“En les últimes 24 hores hem tingut set ingressos, unes xifres que feia temps que no registràvem”, explica Pere Domingo, coordinador de la unitat covid-19 de l’Hospital de Sant Pau, que concreta que són malalts amb covid-19 que, per ara, van a les plantes d’hospitalització i no a les unitats de cures intensives. Ara bé, recorda que un percentatge d’aquestes persones que ara estan ingressant empitjorarà i acabarà ocupant llits de crítics.

El dubte ara és quin percentatge d’ingressats seguirà aquest camí. Actualment, la majoria dels malalts amb covid-19 que ocupen llits de planta de l’hospital tenen entre 20 i 40 anys. Són, sobretot, explica Domingo, persones no vacunades. També n’hi ha alguna amb una sola dosi i algun cas aïllat de persones grans amb dues dosis (alguns estan ingressats per altres patologies), però que en general presenten símptomes lleus.

A l’Hospital del Mar els ingressos s’han multiplicat per quatre els darrers dies. Si fins a la setmana passada hi havia unes 10 persones amb covid-19, ara ja en són prop de 40. Com passa a tots els hospitals són, majoritàriament, gent jove no vacunada. Aquest increment sobtat ha obligat a reobrir una planta per a malalts de coronavirus que ja s’havia clausurat.

Pacients de menys de 40 anys a les UCI

Hospitals com el Clínic i el Vall d’Hebron també confirmen l’increment d’ingressos de gent jove els darrers dies. Des del Clínic també alerten que alguns dels pacients que ara mateix són a l’UCI tenen menys de 40 anys. De fet, la mitjana d’edat dels ingressats a crítics ha baixat en aquesta cinquena onada. Un fet que demostra que la vacunació funciona i que pràcticament no hi ha ingressos de persones totalment immunitzades.

Més ingressats a planta, però menys a l’UCI

Si ens fixem en el conjunt d’hospitals de Barcelona, des de la revetlla de Sant Joan hi ha hagut un creixement del nombre de persones ingressades a planta dels hospitals barcelonins. El dia 23 de juny hi havia 108 malalts de covid-19 hospitalitzats i ara n’hi ha 185. És un creixement del 71 % en poc més de dues setmanes. En canvi, a les UCI hi ha hagut un decreixement: De 55 malalts crítics s’ha passat a 50.