pcr coronavirus

Novetats pel que fa al rastreig de positius de coronavirus. El Departament de Salut ha decidit deixar de fer tests als contactes estrets que no tinguin símptomes. Una mesura que pretén descongestionar els centres d’atenció primària. De fet, la idea és que la persona que rebi un SMS o una trucada conforme ha estat en contacte amb algun positiu es quedi a casa, fent quarantena, sense que arribi a tenir contacte presencial amb el sistema sanitari. Així, s’estipula que només acabarà als CAP les persones que desenvolupin símptomes.

Si aquest és el cas, cal anar a un centre de salut on es farà un primer cribratge. A partir d’aquí, en funció del resultat, se li indicarà anar a fer una prova o s’entrarà en un concepte de “visita clàssica”.

“Si només ets un contacte estret el que has de fer és quedar-te a casa”, ha insistit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha recordat que “el 99 % dels casos entre els joves són lleus o asimptomàtics”. La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha explicat que el fet de no fer test als contactes sense símptomes ajudarà a evitar “cues que no tenen cap sentit”. “S’ha gestionar bé qui arriba al sistema sanitari i qui no”, ha subratllat.

Un web nou permet fer seguiment dels casos

Salut ha posat en marxa un web nou, contacteCovid.cat, que permet que les persones que se’ls prescriu un test de diagnòstic de la covid-19 puguin reportar directament el seus contactes estrets per tal que, en cas que sortís positiu, aquests rebin un SMS en què se’ls informa que han de fer aïllament. També se’ls facilita la tramitació de la baixa laboral, si la necessiten.

A aquesta nova eina només s’hi pot accedir per invitació a través de l’SMS que es rep al mòbil que inclou un codi de seguretat.