Salut ha posat en marxa un nou web, ContacteCovid.cat, que permet que les persones a qui es prescriu un test de diagnòstic de la covid-19 puguin reportar directament el seus contactes estrets per tal que, en cas que surti positiu, rebin un SMS en què se’ls informa que han de fer aïllament. També se’ls facilita la tramitació de la baixa laboral, si la necessiten.

Com funciona?

Les persones sospitoses de tenir covid-19 i que estan esperant el resultat d’un test rebran un SMS al mòbil que inclou l’accés a ContacteCovid.cat. Un cop s’hi accedeix s’han de reportar les dades bàsiques dels contactes estrets. En cas que el resultat de la prova acabi essent negatiu, no es fa ús d’aquesta informació. Però, en canvi, si la prova és positiva, l’usuari rebrà un segon SMS per accedir a una altra pàgina per confirmar els contactes estrets, editar-los i, si convingués, afegir-ne de nous.

Què passa si soc contacte estret d’un positiu?

Els contactes estrets reportats rebran, també, un SMS. No s’informarà de qui us ha identificat. L’eina facilita informació de com fer la quarantena domiciliària, gestionar la baixa laboral i fer seguiment de possibles símptomes. També s’activa el protocol per programar-vos una prova diagnòstica. En aquest cas, Salut ha decidit no fer-ne als contactes estrets que no tinguin símptomes, per evitar el col·lapse de l’atenció primària.

Quina confidencialitat té l’eina?

L’eina és totalment confidencial, ja que només s’hi pot accedir per invitació a través d’un SMS personal que es rep al mòbil. A més, s’hi ha d’accedir amb un codi de seguretat inclòs en el mateix missatge. Un cop dins, cal emplenar altres dades personals per acreditar-se. Salut demana a tota la població que rebi un d’aquests missatges que en faci cas. És una eina, expliquen, que ajuda a la feina dels gestors covid i dels “scouts” i ha de permetre, afegeixen, mantenir el control de la pandèmia.