la crisi, 51 els darrers set dies.

*(Clica aquí si mires la pàgina amb mòbil i no visualitzes el gràfic.)